In vizor

Pe ce proiecte „culturale” aruncă Primăria banii noștri? Tenisul cu piciorul, picnicul arcașilor, Festivalul Bebelușiada reprezintă noua cultură a la Cluj

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale”, care, vezi Doamne, culturalizează orașul. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei din partea Primăriei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă nu a fost să fie. Nici cu peste un milion de euro pe care urmează să îi primească, aceste grupări „culturale” nu se pot plânge.

Clujul nu este la primul an de când acordă asemenea sume pentru evenimente „culturale”. Cu toate acestea, nu debordăm de cultură și spiritualitate în minunata noastră urbe. Împopoțonarea orașului vara cu fel de fel de festivaluri și festivăluțe nu pare să fi adus până acum vreun beneficiu real Clujului, altul decât fudulia deșartă.

Câteva dintre evenimentele propuse pentru acest an sunt de-a dreptul rizibile, neavând absolut nicio legătură cu cultura. Doar, poate, cu cultura banului public în interes privat, ediția 2017.

Cult.Art&Media Asociation a cerut Primăriei 25 375 de lei pentru proiectul „Supraviețuitorii – În căutarea tatălui”. Municipalitatea a propus doar 5000 de lei. 

Fundația Transsylvania Nostra a cerut 12 162 de lei pentru proiectul halucinant numit „Protecția structurilor portante istorice în situații de urgență”. Municipalitatea a propus din nou 5 000. 

Asociația de Futnet a cerut 162 245 de lei pentru proiectul „cultural”: „Cluj-Napoca capitala tenisului cu piciorul – sportul tuturor”. Primăria a propus 30 000. Asta e cultura a la Cluj!

Asociația Sportivă „Turul ijasz klub” ne culturalizează prin proiectul „Picnicul arcașilor”, pentru care a cerut de la municipalitate 36 000 de lei. Asociația va primi „doar” 6000. 

„Festivalul Bebelușiada” e un alt proiect „cultural” pentru care Primăria oferă 5000 de lei nerambursabili. Asociația Leaders Alliance a cerut pentru acest proiect 25 000 de lei. Nu a fost să fie, anul acesta vom deveni mai culți pe bani mai puțini. 

Proiectul „Aniversarea a 10 ani de la înființarea Corului Cadrelor Didactice Guttman Mihaly” va fi în acest an finanțat de Primăria Cluj-Napoca cu 11 000 de lei.

Un alt proiect de o anvergură culturală europeană este cel al Fundației DOR: „Cluj-Napoca Capitala Mondială a Românilor”. Primăria propune pentru acest proiect mondial suma de 70 000 de lei, mult mai puțin decât Fundația a cerut: 180 000 de lei.

Societatea Ornitologică Română va primi 7000 de lei pentru proiectul „cultural”: „Păsările Clujului prin muzică și tradiție”.

Dumitru Bobină, poet (semnează cu pseudonimul literar Dumitru Cerna), șef de serviciu în Primăria Cluj-Napoca și lider de sindicat, s-a gândit că, dacă tot lucrează în Primărie, de ce nu ar cere și el niște bani, așa cum fac și alți prieteni ai Primăriei, care au asociații și fundații? Zis și făcut. A depus dosar cu toate actele cerute de Primărie. 

Poetul Dumitru Cerna a cerut 25.000 lei din bugetul local ca să scoată o carte, botezată: „Din însemnările lui Simion Cireneul. Publicistică (1975 – 2016)”. Colegii din Primărie care au analizat dosarul lui Bobină i-au aprobat și lui finanțarea. E drept, nu cât a cerut, ci 12.000 lei. Poetul din Primărie mai are de trecut un hop: finanțarea pentru carte să fie aprobată și în Consiliul Local. În mod sigur și colegii din Consiliu vor fi generoși și vor fi de acord ca poetul Bobină să își publice cartea pe banii clujenilor.

Dacă asta ne este cultura, nu este de mirare că am pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 în fața Timișoarei. Și dacă pe asemenea aberații aruncă Primăria banii nu este de mirare că nu avem un sediu pentru Filarmonică de peste un deceniu, că unde ar fi trebuit să se construiască acest sediu s-a făcut în schimb o parcare. Așa înțelege municipalitatea să parcheze cultura, iar banii publici să îi parcheze în buzunarele unor privați, sub pretexte generoase, de fapt praf în ochii credulilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *