Reportaj

Patinajul pe lacul Chios, distractia periculoasa, dar acum legala a clujenilor

Chiar daca gradele se incapataneaza in continuare sa scada in termometre, pentru sute de clujeni acest lucru e un motiv de sarbatoare. E vorba despre cei care aleg sa isi petreaca dupa-amiezele in Parcul Central, pe patine. De cand a inghetat, lacul s-a transformat in locul de intalnire al tuturor pasionatilor de patinaj. Daca pana anul trecut municipalitatea descuraja distractia pe lacul din centrul Clujului, de cand patinoarul a devenit un proiect anuntat de Emil Boc, pericolul a disparut din peisaj. 

Daca anul trecut intrarile pe lacul din centrul orasului erau inchise cu lanturi, iar de jur imprejurul apei tronau pancarte cu atentionari si interdictii, anul acesta, desi nu s-a facut nici cea mai mica modificare in ceea ce priveste patinoarul natural, patinajul e, peste noapte, permis. Lanturile si mesajele „Pericol de inec” ori „Patinajul interzis” au disparut de cand Emil Boc a promis ca va transforma lacul intr-un patinoar cu acte in regula, chiar daca pericolul exista in continuare, iar edilul nu a facut nici macar un demers in directia promisa. 

In toamna anului trecut, Emil Boc a vorbit despre nevoia clujenilor de a avea un patinoar in oras. „Un lucru firesc si normal pentru un oras de talia Clujului ar fi un patinoar chiar pe lacul de la Chios, din Parcul Central”, spunea atunci primarul. Ideea nu era, insa, nici noua, nici proprie. Anna Horvath declara, inca de la inceputul lui 2014, ca lucreaza la un proiect de  de transformare a lacului Chios intr-un loc de distractie pentru clujeni pe timp de iarna. „Odinioara pavilion destinat patinajului, lacul Chios ar putea fi readus la viata”, spunea viceprimarul despre „unul dintre proiectele mele de suflet pentru 2014”, pentru care sustinea ca se va lupta cu toate puterile sa fie realizat.

Viceprimarul Anna Horvath promitea, la inceputul lui 2014, ca va introduce in bugetul din anul respectiv realizarea unui studiu tehnic, pentru ca apoi sa poata fi accesate fonduri europene pentru aceasta investitie. Modelul pentru patinoarul din Parcul Central era Patinoarul din Varosliget, Budapesta, care a fost realizat pe un lac artificial, cu o investitie de 16 milioane de euro. Din 2011, cand a fost deschis, acesta este cel mai mare patinoar in aer liber din Europa.

„Mi-as dori ca, din decembrie, clujenii sa poata lua in folosinta patinoarul din Parcul Central. Consider ca ar fi foarte importanta realizarea acestei investitii, deoarece Clujul are nevoie de un patinoar ale carui dimensiuni poate sa faca fata fluxului amatorilor de acest sport de iarna, mai ales in conditiile in care s-a dovedit faptul ca patinoarul din centru nu este o optiune potrivita in acest sens”, declara Anna Horvath, pentru Ziar de Cluj, in ianuarie 2014.

De atunci, insa, viceprimarul nu a mai scos un cuvant despre „proiectul sau de suflet”. Aproape doi ani mai tarziu, Emil Boc si-a insusit proiectul, in direct, la radio. Primarul a anuntat, in urma cu doua luni, la Realitatea FM Cluj, ca va depune o cerere de finantare europeana pentru renovarea lacului Chios si transformarea acestuia intr-un patinoar.

“Vrem sa facem un proiect european, astfel incat, iarna, lacul din Parcul Central sa poata fi transformat intr-un patinoar artificial de larga dimensiune si sa dea sansa clujenilor sa il foloseasca. Acolo avem planul ca in exercitiul acesta financiar, 2014-2020, sa depunem un proiect european si se pare ca exista si sanse de finantare”, promitea primarul. 

Luna decembrie a venit si a trecut, iar de patinoar au uitat si viceprimarul, si primarul.

Pe lacul din centrul orasului nu s-a facut nicio modificare, iar clujenii patineaza, in continuare, ilegal pe Chios, de data aceasta fara sa mai fie inconjurati de panouri care ii anunta ca sunt in pericol.

Istoria lacului Chios

Lacul Chios a fost creat in 1865, de catre Asociatia Parcului, cea care a preluat ingrijirea parcului si a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica. In 1871 Asociatia de Patinaj a inchiriat lacul din parc si in 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

“Era un patinoar foarte frecventat si foarte iubit de toti clujenii, il foloseau pe timpul iernii ca si patinoar, iar in timpul verii era cutreierat de barcute”, spune istoricul Tudor Salagean.

In trecut, lacul din Parcul Central era un pavilion destinat patinajului. Ucu Bodiceanu, referent la Casa Municipala de Cultura, a adunat mai multe imagini vechi cu Parcul Central, in care se poate vedea cum pe lac se facea patinaj artistic si patinaj viteza la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *