Din oras

Parking pe Calea Florești, peste 30 de ani, când expiră concesiunea terenului?

Scris de 1,207

În urmă cu doi ani, primarul Emil Boc se avânta, după cum îi este obiceiul, să promită construirea unui parking suprateran, de tipul park & ride, pe Calea Florești, unde acum se află parcarea Billa. Discuțiile de atunci dintre conducerea Primăriei, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și Billa nu au dus la nicio finalitate. Acum, cei de la USAMV spun că nu e deloc treaba lor parkingul, iar Boc afirmă că vrea parteneriat cu cei doi.

Terenul de pe Calea Florești, din fața Billa, a fost dat în concesiune de către USAMV, pentru o perioadă de 49 de ani, către Billa, apoi către Carrefour. Pe acea suprafață, primarul Emil Boc vrea să construiască un parking de tipul park & ride. În 2016, declara la un post de radio local că a vorbit deja cu USAMV și Billa pentru realizarea proiectului. Anul trecut, la o dezbatere publică, declara același lucru, dar cu mici variațiuni – Carrefour nu ar vrea parking suprateran pentru că nu li se mai vede magazinul.

“Am avut o discuție cu reprezentanții Carrefour și printr-un proiect comun pe Calea Florești să realizăm un parking. Noi dorim ca acesta să fie suprateran, ei obiectează și ar vrea subteran. Costurile pentru un parking suprateran sunt de două ori mai mici. Argumentul reprezentanților Carrefour este că nu se mai vede magazinul din cauza parkingului. Avem o discuție în acest moment și avem o alternativă de parking de suprafață de a oferi șoferilor șansa să își lase mașina și să utilizeze mijloacele de transport în comun. În acest caz ar beneficia fie de parcarea gratuită fie de o călătorie gratis cu autobuzul. Însă avem nevoie și de aprobarea USAMV care deține terenul pe care l-a concesionat celor de la Billa și apoi celor de la Carrefour”, spunea primarul, în urmă cu aproximativ un an.

În urmă cu câteva zile, la o altă dezbatere publică, Emil Boc a declarat că ar vrea să intre în parteneriat cu proprietarii supermarketului, dar de la intenție până la fapte este un drum lung totuși.

“Parkingul va fi construit doar unde este terenul USAMV-ului, cu drept de concesiune pe 49 de ani pentru Billa și Carrefour și noi vrem să intrăm în parteneriat cu ei să utilizăm terenul ca să construim parking. Partea privată a programului noi nu o cunoaștem, este o relație contractuală dintre USAMV și partenerul privat”, a spus Boc.

Reprezentanții USAMV spun că totul s-a oprit la stadiul unor discuții.

“A fost o scurtă discuție cu primarul Emil Boc, ar fi vorba despre terenul pe care este parcarea de la Billa. Discuția a fost una de principiu, terenul acela noi l-am censionat pe la începutul anilor 2000, către Billa pentru o perioadă de 49 de ani. Deci aici s-a oprit discuția despre parking”, a precizat Doru Sabău, purtător de cuvânt al USAMV Cluj-Napoca.

Poate vom avea parking abia peste 30 de ani când expiră contractul de concesiune cu Billa/Carrefour. Și dacă mai luăm în calcul ritmul amețitor cu care se lucrează la construirea parkingurilor este clar că vor trece ani buni până când vom avea o parcare pe Calea Florești.

În proiectul de buget pe anul acesta sunt prinse anumite sume de bani pentru 10 parkinguri (studii de fezabilitate, proiectare, PUZ-uri etc.) în cartiere: Hasdeu, Primăverii 20, Primăverii 8, Mogoșoaia, Azuga, Trotușului, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Republicii, Piața Cipariu. În total, peste 13 milioane sunt prevăzuți în buget pentru parkinguri.

Primarul Emil Boc vorbește cu foarte mare lejeritate despre construirea de parkinguri în cartiere, deși de aproape cinci ani nu a mai dat în folosință niciunul nou. La sfârșitul anului trecut au fost finalizate lucrările la parkingul de pe Negoiu, din Mănăștur, dar lucrarea nu a fost încă recepționată din cauză că lipsește avizul de la Pompieri.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 7 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 10 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE