Eveniment

Partida Romilor Pro-Europa dă în judecată Primăria Turda după incendiul cu 6 morți: ”Au murit din cauza rasismului practicat”

Scris de 1323

Partida Romilor Pro-Europa, prin deputatul romilor în Parlament, Cătălin Manea, anunță că va da în judecată Primăria Turda, după tragedia de duminică dimineață, soldată cu 6 morți, dintre care 4 copii.

”Domnule primar, domnilor consilieri locali din Turda, în această dimineață, 4 copii, cu vârste între 4 și 10 ani, n-au mai apucat să se bucure de viață, murind din cauza sărăciei, din cauza prostiei voastre, din cauza rasismului pe care îl practicați și din cauza mentalității bolnave, pe care o aveți.

Este prea mult! Ajunge!  Vă anunț că voi sesiza instanța de judecată. Trebuie să răspundeți pentru încălcarea drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României.

Vă bateți joc de romii din Turda! Vă bateți joc de romii din România! Sunt cetățeni ai acestei țări, nu animale! Îi țineți  de ani de zile în sărăcie și în mizerie.

Ați uitat că ați fost aleși și de acești oameni necăjiți! Ce ați făcut pentru ei să aibă o viață mai bună ?

Din păcate,  în comunitățile noastre de romi din Turda, au ajuns doar lozincile voastre fără conținut, ambulanța și pompierii.

V-am tot auzit în ultimii ani, cum ne vorbiți despre  dezvoltare locală,  despre echitate, despre energie verde, despre mașini electrice, despre 5 G, uitând de miile de familii care  se luptă să supraviețuiescă și care trăiesc ca în Evul Mediu. Tuturor celor care vă bateți joc de cei mai săraci oameni, să vă fie rușine, nenorociților! Mor copii din cauza nepăsării voastre!

Nu știu cum mai puteți dormi liniștiți de azi înainte, când pe Strada Nicolae Teclu din Turda, încă miroase a carne arsă!

Sufletele celor care au pierit n-o să vă dea pace,  cel puțin până când nu veți ajunge acolo unde sunt și ei!”, a spus Manea, preluat de Cluj24.0.

La rândul său, președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro –Europa Cluj, Dragoș Roșianu, susține că tragedia de la Turda se poate repeta.

”Solicit autorităților locale sa ia masuri urgente în privinta acestor problem, deoarece sunt direct responsabile fata de aceste tragedii.

Comunitatea roma este masa de manevră pentru anumite persoane care vin sa cerșească voturile romilor la alegeri și au făcut promisiuni iar după ce au câștigat alegerile au uitat ce au promis. Autoritățile locale sunt nepăsătoare și neglijente și din aceasta cauza s-a ajuns sa se întâmple acest eveniment tragic”, a spus Roșianu.

Acesta a precizat că în ultima campanie electorală, primarul din Turda, Cristian Matei, s-a aflat în mijlocul comunității de romi din oraș și le-a promis membrilor că le dă teren și le va construi locuințe.

”Au trecut doi ani și nu s-a întâmplat nimic. Romii au rămas fără teren și fără case noi. Solicit de îndată o întâlnire la nivel județean cu Prefectura Cluj, Consiliul Judetean, Primaria Turda cât și alte autorități județene pentru a preîntâmpina tragedii similar și a găsi soluții pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete. Familiile de romi sa fie sprijinite avand in vedere condițiile insalubre în care locuiesc.

Ne-am saturat sa avem astfel de incidente, rog sa se pună capăt și sa luam în serios problematica romilor. Romii sunt buni doar în perioada voturilor iar după aceia sunt uitati. Suntem sătui de promisiuni, vrem fapte, vrem respect”, a mai spus Dragoș Roșianu.

Ce susține Cristian Matei, după tragedia în care au pierit 6 persoane într-un incendiu: ”Au primit locuință, dar au subînchiriat-o!”

”Incidentul petrecut în cursul acestei dimineți pe strada Nicolae Teclu este o dramă fără margini, o tragedie cumplită. În aceste momente de grea încercare gândurile mele se îndreaptă către familiile îndoliate cărora le transmit un mesaj de solidaritate și sincere condoleanțe.

Administrația locală depune toate eforturile pentru a gestiona situația prin Direcția de Asistență Socială care urmărește îndeaproape acest eveniment cumplit. Starea tânărului care a supraviețuit este dificilă, dar ne rugăm să aibă putere să lupte.

Pe această cale, doresc să fac și câteva precizări cu privire la implicarea administrației locale pentru a ajuta această familie. Familia era în monitorizarea serviciului social primind o locuință de necesitate în anul 2019 prin HCL 62/25.04.2019.

Totodată, mama a fost sprijinită tot timpul pentru a obține alocații de susținere a familiei și venit minim garantat. Tot prin implicarea echipelor Direcției de Asistență Socială, copiii au fost înscriși la școală. Toate aceste lucruri au fost acceptate de către aceștia pentru o scurtă perioadă de timp, după care mama împreună cu cei mici s-au mutat din proprie inițiativă în locuința privată de pe strada Nicolae Teclu, refuzând orice ajutor din partea autorităților.

În continuare, administratia locala se va preocupa de tot ceea ce înseamnă ajutorul și sprijinul tuturor comunităților din orașul nostru.

Din păcate, este foarte trist că astfel de momente sunt exploatate fără rușine de unii politicieni care își fac apariția la fața locului unei tragedii pentru a câștiga capital de imagine politic înarmați cu nimic altceva decât cu vorbe goale și acuzații, fără a oferi soluții la probleme sau vreun sprijin real, chiar dacă funcția pe care o dețin le permite să acționeze în acest sens.

În aceste momente de cumpănă, fie că ne îndreptăm gândurile spre cei care au pierit în acest incendiu devastator, fie că ne rugăm pentru sănătatea și supraviețuirea tânărului care se află în spital, trebuie să privim această tragedie cu toată compasiunea, dar și cu toată responsabilitatea.

Acesta este unul dintre momentele în care putem demonstra măsura solidarității, a tăriei și a unității noastre. Dumnezeu să îi odihnească în pace!”, a scris primarul Cristian Matei pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții administrației locale au prezentat și documente din care rezultă că familia respectivă primise o locuință din partea administrației locale, pe care a subînchiriat-o, contrar normelor legale, iar ulterior contractul a fost reziliat.

VEZI AICI HOTĂRÂREA COMPLETĂULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 6 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 8 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 9 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 9 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 9 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE