In vizor

Patronii de la Cridov SRL: peste un milion de euro din evaziune fiscală și spălare de bani

Ziar de Cluj anunța în exclusivitate luna trecută că procurorul Fabian Gyula a dispus trimiterea spre judecare a dosarului CRIDOV. Printre inculpații din dosar se numără Cristian Mureșan, soția acestuia – Luminița și contabila/directorul comercial – Petruța.

Cei trei au efectuat mai multe operații frauduloase prin firmele  CRIDOV și CRIDAR CONS. 

Procurorul Gyla susține că ”Inculpatul Mureşan Cristian este asociat şi administrator al SC CRIDOV SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, societate comercială ce are ca obiect de activitate principal efectuarea de „lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor”. Această societate a fost înfiinţată în anul 2002 de către inculpatul Mureşan Cristian împreună cu numiţii Pop Daniel Gheorghe şi Buda Silviu Ovidiu, fiecare asociat deţinând 33,33% din părţile sociale. În anul 2004, asociatul Buda Silviu Ovidiu a ieşit din această societate şi în urma acestei operaţiuni şi a reîmpărţirii părţilor sociale, numitul Pop Daniel Gheorghe a dobândit 52,38%, iar inculpatul Mureşan Cristian, 47,62% din părţile sociale. În cursul anului 2007, asociaţii au reîmpărţit părţile sociale, fiecare dintre ei dobândind 50% din acestea. Începând din 10.04.2002, a fost numit ca administrator Pop Daniel Gheorghe, iar din data de 10.03.2004 a dobândit calitatea de administrator şi inculpatul Mureşan Cristian, care, începând din anul 2004 (vol. 7, f. 253-254) în fapt şi în drept, a administrat singur societatea de mai sus, aşa cum reiese şi din declaraţiile numitului Pop Daniel Gheorghe ”.

 

Fără pierderi și activă la licitații

SC Cridov SRL a realizat pe anul 2012 un profit net de 135.915 lei, pe anul 2013, de 175.082 lei, iar pe anul 2014, un profit net de 148.654 lei (vol. II, f. 6-7), nu a înregistrat pierdere şi nici nu a figurat cu impozite şi taxe neplătite la termenul stabilit, la bugetul de stat. Este de menţionat că, pentru a putea participa la licitaţii pentru obţinerea unor contracte de achiziţie publică, una dintre condiţii este ca societatea comercială care depune ofertă, să aibă profit.

Una dintre cele mai importante licitații pierdute de Mureșan a reptezentat-o cea pentru Centrua Floreștiului, deoarece cu câteva săptămâni înainte de procedură, Mureșan a fost săltat de anchetatori și ”tras pe linie moartă” cu multiple sechestre asiguratorii. Câștigătorul licitației a devenit DIFERIT SRL, care deja trebuia să finalizeze lucrare, însă nici nu au demarat lucrările. 

Cealaltă firmă, SC CRIDAR CONS SRL, cu sediul în oraşul Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud, a fost înfiinţată în anul 2007, de către inculpatul Mureşan Cristian împreună cu suspectul Balea Nicolae, având denumirea iniţială de SC RUTCON SRL, fiecare asociat deţinând 50% din părţile sociale. În anul 2008, asociatul Balea Nicolae s-a retras din această societate şi a transmis părţile sociale proprii, inculpatului Mureşan Cristian, care a devenit astfel, asociat unic, dobândind şi calitatea de administrator. Domeniul de activitate principal al acestei societăţi este efectuarea de „lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor”. CRIDAR CONS SRL a realizat pe anul 2012 un profit net de 116.097 lei, pe anul 2013 un profit net de 389.076 lei, iar pe anul 2014 un profit net de 790.657 lei, nu a înregistrat pierdere şi nici nu a figurat cu impozite şi taxe neplătite la termenul stabilit, la bugetul de stat.

”Cele două societăţi comerciale au desfăşurat în perioada 2011-2016, lucrări de construcţii în formă de antreprenoriat sau subantrepriză, mai ales pentru beneficiari care sunt fie unităţi administrative ale statului, fie instituţii de stat. Având în vedere că aceste contracte sunt finanţate ca şi sursă primară din bugetul de stat, plăţile sunt efectuate doar dacă lucrările se recepţionează şi facturile sunt emise în mod corespunzător realităţii pentru întreaga sumă de bani, constituind preţul acestor lucrări. Sumele de bani astfel încasate în cazul celor două societăţi comerciale, reprezintă operaţiuni impozabile din punct de vedere al TVA şi se ridică la ordinul milioanelor de lei, în perioada 2011-2016.

            Inculpatul Mureşan Cristian în calitate de asociat şi administrator, atât la SC CRIDOV SRL, cât şi la SC CRIDAR CONS SRL, în vederea diminuării frauduloase a TVA-ului de plată a pus la punct un sistem de înregistrare în contabilitate a unor documente ce reflectă achiziţii comerciale fictive, de asemenea impozabile din punct de vedere al TVA, urmărind să „neutralizeze” parţial nivelul TVA-ului datorat bugetului de stat (TVA de plată) cu TVA-ul deductibil din facturile primite de la furnizori (TVA deductibil pentru SC CRIDAR CONS SRL şi SC CRIDOV SRL, respectiv TVA colectat pentru furnizori). Este de menţionat că inculpatul, pe perioada săvârşirii infracţiunilor nu a depus cereri de rambursare TVA, pentru a nu se expune la controale din partea organelor fiscale pe linie de TVA” se arată în rechizitoriu. 

 

Luminița și Petruța

Mureşan Cristian a fost sprijinit în tot acest timp de Mureşan Luminiţa, care îi este soţie şi are calitatea de angajat al SC CRIDOV SRL pe funcţia de auditor în domeniul calităţii. În aceeași măsură Cîmpian Petruţa care era  director comercial atât la SC CRIDOV SRL cât şi la SC Cridar Cons SRL îi ajuta pe soții Mureșan să își acopere urmele.

Pentru acestea, Fabian Gyula a propus și trimiterea în judecată a femeilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală și complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

 

Gașcă mare, prejudiciu pe măsură

Alături de soții Mureșan și directoarea Petruța, s-a dispus trimiterea în judecată, în cadrul aceluiași dosar și a altor 11 persoane.

”Pentru a crea o aparenţă de realitate, dar mai ales una de legalitate, inculpatul Mureşan Cristian a apelat la ajutorul fraudulos al coinculpaţilor Roştaş Emanuel Vasile, Rostaş Titu, Munte Marcel Vasile, Mateaş Gheorghe Adrian, Luca Alin Raul şi Vartolomei Rareş Mircea, şi a realizat în evidenţele contabile ale celor două societăţi susamintite o aparenţă de corectitudine pentru a masca fictivitatea circuitului de marfă şi servicii care nu au avut loc în realitate. Astfel, în spatele societăţilor de la care inculpatul Mureşan Cristian a achiziţionat facturile fictive, de regulă sunt trecute alte societăţi comerciale controlate de coinculpaţi, care aparent fac livrări către societatea cu care intră în relaţii comerciale aparente cele două societăţi administrate de inculpatul Mureşan Cristian, pentru ca formal să aibă loc un circuit tip „conductă”. În realitate, în spatele acestor livrări nu exista o sursă reală de aprovizionare, deoarece conducta porneşte fie de la societăţi comerciale care nu au declarat achiziţii, livrări sau au declarat livrări în alt cuantum decât achiziţiile declarate de beneficiar, fie de la societăţi comerciale care nu au cunoştinţă că sunt interpuse în acest circuit comercial, ori de la societăţi care nu au depus declaraţiile informative cod 394 şi nici deconturi de TVA. Mai precis, furnizorii celor două societăţi comerciale administrate de inculpatul Mureşan Cristian au procedat doar la emiterea şi transferul de facturi fiscale, fără să transfere efectiv produsele sau serviciile trecute în facturi, realizându-se astfel doar un circuit scriptic al documentelor şi nu unul efectiv şi real” mai expune procurorul Fabian Gyula. 

 

La calculul prejudiciului, procurorii au stabilt că prin activitatea infracțională a soților Mureșan și complicilor acestora, Statul Român  a avut de pierdut peste un milion de euro. 

Specialiştii antifraudă delegaţi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică au stabilit că prejudiciul cauzat bugetului de stat, în cazul SC CRIDOV SRL este în valoare de 4.772.555 lei (din care 2.863.533 lei reprezentând TVA şi 1.909.022 lei reprezentând impozit pe profit), iar în cazul SC CRIDAR CONS SRL, este în valoare de 2.163.846 lei (din care 1.298.308 reprezentând TVA şi 865.538 lei reprezentând impozit pe profit). Astfel, prejudiciul total se ridică la suma de 6.936.401 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *