Uncategorized

Pe lista de asteptare: 3 luni pentru un RMN

Singurul aparat RMN din cadrul Spitalului Clinic Judetean Cluj este suprasolicitat. Pentru a beneficia de o examinare prin rezonanta magnetica esti nevoit, ca asigurat, sa astepti trei luni. Alternativa este la clinicile private, unde trebuie sa platesti sume pe care putini si le permit.

La Clinica de Radiologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Cluj, examinarile prin rezonanta magnetica se fac pe baza de programare. Cea mai apropiata data in care se face programare este 15 august. Cu toate ca esti asigurat, daca medicul iti recomanda un consult RMN, esti nevoit sa astepti 3 luni pentru a beneficia de servicii medicale gratuite, decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Alexandra este o tanara care a avut nevoie de un astfel de consult. A fost mai norocoasa, a asteptat o luna si jumatate pentru un RMN.

“Am fost internata la Clinica de Neurologie, deoarece aveam migrene foarte puternice. De acolo, medicul mi-a dat bilet de trimitere pentru un RMN. Cand m-am dus sa ma programez, mi-au spus ca trebuie sa astept o luna si jumatate”, povesteste tanara.

In prezent, timpul de asteptare pentru un consult RMN la Spitalul Clinic Judetean Cluj a ajuns la trei luni. Exceptie fac cazurile de urgenta, care au prioritate in fata bolnavilor cu afectiuni cronice.

Dr. Monica Costin, director de ingrijiri in cadrul Spitalului Clinic Judetean Cluj, sustine ca acest timp de asteptare este firesc, in conditiile date.

“Sunt foarte multe solicitari de la cele 45 de sectii ale spitalului, plus serviciile de urgenta. Este firesc sa existe acest timp de asteptare, mai ales in situatia persoanelor care sufera de boli cronice”, spune Monica Costin.

Spitalul mai are contracte incheiata cu alte doua clinici ptrivate, Scandia Imagistica si Hiperdia, insa numai pentru servicii medicale care nu pot fi realizate aici.

“Este vorba de examinari RMN si Computer Tomograf (CT) pentru nou-nascuti, proceduri care nu pot fi realizate la Clinica de Radiologie deoarece nu avem aparatura atat de performanta”, adauga medicul Monica Costin.

Alternativa, la privat

In Cluj-Napoca exista mai multe clinici private care efectueaza servicii de imagistica medicala, fie ca este vorba de RMN, Tomografie Computerizata, Mamografie Digitala sau Colonoscopie Virtuala. Preturile sunt, insa, prea mari pentru multi dintre romani.

De cele mai multe ori, pentru o singura procedura pretul depaseste salariul minim pe economie. Spre exemplu, la clinica privata Scandia Imagistica, un RMN pentru coloana ajunge la 900 de lei, iar un Computer Tomograf la 750 de lei.

Potrivit medicilor specialisti in Radiologie, RMN-ul are mai multe avantaje fata de investigatia cu computerul tomograf. In primul rand, nu iradiaza, apoi consultul este de durata mai scurta (aproximativ 15-20 de minute), iar imaginea obtinuta este de calitate mai buna. Cele mai frecvente solicitari pentru examinarile RMN sunt cazurile de tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale si patologia coloanei vertebrale.
 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *