In vizor

Paza si Protectie e inglodata in datorii, dar nu se osteneste sa recupereze sume mari de la clienti

Scris de 943

Controlul Curtii de Conturi la SC Paza si Protectie la inceputul acestui an, actiune care a vizat perioada 2012 – iunie 2014, a scos la iveala mai multe schelete din dulapurile firmei Consiliului Judetean. Sume retinute de la angajati si neinregistrate contabil, plati pentru contracte inexistente sau dezinteres total pentru recuperarea unor datorii considerabile de la clienti sunt abaterile constatate de auditorii Curtii de Conturi.

In urma verificarilor auditorii au descoperit o datorie nerecuperata de ani de zile, in valoare de 150.000 de lei, pentru servicii prestate de Paza si Protectie la Gabriel Taxi din Turda. Conducerea Paza si Protectie a taraganat recuperarea prejudiciului pana cand firma intrata in faliment a ajuns in imposibilitatea de a plati. Astfel s-a ajuns la o noua gaura in vistieria si asa goala a societatii.

“In perioada anilor 2012-2014 si pana la data efectuarii controlului, SC PP Cluj SRL nu a luat nicio masura de incasare a contravalorii serviciilor prestate, iar conform continutului adresei nr 710/07.11.2013 transmisa de licihidatorul judiciar ec. Pop Radu “exista riscul inchiderii procedurii si radierii debitoarei SC Gabriel Taxi SRL, fara posibilitatea platii creditorilor”. De asemenea, trebuie avut in vedere prevederile Legii nr. 287/2009 (…) – termenul de prescriptie este de 3 ani daca legea nu prevede alt termen”, se arata in raportul Curtii Conturi.

In acelasi document, persoanele responsabile pentru aceasta abatere – Adriana Sabou, Robert Cojan si Orieta Habala precizeaza ca au luat masuri pentru recuperarea pagubei.

S-au formulat adrese si s-au purtat discutii cu reprezentantii legali ai societatii in vederea identificarii unor modalitati efective de recuperare a sumelor datorate. Anterior momentului contractarii s-au purtat discutii cu lichidatorul judiciar al SC Gabriel Taxi SRL, cu privire la efectuarea serviciilor de paza, cunoscand dispozitiile Legii 85/2006, conform carora fondurile obtinute din vanzarea bunurilor din averea SC Gabriel Taxi SRL sunt destinate a acoperi cu prioritate conservarii acestor bunuri, cheltuieli in cadrul carora se includ si plata serviciilor de paza”, a replicat Sabou.

Consilierul juridic al societatii, Orieta Habala, arata si ea ca s-au purtat discutii cu lichidatorul judiciar, metoda actionarii in instanta nefiind una viabila in contextul falimentului societatii.

De asemenea, Robert Cojan, fost administrator al societatii, “la cutite” cu Adriana Sabou, dezvaluie faptul ca aceasta nu a facut nimic pentru recuperarea prejudiciului.

“Pana la data venirii pe post de administrator, nu s-au facut niciun fel de demersuri penru recuperarea creantelor, persoanele care au incheiat/derulat contractul nu au prevazut nicio masura de protectie pentru societate prin instituirea unei eventuale garantii, iar dupa acumularea unui numar insemnat de facturi neachitate, fosta conducere nu a inteles sa rezilieze contracul, ci dimpotriva, l-au prelungit succesiv”, arata Cojan, citat in raportul Curtii de Conturi.

In 2013 societatea a avut o pierdere de peste 500.000 de lei si figureaza cu datorii de 1,3 milioane de lei, la o cifra de afaceri de aproape 5 milioane de lei.

Curtea a remarcat si faptul ca exista mari deficiente in ceea ce priveste comunicarea, atat in interiorul societatii, cat si in exterior.

“La nivelul entitatii nu exista o procedura operationala privind comunicarea interna si externa si accesul la informatiile de interes public. Nu exista un sistem de raportare adecvat privind: realizarea obiectivelor entitatii, semnalarea eventualelor nereguli, modul de pastrare si arhivare a documentelor existente la nivelul acesteia. Nu exista o procedura privind circuitul documentelor pe directii si compartimente. Transmiterea informatiilor si comunicarea cu salariatii se desfasoara verbal si in unele situatii in scris, prin adrese, decizii. Nu exista o lista a persoanelor autorizate cu privire la manipularea si depozitarea informatiilor clasificate”, se mai arata in raport.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE