In vizor

Pe ce proiecte „culturale” aruncă Primăria banii noștri? Tenisul cu piciorul, picnicul arcașilor, Festivalul Bebelușiada reprezintă noua cultură a la Cluj

Scris de 366

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale”, care, vezi Doamne, culturalizează orașul. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei din partea Primăriei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă nu a fost să fie. Nici cu peste un milion de euro pe care urmează să îi primească, aceste grupări „culturale” nu se pot plânge.

Clujul nu este la primul an de când acordă asemenea sume pentru evenimente „culturale”. Cu toate acestea, nu debordăm de cultură și spiritualitate în minunata noastră urbe. Împopoțonarea orașului vara cu fel de fel de festivaluri și festivăluțe nu pare să fi adus până acum vreun beneficiu real Clujului, altul decât fudulia deșartă.

Câteva dintre evenimentele propuse pentru acest an sunt de-a dreptul rizibile, neavând absolut nicio legătură cu cultura. Doar, poate, cu cultura banului public în interes privat, ediția 2017.

Cult.Art&Media Asociation a cerut Primăriei 25 375 de lei pentru proiectul „Supraviețuitorii – În căutarea tatălui”. Municipalitatea a propus doar 5000 de lei. 

Fundația Transsylvania Nostra a cerut 12 162 de lei pentru proiectul halucinant numit „Protecția structurilor portante istorice în situații de urgență”. Municipalitatea a propus din nou 5 000. 

Asociația de Futnet a cerut 162 245 de lei pentru proiectul „cultural”: „Cluj-Napoca capitala tenisului cu piciorul – sportul tuturor”. Primăria a propus 30 000. Asta e cultura a la Cluj!

Asociația Sportivă „Turul ijasz klub” ne culturalizează prin proiectul „Picnicul arcașilor”, pentru care a cerut de la municipalitate 36 000 de lei. Asociația va primi „doar” 6000. 

„Festivalul Bebelușiada” e un alt proiect „cultural” pentru care Primăria oferă 5000 de lei nerambursabili. Asociația Leaders Alliance a cerut pentru acest proiect 25 000 de lei. Nu a fost să fie, anul acesta vom deveni mai culți pe bani mai puțini. 

Proiectul „Aniversarea a 10 ani de la înființarea Corului Cadrelor Didactice Guttman Mihaly” va fi în acest an finanțat de Primăria Cluj-Napoca cu 11 000 de lei.

Un alt proiect de o anvergură culturală europeană este cel al Fundației DOR: „Cluj-Napoca Capitala Mondială a Românilor”. Primăria propune pentru acest proiect mondial suma de 70 000 de lei, mult mai puțin decât Fundația a cerut: 180 000 de lei.

Societatea Ornitologică Română va primi 7000 de lei pentru proiectul „cultural”: „Păsările Clujului prin muzică și tradiție”.

Dumitru Bobină, poet (semnează cu pseudonimul literar Dumitru Cerna), șef de serviciu în Primăria Cluj-Napoca și lider de sindicat, s-a gândit că, dacă tot lucrează în Primărie, de ce nu ar cere și el niște bani, așa cum fac și alți prieteni ai Primăriei, care au asociații și fundații? Zis și făcut. A depus dosar cu toate actele cerute de Primărie. 

Poetul Dumitru Cerna a cerut 25.000 lei din bugetul local ca să scoată o carte, botezată: „Din însemnările lui Simion Cireneul. Publicistică (1975 – 2016)”. Colegii din Primărie care au analizat dosarul lui Bobină i-au aprobat și lui finanțarea. E drept, nu cât a cerut, ci 12.000 lei. Poetul din Primărie mai are de trecut un hop: finanțarea pentru carte să fie aprobată și în Consiliul Local. În mod sigur și colegii din Consiliu vor fi generoși și vor fi de acord ca poetul Bobină să își publice cartea pe banii clujenilor.

Dacă asta ne este cultura, nu este de mirare că am pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 în fața Timișoarei. Și dacă pe asemenea aberații aruncă Primăria banii nu este de mirare că nu avem un sediu pentru Filarmonică de peste un deceniu, că unde ar fi trebuit să se construiască acest sediu s-a făcut în schimb o parcare. Așa înțelege municipalitatea să parcheze cultura, iar banii publici să îi parcheze în buzunarele unor privați, sub pretexte generoase, de fapt praf în ochii credulilor.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 16 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 18 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE