In vizor

Patru candidați pentru Primăria Huedin: un profesor, un inginer și un afacerist vor să îl înlăture pe actualul primar după 12 ani de ”domnie”

Scris de 594

Patru candidați au intrat în luptă pentru a fi primarul orașului Huedin pentru următorii patru ani. Marius-Iosif Ciota – USR PLUS, Demea Sabin-Mugurel – PSD, Giurgiuman Filip-George – Pro România și actualul primar Moroșan Mircea – PNL și-au depus candidaturile pentru Primăria Huedin.

Mircea Moroșan este primarul orașului Huedin din 2008. Chiar dacă dezvoltarea orașului a încremenit parcă în ultimii 12 ani, Moroșan a continuat să câștige alegerile. I-au trebuit 12 ani ca să introducă gazul în comună, un proiect pe care l-a demarat abia pe sfârșit de mandat. În ultimul mandat a reușit să fie penibil și să apară în toată presa națională după ce a investit 120.000 de euro într-o toaletă publică, de parcă alte probleme nu mai erau în oraș. 

Declarația de avere a primarului în funcție este însă mult mai bogată decât orașul pe care îl conduce de 12 ani.  

Primarul a concesionat un teren intravilan în comuna Râșca și a moștenti un teren extravilan în Oradea. Soția a moștenit două terenuri, unul agricol și unul forestier în Sălaj și două terenuri intravilane în Huedin și Ciucea.   

Cei doi dețin o casă de vacanță în Râșca de 126 mp construită în 2008 pe terenul concesionat, o casă în Huedin de 260 mp moștenită de soție în 2014 și un apartament de 77 mp în Cluj-Napoca pe care l-au cumpărat în 2019.  

Primarul are un Volvo XC 60 din 2018, iar soția un Volswagen Sciroco din 2009. 

În 2019 a vândut două apartamente,  unul cu 42.500 de euro și unul cu 100.000 de euro.  

Moroșan are două depozite bancare în lei din 2005 și 2006 în care are 188.000 de lei, iar soția un depozit în lei din 2005 în care are 113.226 lei. 

Cei doi au două conturi curente deschise în 2018 în care au 37.000 lei respectiv 50.000 de lei. 

Primarul din Huedin are un credit contractat în 2016 în valoare de 32600 RON. 

În ceea ce privește veniturile, Mircea Moroșan a menționat salariul de primar 94.027 de lei. Soția sa este medic, șeful secției de pediatrie la Spitalul din Huedin, obținând un venit de 188.200 lei. 

Candidatul USR PLUS Marius Iosif Ciota – un profesor pentru primpria Huedin

Marius Ciota este proesor de georgafie și director adjunct la Liceul Tehnologic Vlădeasa din Huedin. 

Acesta a cochetat și anterior cu politica, aflându-se pe lista PNL pentru Consiliul Județean în 2016. 

Marius Ciota deține și o școală de șoferi în Huedin. Ciota a fost membru PLUS; ulterior în februarie și-ar fi prezentat demisiile nemulțumiți de deciziile politice și alăturându-se USR. Mai apoi cele două formațiuni au fuzionat, iar Ciota a devenit candidatul USR PLUS pentru primăria Huedin.

Sabin Mugurel Demea – masonul candidat la Primăria Huedin din partea PSD

Sabin Demea, despre care gazetadecuj.ro afirma că este un mason din vestita lojă masonică „Propaganda 2”- P2 este candidatul PSD la Primăria Huedin. Demea este un personaj controversat, implicat în zeci de afaceri de-a lungul anilor, multe firme care au ajuns într-un final la faliment sau care au funcționat pe pierdere.  

Demea a fost implicat în nu mai puțin de 10 firme, dintre care mai funcționează cinci.  

DEMSTILL DYNAMICS SRL  – firmă înființată în 2020 în care Demea este asociat alături de Stillitano Rocco și Cret Daniel Vasile. Obiectul de activitate este Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor 

BIOS IMPORT EXPORT, având ca obiect de activitate închirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. În 2019 a avut un profit de 93 733 

Este asociat cu Vannozi Alberto și De Barros Macedo Tiago 

ETC EUROPEAN TRADING CORPORATION SRL   – Activitati ale holdingurilor. Fimră înființată în 2014,  fără informații financiare.

KOGAION INDUSTRIES SRL  în care Demea este asociat cu Morabito Giuseppe Fabrizio, Firma se ocupă de activitati de consultanta pentru afaceri si management 

SYNERGO SRL – fimră înființată în 2010 firmă fără cifră de afaceri care se ocupă cu comercializarea combustibililor gazosi, prin conducte  

Alături de Demea, în acest business îi întâlnim pe Criste Rareş Cristian, omul de afaceri clujean care a gestionat afacerile grupului de firme Energon Power. 

Celălalt asociat al lui Demea era Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în primul guvern Tăriceanu. Presa naţională scrie despre acesta că a ajuns unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din piaţa româno-rusă a gazelor.   

Alte încercări de business ale lui Demea au fost şi VULTURUL VLĂDESEI SRL, SAYA MED SRL, INFOFARM SRL,  INFONEFROMED SRL (Demea conducea cele două firme din urmă cu Vasile Moldovan), DRAMOPLAST SRL pe care o administra împreună cu un italian,  DINAMIC INVEST SRL alături de Vasile Vuşcan şi Laurenţiu Bâlc, fratele lui Eugen Bâlc, fost şef în cadrul Astra Asigurări şi afacerist în domeniul energiei şi DRAMOS SRL, firmă din Bucureşti a cărui asociat juridic este MEDICAROM GROUP SRL condusă de Michael Lewis John Selby şi un off-shore din Insulele Virgine – SELINVEST TRADING LTD, potrivit gazetadecluj.ro 

În 2016 SABIN MUGUREL DEMEA s-a aflat pe lista de supleanți pentru Camera Deputaților în județul Teleorman.  

Fiul lui Demea, Dragoș a fost condamnat in 2013 pentru ca a condus fără carnet si beat, iar în 2010 a fost martor intr-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT. Ulterior a primit un ordin de restricție pentru că și-ar fi lovit soția.  

Giurgiuman Filip-George candidatul PRO România este de profesie inginer și candidează pentru prima dată pentru o funcție publică. 

În 2008,un al Giurgiuman, Liviu a castigat alegerile locale din Huedin in turul al doilea in fata democrat-liberalului Mircea Morosan, la o diferenta de 40 de voturi, dar a demisionat după doar 2 luni. Acest lucru poate să fie de bun augur pentru candidatul PRO România.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 11 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 12 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 13 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 13 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 13 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 13 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 14 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE