Analiza

Parlamentarii clujeni au opinii diferite in privinta modificarii legii functionarului public

In urmatoarea sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului, parlamentarii sunt chemati sa voteze un proiect de lege care ii va absolvi de pedeapsa pe alesii gasiti in conflict de interese inainte de anul 2013. In cazul in care proiectul va fi aprobat, va demonstra, inca o data, daca mai era necesar, faptul ca alesii poporului se considera mai presus de lege. Ziar de Cluj a incercat sa afle opinia parlamentarilor clujeni si modul in care vor vota acest proiect prin care nu vor mai fi sanctionati cei care si-au angajat rudele la cabietul parlamentar. 

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a anuntat  ca va pune pe ordinea de zi a primei sedinte comune a Parlamentului legea prin care parlamentarii care si-au angajat rude la cabinetul parlamentar inainte de 2013 sa nu mai poata fi acuzati de conflict de interese.

“A fost supusa votului pentru a fi inscrisa pe ordinea de zi. Birourile Permanente au hotarat inscrierea pe ordinea de zi a sedintei comune. Nu am stabilit cand va avea loc aceasta. Se va da un vot pentru punctul inscris pe ordinea de zi“, a declarat Calin popescu Tariceanu, la finalul sedintei conducerii Parlamentului.

Propunerea legislativa de modificare a statutului deputatilor si senatorilor consta in precizarea clara ca angajararea rudelor inainte de 21 august 2013 nu era interzisa, deci parlamentarii nu puteau fi sanctionati. In Codul Penal conflictul de interese este definit ca:

“Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica“.

Parlamentarii sunt asimilati functionarilor publici in sens penal, articolul 301 din Codul Penal se aplica oricum si lor inainte de 2013. Completarea articolului 38 din Statutul deputatilor si senatorilor  nu a facut altceva decat sa sa dubleze prevederea din Codul Penal, sub incidenta caruia au fost cercetati zeci de parlamentari.

Ziar de Cluj a contactat senatorii si deputatii clujeni pentru a afla opiniile acestora cu privire la afirmatiile lui Calin Popescu Tariceanu si la pozitia pe care o vor avea acestia cu referitor la proiectul de lege ce urmeaza a fi supus votului.

Senatorul Alin Paunel Tise nu a dorit sa faca nicio declaratie cu privire la proiectul de lege in discutie sau la declaratiile presedintelui Senatului.

“Nu ma intereseaza ce declara domnul Tariceanu”, ne-a declarat, sec, Alin Paunel Tise

Deputatul PSD Cornel Itu a aflat de la reporterul Ziar de Cluj de propunerea legislativa pe care urmeaza sa o voteze in prima sedinta comuna.

“Despre propunerea domnului Tariceanu, o aud acum pentru prima data. Desigur ca o sa o analizez. Cred ca trebuie puse in balanta mai multe aspecte. Primul aspect esta ca poate fi modificat statutul functionarului public. In primul rand sa vedem cine e functionar public si in ce masura a gresit parlamentarul care si-a angajat rudele. E o discutie interminabila. Cei care fac angajarile, cei de la resurse trebuiau sa sesizeze atunci parlamentarii care si-au angajat rudele. Cred ca era obligativitatea si a lor. Sunt in aceeasi masura raspunzatori dupa parerea mea. Nu pot spune cum voi vota, voi analiza foarte atent acest lucru si o sa vad dupa o analiza in detaliu”, a declarat Cornel Itu.

Radu Zlati a fost mult mai transant decat colegul sau social democrat. 

“In momentul in care eu mi-am depus candidatura, nu mai vorbesc de momentul in care am inceput sa angajez personal pe cabinel parlamentar, dar din start am citit legile. Incusiv cele care cuprindeau constrangeri cu rpivire la activitatea mea de parlamentar si aspecte care tin de finantele cabinetului parlametar. In 2013, cei care au candidat stiau legile din 2012. Daca le-au incalcat in aceasta perioada nu mis e pare corect ca acuma sa ii absolvim de vina. Nu mi se pare normal. Vrei sa faci legi pentru tara si nu esti capabil  sa deslusesti randurile cu privire la propriile tale posibilitati si imposibilitati?” – s-a intrebat, retoric, Radu Zlati.

Marius Nicoara isi va exprima votul asupra propunerii legislative abia dupa dezbaterile in plen. 

“Nu mi-am format nicio parere si sunt curios sa vad argumentele celor care au facut asa ceva. Eu nu voi vota decat dupa ce voi asculta argumentele pro si contra si atunci voi decide”, a declarat Marius Nicoara.

Deputatul PMP Adrian Gurzau nu considera ca modificarea supusa dezbaterii este atat de importanta si a afirmat ca trebuie facuta diferenta intre cei care din greseala si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar si cei care au furat milioane de euro.

“Voi lua proiectul de lege ca sa il studiez si ma voi pronunta atunci cum am sa votez. Vreau sa vad si pozitia colegilor ca si grup pentru ca pana la urma aici este o chestiune care are si incarcatura politica. Eu unul nu mi-am angajat pe nimeni la cabinetul parlamentar, dar  mie asta nu mi se pare ca este o chestiune de coruptie ca principiu. S-ar putea sa votez cu  propunerea lui Tariceanu dar vreau sa vad inainte si pozitia partidului. In pricipiu s-ar putea sa votez pentru pentru ca nu mi se pare o chestiune atat de grava fata de cei care fac coruptie. Nu mi se pare corect sa fie catalogat ca infractor unul care si-a angajat rudele, ca unul care a devaliat si a furat milioane de euro. Angajarea rudelor poate ca au facut-o in necunostiinta de cauza, poate ca au fost dusi in eroare. Nu cred ca asa trebuie facuta diferenta”, a afirmat Adrian Gurzau.

Restul parlamentarilor clujeni pe care am incercat sa ii contactam sa le aflam punctul de vedere, fie nu au raspuns, fie ne-au trimis sms ca sunt in imposibilitatea de a ne raspunde.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *