Politica

Parlamentarii clujeni au pareri impartite in ceea ce priveste eventualele alegeri anticipate

In timp ce unii sunt transanti si spun ca ar fi de acord cu demisia in bloc pentru dizolvarea Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate, alti alesi ai Clujului sunt mai rezervati sau chiar resping ideea organizarii alegerilor anticipate cu un an inainte de alegerile programate.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marti, ca premierul Victor Ponta ar dori cat mai repede organizarea alegerilor anticipate, fara sa renunte, insa, la mandatul de premier.

„Domnul Ponta ar dori cat mai repede anticipate, dar cu el la guvernare. Asta este parerea mea, astazi. El nu va dori niciodata sa lase puterea, pur si simplu, cum ar fi si normal, pentru ca pune Romania intr-o situatie delicata, dar el ar vrea sa ramana la guvernare, sa organizeze el alegerile”, a declarat Blaga, la finalul sedintei Biroului Politic National al PNL.

Exista doua variante prin care se pot declansa alegeri anticipate. Articolului 85 din Constitutie prevede ca „Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament”, asta in cazul in care nu avem un premier in functie, fie prin demisie, fie prin demitere. Daca majoritatea nu sustine premierul desemnat cu programul si echipa sa de ministri si il respinge la vot de trei ori se ajunge la dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate. Astfel, potrivit articolului 89 (1) din legea fundamentala „dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de in­credere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

O alta varianta ar fi demisia in bloc a parlamentarilor, caz in care presedintele constata o realitate politica, avand in vedere ca nu ar mai exista cvorum, si poate dizolva Parlamentul.

Potrivit articolului 70 (2) din Constitutie, „calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerelor nou alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces”. In acest caz, legea fundamentala prevede la articolul 63 (2) ca „alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului”.

Doar ca demisia tuturor parlamentarilor ar fi greu de realizat, considera senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoara, chiar daca el considera ca alegerile anticipate ar fi cea mai buna solutie in acest moment pentru Romania.

“Categoric da, as fi dispus sa demisionez. La cum arata scena politica astazi cred ca ar fi o solutie foarte buna, dar greu de realizat pentru ca nu toti ar fi de acord, mai ales cei din PSD.  Parlamentul are un grad de incredere extrem de scazut, o imagine sifonata, cred ca alegerile anticipate sunt ceea ce avem nevoie. Dupa reguli noi, un parlament mai “suplu” poate sa recastige incredera electoratului”, a declarat Marius Nicoara pentru Ziar de Cluj.

In schimb deputatul PSD Aurelia Cristea este de parere ca declansarea alegerilor anticipate ar da un semnal prost investitorilor interesati de Romania.

“Nu cred ca e nevoie de alegeri anticipate. Cred ca in tara asta mai trebuie sa si construim nu doar sa ajungem la putere prin orice mijoace si orice pret. Avem crestere economica, exista interes pentru investitii in Romania, nu cred ca ar trebui sa blocam o astfel de intentie prin alegeri anticipate. Adresez o invitatie la responsabilitate pentru toti actorii politici”, a spus Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj si fost ministru in Guvernul Ponta.

Colegul de partid, senatorul Alexandru Cordos, crede ca cetatenii ar trebui sa fie cei care sa decida in favoarea sau impotriva anticipatelor.

“Intodeauna am sustinut faptul ca ultimele alegeri au fost realizate un baza unei legi care pe de-o parte a dus la un numar prea mare de parlamentari si pe de alta parte a adus in Parlament persoane care probabil nu aveau experienta si calitati de a ajunge acolo. In acest context as suntine o astfel de varianta (de declansarea a alegerilor anticipate – n.red.), dar ea trebuie depusa in dezbatere publica. Eu cred ca populatia trebuie sa spuna. Cel putin ultimii doi ani au insemnat, totusi, o relansare economica, o reasezare a valorilor, a ideilor, care in ultimii ani au fost dereglate. Suntem una dintre tarile care avem o economie pe crestere, am absorbit foarte multe fonduri UE, iar la aceste realizari a contribuit si clasa poltica. Cetatenii trebuie sa vada, mai avem un an pana la alegeri, trebuie sa procedam acum la alegeri, sa tulburam apele, sau bazandu-ne la ce am spus, plus realitatile pe care le vedem, societatea va reactiona si va aseza anul viitor in fruntea tarii un alt tip de politican. Daca se ajunge la o astfel de concluzie din partea cetatenilor subscriu unui astfel de demers. Acesta problema nu poate veni din partea unei zone politice, fie de dreapta, fie de stanga, trebuie pusa in dezbatere publica, iar politicul trebuie sa-si dea mana pentru acest lucru. Cred ca intr-o implinire de genul asta am putea avea un moment zero, cred ca societatea are nevoie de un moment zero dupa apele tulburi din ultimii 20 de ani. Daca clasa politica nu poate singura, societatea trebuie sa ii ceara si chiar sa i forteze”, a precizat senatorul Cordos.

UDMR-istul Mate Andras spune ca demisia in bloc nu ar insemna dizolvarea Parlamentului.

“Daca isi da fiecare demisia, inseamna ca cei care raman vor forma Parlamentul. Pe domnul Blaga il stiu om serios, cred ca a citit Constitutia si stie ca nu este posibill sa se faca anticipate decat daca pica Guvernul de cateva ori. In rest nu sunt posibile alegeri anticipate in Romania, care este un stat de drept. Cred ca e vara si unii politicieni nu au ce face si fac declaratii”, a spus Mate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version