Din oras

Paza si Protectie intra in insolventa, iar ordonanta amnistiei fiscale poate salva Cluj Arena. Care sunt conditiile pentru salvarea stadionului

De Ordonanta de Guvern adoptata la mijocul acestei luni prin care urmeaza a fi anulate penalitatile de intarziere datorate si neachitate pana la 30 septembrie 2015 de catre contribuabili va putea beneficia si societea Cluj Arena. Acest lucru va fi posibil insa doar in cazul in care Consiliul Judetean va plati cele 2 milioane de euro ce reprezinta debitul principal, iar Consiliul Local va adopta o hotarare prin care societatea va fi scutita de penalitati. In paralel, o alta entitate aflata in subordinea CJ Cluj urmeaza sa intre in insolventa. Paza si Protectie urmeaza sa isi declare starea de incapacitate de plata catre ANAF si sa intre in procedura de administrare judiciara pentru o datorie de 240.000 de ei.

Comisia mixta formata din liderii de grup ai consilierilor judeteni si aparatul de specialitate al CJ Cluj a decis, ieri, soarta Societatii de Paza si Protectie. In urma dezbaterilor, in unanimitate membrii comisiei au hotarat ca in prima sedinta a forului judetean sa fie o propunere de hotarare prin care administratorul Paza si Protectie Axente Husar sa fie mandatat pentru a cere insolventa. Acest lucru va ingheta penalitatile pe care societatea le are catre ANAF pe o perioada de maxim trei ani, insa, potrivit estimarilor reprezentantilor sotietatii prezenti la dezbatere, pentru ca societatea sa ajunga pe profit ar fi suficient si un singur an. In prezent Paza si Protectie are datorii catre bugetul de stat de aproximativ 240.000 de lei si o pierdere lunara cuprinsa intre 10.000 si  20.000 de lei.

“In cadrul comisiei s-a ajuns la o prima decizie, relativ finala, cu privire la Paza si Protectie. Am discutat toate cele trei variante propuse de catre reprezentantii societatii. Am ramas la solutia de reorganizare prin intermediul insolventei, cea mai fezabila din punctul de vedere economic si pentru societate. Va fi proiect de hotarare si vom mandata administratorul sa ceara insolventa cu reorganizare. Prin activitatea lor curenta au reusit sa isi reduca pierderile insa nu sunt chiar la zero. Le mai trebuie maxim un an de zile pentru a ajunge la zero cu toate datoriile si cu debitul de 240.000 catre ANAF si cu pierderile curente pe care inca le acumuleaza. Intr-un an de zile, cu penalitatile stopate, pot sa ajunga pe zero, sa nu mai fie nevoiti sa ceara de la CJ niciun ban. S-a discutat incusiv sa suportam noi, CJ-ul, acea suma pe care datoreaza la ANAF, insa deocamdata ei mai au intre 10 si 20 de mii pe luna pierderi. Daca se va merge pe un program de reorganizare judiciara avem certitudinea ca intr-un an ar putea ajunge ca diferenta dintre venituri si cheltuieli sa fie pe zero urmand ca ulterior sa fie pe profit”, a afirmat consilierul judetean Calin Tuluc.

In cadrul discutiilor de ieri membrii comisiei au dezbatut mai bine de doua ore si situatia de la Cluj Arena. Fiind o problema foarte delicata, s-a luat in calcul si aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta prin care vor fi anulate penalitatile de intarziere datorate si neachitate pana la 30 septembrie 2015 de catre agentii comerciali. Acest lucru poate fi facut doar dupa publicarea normelor metotologice si in urma votului consilierilor locali care sa accepte stergerea penalitatilor societatii Cluj Arena.

“La nivelul comisiei pot spune ca nu exista un punct de vedere unitar deoarece situatia e destul de complexa. S-a luat insa in discutie ordonanta care permite scutirea de penaliati inclusiv pe impozitele locale. Perspectivele ar fi ca in viitor societatea sa ajunga la venituri anuale de trei milioane de lei pentru a-si acoperi toate chetuielile. Noi ar trebui sa finantam debitul principal si sa beneficiem de ordonata amistiei fiscale si se vor sterge datoriile. Cluj Arena se incadreaza in prevederile ordonantei pentru ca exista un paragraf care spune ca de beneficiile ordnantei pot uza si autoritatile locale prin hotarare de Consiliul Local. Debitul principal este de 2 milioane de euro”, a afirmat Calin Tuluc.

Avocatul Ciprian Paun a confirmat faptul ca, potrivit ordonantei, Cluj Arena ar putea scapa de datorii, mai exact de penalitati, daca Consiliul Judetean va aloca din bugetul pe anul viitor suma necesara achitarii impozitului principal, iar Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va aproba stergerea penalitatilor.

“Din punctul de vedere al ordonantei situatia de la Cluj Arena s-ar putea incadra in prevederile acetsteia, insa trebuie sa fie publicate mai intai normele medodologice. Oricum debitul principal trebuie achitat si din cate cunosc eu problema nu exista nici din partea Cluj Arena posibilitatea sa acopere debitul principal si nici din partea  CJ nu exista disponibilitate de alocare pentru achitarea acestui debit. La modul la care este construita aceasta entitate in momentul de fata ea nu va putea sa suporte o grevare a bugetului de impozitul local stabilit de catre primarie. Chiar daca se acopera acest debit situatia nu este decat una de revenire la un anumit punct zero dar nu se reolva pe fond problema societatii Cluj Arena care trebuie sa suporte un impozit exagerat de mare. Aceasta este marea problema care trebuie sa ii preocupe pe consiierii judeteni. Din punct de vedere al politicii fiscale impozitul pe respectivul teren si cladire s-a impus in conformitate cu prevederile Codului Fiscal. In acest moment nu poate fi acoperite din veniturile curente, operationale ale societatii. Ceea ce inseamna ca in fiecare an va trebui sa existe o solutie de mijloc prin care cineva sa acopere respectiva datorie. Avem in Cluj un alt stadion care e administrat privat, care nu primeste alocari de fonduri si din punct de vedere comercial situatia este destul de interesanta. Dincolo de aspectele ordonantei cu amnistia fiscala trebuie gasita o solutie de fond nu una de a acoperi an de an datoriile pentru impozit. Daca se va opta intrarea in faliment direct a societatii atunci nu mai vad rostul paltii impozitului pentru ca in mod normal banii respectivi se vor pierde”, a declarat avocatul Ciprian Paun. 

Cluj Arena este de mai bine de doua luni si jumatate cu conturile blocate dupa ce Curtea de Conturi a stabilit in urma unui control ca societatea are de platit impozit pe cladire de 9,2 milioane de lei la bugetul Primariei Cluj-Napoca. In tot acest timp consilierii judeteni si factorii de decizie din aparatul de specialitate ai Consiliului Judetean nu au gasit o solutie pentru stingerea creantelor catre primarie si salvarea de la faliment a Cluj Arena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *