Camera Deputaților a aprobat azi un proiect de lege prin care se interzice începând cu ianuarie 2021 exportul de buștean în spațiul extracomunitar pentru o perioadă de 10 ani. Activiștii de mediu și ONG-urile consideră că acest proiect va salva doar câteva mii de copaci, în condițiile în care anual milioane de copaci sunt tăiați ilegal din pădurile României.
Senatorul clujean Mihai Goțiu, atrage atenția că această măsură nu rezolvă aproape deloc problema defrișărilor, este doar o măsură infimă care salvează câteva mii de metri cubi de copaci, în condițiile în care anual din pădurile României dispar 20 de millioane de metri cubi de pădure.
”Ce s-a rezolvat: după ani de luptă, au fost salvați CÂTEVA MII de copaci de la export. Mai avem de salvat CÂTEVA MILIOANE de copaci de la TĂIERI ILEGALE! Mi-aș dori să spun că adoptarea acestei legi reprezintă o victorie pentru salvarea pădurilor din România și stoparea tăierilor ilegale. Nu pot, însă, să afirm așa ceva. Pentru că măsura vizează câteva mii de metri cubi. Asta în condițiile în care, anual, din pădurile României dispar anual 20 de milioane (repet, MILIOANE) de metri cubi de masă lemnoasă. Asta pe lângă aproximativ 18 milioane de metri cubi de lemn tăiat cu acte (cât de legal au fost eliberate actele respective e o altă discuție). Impactul interzicerii exportului de bușteni în spațiul extra-comunitar e absolut nesemnificativ. Efectul asupra stopării tăierilor ilegale de păduri este NUL! Așadar, să nu ne îmbătăm cu apă rece și să nu cădem în capcana declarațiilor triumfaliste. Pentru a stopa tăierile ilegale de păduri și protecția reală a celor din arii naturale protejate, avem nevoie de MULT, MULT MAI MULT!”, potrivit lui Mihai Goțiu.
De asemenea, ONG-ul pentru protecția mediului Agent Green atrage atenția că buștenii sunt transformați în cherestea în fabricile deschise pe teritoriul României, cherestea care ulterior pleacă în toată lumea.
”Astăzi, o minusculă victorie pentru păduri. Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea în anul 2019 pentru interzicerea exportului de bușteni în afara UE pentru 10 ani a fost votat în Parlament. Adică nu mai pleacă bușteni cu vaporul, ci doar containere cu cherestea. Buștenii mai pot pleca însă către UE cu trenul și cu camioane. Este un pas înainte dar care nu rezolvă nici pe departe probleme sistemice din România. Există o cerere fără precedent de lemn în România din cauza marilor fabrici austriece și turcești deschise după anul 2000 care transformă cantități uriașe de bușteni în cherestea, un produs neprelucrat intensiv. Milioane de metri cubi de lemn pleaca în continuare anual din portul Constanța în peste 70 de țări din lume cu vaporul sub formă de cherestea”, transmite Agent Green.
Potrivit proiectului de lege adoptat, „se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”. De asemenea, proiectul prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.