In vizor

Patru firme vor să își adjudece contractul de 19,5 milioane de euro pentru salubrizarea din Cluj-Napoca

Scris de 588

Patru firme au depus oferte pentru contractul de salubrizare stradală și dezăpezire în sectorul I al Municipiului Cluj-Napoca. În ultimii șapte ani, Primăria a încercat fără succes să adjudece licitația pentru sectorul deservit în acest moment de Rosal. 

Pentru contractul în valoare de 19,5 milioane de euro au depus oferte Supercom S.A., Rosal Grup SA, Brantner Servicii Ecologice S.R.L și Asocierea Polaris Medius cu Polaris M Holding S.R.L. 

În mod deloc suprinzător, îi regăsim printre ofertanți pe Rosal și Brantner firmele care se ocupă de salubrizarea stradală în municipiu încă din 2005, deci clienți vechi abonați la banii publici din municipiu.

Rosal are mari probleme financiare, iar acest contract ar reprezenta o gură de oxigen. Rosal a înregistrat pierderi și în 2017 (31 434 777) și în 2018 (47 734 736). Boc este tot mai nemulțumit de activitatea firmei în Cluj-Napoca, activitate pe care a criticat-o adesea în ultimul timp.

Brantner a câștigat în 2016 contractul pentru sectorul II, iar acum speră că va avea monopol pe gunoaiele din Cluj-Napoca. Financiar, Brantern stă mult mai bine decât Rosal, înregistrând în 2018 un profit de 4 568 506 lei.

O altă firmă care râvnește la banii publici ai municipiului este Supercom SA. firma care inițial a câștigat licitația organzată de municipalitate în 2014, însă licitația a fost contestată atât de Bratner cât și de Rosal, iar Supercom a pierdut contractul. Supercom a avut în 2018 o cifră de afaceri de 183. 883.752 RON și profit 3. 246.484 RON.

Ultima ofertă a fost depusă de Asocierea Polaris Medius cu Polaris M Holding S.R.L. Polaris s-a aflat și ea printre companiile care au încercat în 2014 să obțină salubrizarea orașului însă nu a avut câștig de cauză. Polaris M. Holding a avut în 2018 o cifră de afaceri de 145.762.332 RON și profit 8.379.933 RON.

Cele patru firme se bat din nou pe un contract oferit de către Primăria Cluj-Napoca, iar după 15 ani o altă firmă de salubrizare ar putea să adune gunoaiele din oraș, mai ales că Rosal pare tot mai depășită de această sarcină, iar RADP i-a solicitat insolvența.

Boc ”încearcă” din 2013 să organizeze o licitație pentru serviciile de salubritate

În 2005, Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise. Până în 2013, Rosal s-a ocupat de lotul I și Brantner Veres de lotul II.

În 2013, după expirarea contractului, a fost organiată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani, dar au apărut contestații și procese în instanță așa că în perioada 2013 – 2016 au fost organizate trei licitaţii. Nici una din aceste licitații nu a desemnat vreun câștigător. În tot acel timp, Rosal și Brantner și-au continuat activitatea pe baza unor prelungiri de contracte. 

În decembrie 2016, contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner. Lotul I a mers mai departe tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic. În ianuarie 2018, a fost atribuit și contractul cu Rosal, prin negociere directă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 7 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 12 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 24 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 1 day In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 1 day Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 1 day In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 3 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 3 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE