In vizor

Parlamentarii clujeni si-au votat o imunitate de fier. Deputatul Mate scapa de ANI, iar pe Gurzau l-au inselat butoanele

Parlamentarii si-au dat liber la  mita fara repercusiuni. E legea pe care deputatii au votat-o ieri, care le confera imunitate si le da unda verde pentru a practica in liniste traficul de influenta, abuzul in serviciu, luarea de mita si conflictul de interese.

Camera Deputatilor a adoptat marti, in calitate de camera decizionala,  un proiect de lege prin care parlamentarii, presedintele tarii si profesiunile liberale sunt scosi din categoria functionarilor publici. Aceasta modificare apare in Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal.

Miza acestor modificari facute in miez de noapte este una imensa. Prin scoaterea acestor categorii din randul functionarilor publici, acestia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, de exemplu abuzul in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta, dar si alte fapte cum ar fi conflictul de interese. Miscare care atrage dupa sine desfiintarea de facto a DNA si ANI, care raman fara obiectul muncii daca parlamentarii nu mai pot fi urmariti pentru fapte de coruptie.

Aurelia Cristea (PSD), Adrian Gurzau (PDL), Mircea Irimie (PC), Mate Andras Levente (UDMR), Elena Uioreanu (PNL) si Radu Zlati (PNL) sunt deputatii clujeni care au votat legea in sedinta tinuta pe ascuns.

Primul care se bucura de noua lege, care a si votat pentru adoptarea ei este Mate Andras Levente, deputatul UDMR care a fost urmarit penal de Parchet pentru conflict de interese, dupa ce si-a angajat sotia la biroul sau de parlamentar.

“Am castigat pe fond”, s-a rastit Mate la telefon, dupa ce a fost intrebat daca a votat noua lege avand un interes personal.

“Noi nu suntem functionari publici; ei au continuitate si raport de munca. Noi avem un mandat de 4 ani. Oare Angela Merkel este functionar public sau demnitar?”, a continuat deputatul.

Adrian Gurzau, deputatul PDL de Cluj, sustine ca intentia sa a fost total diferita de votul exprimat, dar ca „s-au stricat butoanele”.

„Sistemul se strica sau e contolat; nu e pentru prima data cand se intampla asta. A fost o eroare tehnica dar o sa revin si o sa-mi arat adevarata intentie”, a declarat Gurzau pentru Ziar de Cluj.

Restul colegilor sai, care si-au votat super-imunitatea, nu au putut fi contactati.

Ce rost mai are ANI?

Horia Georgescu, directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), considera ca parlamentarii au gasit o noua modalitate de a-si construi o „super-imunitate“.

„Senatorii si deputatii nu vor mai fi subiecti ai infractiunii respective si nici nu vor mai putea fi verificati din aceasta perspectiva de ANI sau alte unitati de parchet. Istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat in aer in cazul a 25 de senatori si deputati. Se va crea o super-imunitate. Este o initiativa care daca va fi adoptata, da o lovitura grea statului de drept, afectand iremediabil credibilitatea Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene si NATO”, a declarat Horia Georgescu pentru adevarul.ro.

 

sursa foto: romaniaTV.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *