Din oras

Pe lista de asteptare: 60 de zile pentru analize de sange

Ziar de Cluj prezinta, intr-o serie de articole,  cat de lungi sunt listele de asteptare pentru diferite servicii medicale din spitale. Fie ca este vorba de operatii pe cord, efectuarea unui RMN sau un simplu consult, bolnavii asteapta, de cele mai multe ori, luni in sir pana sa beneficieze de un serviciu medical pentru care cotizeaza luna de luna la stat. In cele din urma, ajung sa plateasca in clinicile private, altfel risca sa moara cu numele trecut pe lista de asteptare.

Ambulatoriul integrat al Spitalului de Infectioase Cluj. Tot clujeanul il cunoaste dupa vechea denumire, Centrul de Diagnostic si Tratament, de pe strada Motilor. O cladire din beton, unde zilnic ajung cateva sute de oameni pentru diferite servicii medicale.

Fostul CDT este acum un ambulatoriu aflat in administrarea Spitalului Clinic de Infectioase Cluj, schimbare facuta in 2009, cand s-a incercat reorganizarea centrului si salvarea de la inchidere. Un mic pas spre bine, insa, la multe capitole, ambulatoriul a ramas incremenit in timp.

Pentru a beneficia de analize medicale gratuite, asa cum orice persoana asigurata ar trebui sa o faca, astepti cel putin doua luni. Asta daca ai noroc.

La Biroul de Informatii te intampina, politicos, trei angajate trecute de prima tinerete. “Poftiti!”, spune una dintre ele, cu amabilitate.

“Cum se pot face analize de sange la dumneavoastra?”, vine imediat intrebarea. Dupa ce trage puternic aer in piept, functionara incepe sa explice, cu rabdare, pasii ce trebuiesc urmati.“In fiecare data de 20 a lunii se face planificare pentru luna urmatoare. Trebuie asteptat pana atunci”, spune angajata ambulatoriului.

Cu alte cuvinte, daca ai ghinionul sa te prezinti la spital dupa data de 20 a lunii, esti nevoit sa mai astepti o luna pana la inscriere si inca una pentru analizele efectiv!

“Daca aveti nevoie urgent de analize, le puteti plati. La noi sunt cele mai mici ca pret. Este mai convenabil sa le faceti la noi decat la o clinica particulara”, incearca sa te consoleze femeia.

Situatia nu este deloc imbucuratoare si o stie si conducerea spitalului. Ioan Muresan, managerul Spitalului de Infectioase, spune ca banii pentru analize ajung  maxim 10 zile pe luna.

“Fondurile laboratorului sunt in jur de 28-30.000 de lei lunar, nu ne ajung decat pentru 7-10 zile in fiecare luna. Suntem obligati sa facem liste de asteptare”, spune directorul spitalului.

„Lucram cu frana pusa”

Alternativa vine, bineinteles, daca platesti. Pentru un set de analize primare, scoti din buzunar pana la 100 de lei.

“Reactivii costa, spitalele trebuie sa se intretina. Lucram cu frana pusa. Daca ar fi de 4-5 ori mai multe fonduri, am reusi sa acoperim analizele pentru o luna intreaga”, spune managerul spitalului.

Impreuna cu spitalul, la ambulatoriu ajung, zilnic, peste 900 de pacienti din intreg judetul, cu diferite afectiuni.

Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Cluj ridica din umeri, fiind si ei limitati de fondurile puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii.

“Intr-adevar, analiza de sange este o asistenta medicala pentru care nu avem suficiente fonduri raportat la nevoi. Singura sansa a populatiei de a-si face analize gratuite este Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate”, explica Emilia Groza, directorul CAS Cluj.

Acesta s-a derulat ultima oara in perioada 2007-2008, insa ministrul Sanatatii, Eugen Ncolaescu si-a aratat intentia de a-l relua, intr-un viitor apropiat.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *