In vizor

Pe Calea Baciului, o fostă instituție de învățământ a devenit o instituție de delăsare – școală degradată caută imobiliar generos!

Scris de 537

La intersecția Căii Baciului cu strada Corneliu Coposu, acum un deceniu, a fost desființată o școală. Reorganizarea rețelei școlare se impunea probabil atunci – în zonă nu exista puzderia de blocuri noi, care au fost construite în ultimii ani, iar criza din 2008 a dus la desființarea de clase și de posturi didactice, de școli.

Între timp însă nevoile clujenilor din zonă s-au schimbat. Pe Corneliu Coposu și pe Calea Baciului, dar și în zona Petrom din comuna Baciu, în noile ansambluri imobiliare, s-au mutat familii tinere, cu copii, care au acum o nevoie imperioasă de creșe, de grădinițe, de școli.

Fosta Școală Generală nr. 9 dispunea de un teren generos, unde copiii s-ar putea juca acum în voie. Avea o clădire încăpătoare, care ar putea fi renovată rapid, pentru a răspunde necesităților tinerilor din zona în care s-au construit, în ultimii 10 ani, doar blocuri.

Clădirea și terenul fostei școli sunt proprietatea Primăriei Cluj-Napoca, ce și-ar putea pune în valoare imobilului, în beneficiul clujenilor.

Cum însă clujenii din cartiere sunt neinteresanți pentru propaganda electorală, Primăria nu a făcut, cu școala din Dâmbul Rotund, nimic. De 10 ani. A lăsat-o „la fezandat”, a răntălit-o prin diverse proceduri administrative, făcând-o, la o adică, numai bună pentru un dezvoltator imobiliar care s-ar putea îmbogăți printr-un nou ansamblu rezidențial, eventual și cu o creșă mică la parter, să fie parteneriatul public-privat motivat de un interes public, nu doar de unul privat.

Situația deplorabilă a vechii școli a fost semnalată în spațiul public de un fost cadru didactic al acestei instituții de învățământ, devenită instituție de delăsare:

„Departe de centrul oraşului, o fostă şcoală generală, proprietate a Consiliului Local Cluj-Napoca,  funcţională până acum 10 ani, a ajuns o ruină.

Construcţia de 640 mp suprafaţă construită pe un teren de peste 4000 mp trebuia să fie conservată sau, cu ceva investiţii, modernizată, putând să i se dea o altă folosinţă. Odată cu dezvoltarea zonei Baciu, se putea face o creşă, o grădiniţă sau putea fi închiriată. Ce s-a făcut ? Nimic.

Nepăsarea, dezinteresul, nu vreau să cred că şi reaua intenţie, fac ca această construcţie abandonată să se degradeze, să fie vandalizată şi să devină o ruină, fiecare zi care trece aduce după sine o creştere a costurilor reparaţiilor. Reparaţii care se vor ridica la mai multe sute de mii de euro – sume mari, care pun presiune pe bugetul Primăriei, sume care ar fi putut fi folosite în alte proiecte şi capitole la care Cluj-Napoca este deficitar.

Până la urmă, sunt banii noştri şi ne pasă cum sunt cheltuiţi.

Prin decizia nr. 287/05.03.2010 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, s-a dispus desfiinţarea şcolii, clădirea fiind eliberată şi predată Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca.

După două încercări nereuşite de predare a construcţiei şi terenului către APDPR în 2010 şi de realizare a “Centrului social şi comunitar integrat pentru intruziunea comunităţilor defavorizate din zona Metropolitană Cluj” în 2013, în februarie 2020, prin HCL, se cere avizul Ministerului Învăţământului şi Cercetării  pentru schimbarea destinaţiei în cămin pentru îngrijire persoane vârstnice.

Până în prezent, prin sentinţa civilă nr. 2869/2018, a fost actualizată cartea funciară a imobilului – a fost radiată o construcţie veche şi s-au alipit şi dezlipit părţi din teren.

Ce se putea face?

– Să se fi securizat zona (să se instaleze o POARTĂ)
– O dată la câteva luni Poliţia Locală să verifice locaţia
– Investirea a 2000 ron într-un sistem de supraveghere şi supravegherea construcţiei de către o firmă privată de pază – 50ron/lună. (de multe ori firma de pază pune la dispoziţie gratuit sistemul de supraveghere)”, a scris Sorin Terente, în grupul de Facebook Clujul Civic.

În Dâmbul Rotund, prețul mediu al terenului, potrivit compariimobiliare.ro, este de 119 euro/mp. 4000 mp ar costa, așadar, la prețul pieței, 476 000 de euro.

Prețul/mp pentru o casă este de 1313 euro. 640 mp ar costa 840 320 de euro.

Prețul mediu pe mp pentru un apartament în Dâmbul Rotund este de 1402 euro. Un nou ansamblu imobiliar, așadar, pe acel teren, ar fi foarte profitabil.

Din 2010, de când în clădire nu mai funcționează școala, Primăria își putea utiliza valoroasa proprietate pentru a o pune la dispoziția clujenilor sub forma unei facilități pentru copii, pentru persoanele defavorizate, pentru vârstnici etc. Un deceniu însă clădirea a zăcut în paragină, timpul făcându-și treaba – a degradat clădirea, aceasta urmând să devină, la un moment dat, numai bună de vândut! 

Cum apartamentele în zonă s-au vândut până acum ca pâinea caldă, orice dezvoltator ar cumpăra terenul fără a sta pe gânduri. Școala degradată pare a își căuta, prin starea de paragină în care este parcă voit lăsată, imobiliar generos!

Foto: Sorin Terinte, Clujul CivicULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 7 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 8 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 9 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 9 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 10 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 11 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 11 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 12 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 13 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 23 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE