Din oras

Parintii se plang ca salile de sport ale liceelor sunt utilizate in scopuri extra-scolare, in detrimentul elevilor

Salile de sport din incinta unor scoli nu sunt doar un loc de desfasurare al orelor de sport, ci si al altor evenimente, tot de natura sportiva. Se pare, insa, ca modul de utilizare al acestor sali reprezinta o problema pentru unii parinti care solicita accesul elevilor la sala de sport si in afara orelor de curs. Directorii scolilor considera ca aceste plangeri sunt nefondate si spun ca salile de sport sunt puse la dispozitia cluburilor, iar elevii care au acces la ele sub supraveghere. 

Foto: iagarbiceanu.ro

Un parinte clujean, Ioan Borza, reclama pe site-ul domnuleprimar.ro modul de intrebuintare a salilor de sport din scoli in afara orelor de educatie fizica. Nemultumirea acestuia tine de faptul ca elevii nu au acces la salile de sport ale unor scoli precum Ion Creanga sau Liviu Rebreanu. Mai mult, Ioan Borza este convins de faptul ca aceste spatii sunt intrebuintate de catre cadrele didactice cu scopul obtinerii unor venituri suplimentare.

„Avand in vedere numarul redus al scolilor din orasul Cluj-Napoca, as dori sa va intreb: din cele ce detin sala de sport, cum functioneaza? Salile de sport precum cele construite in incinta scolilor Liceului cu Program Sportiv, Scoala Ion Creanga, Scoala Liviu Rebreanu etc. cum functioneaza? Care a fost scopul pentru care aceste sali de sport au fost date in folosinta? Noi, simpli parinti, asistam neputinciosi la urmatorul fapt dovedit: aceste sali sunt surse de bani pentru anumiti oameni, cadre didactice care sunt agreate de conducerea anumitor scoli, astfel incat, activitatile din aceste sali se desfasoara zi lumina de multe ori pana dupa ora 22.00. Intrebarea noastra este care a fost destinatia acestor sali de sport: sursa de ciubuc pentru anumiti profesori de sport? Sali inchiriate cu ora sau sali construite pentru desfasurarea activitatilor sportive de catre elevii scolilor, in timpul si in afara cursurilor? Cine plateste consumul de apa, energie electrica? Cine si conform carei norme stabileste cui se atribuie aceste sali in timpul ex-cursurilor scolare? De ce copiii nostri nu au acces in timpul liber in aceste sali, deoarece se face ciubuc la orice ora atat in timpul saptamanii cat si in weekend?! Cine verifica contractele atribuite salilor de sport din Cluj, devenite adevarate surse de profit pentru unii profesori smecheri!?Asteptam un raspuns… sau nu e voie sa se afle adevarul!? Care este parerea ISJCJ? De ce toata vara s-au desfasurat activitati in salile de sport ale scolilor clujene, insa nici un elev nu a avut acces in salile de sport? De ce toata lumea tace? De ce lumea nu ia atitudine in fata unei escrocherii care de ani de zile prolifereaza nonsalant, fara nicio problema, iar copiii nostri bat mingea in fata blocului, in timp ce anumiti domni profesori, cu acordul directiunilor, impart venituri uriase?!”, se arata in sesizare.

Directorii scolilor neaga ipoteza inchirierii salilor de sport, dar isi asuma faptul ca acestea sunt folosite pentru diverse evenimente sportive. Salile de sport sunt utilizate intens de scoli, insa toate activitatile implica, intr-un fel sau altul, si elevi inscrisi in cadrul scolii respective. De exemplu, sala de sport a Scolii Liviu Rebreanu este utilizata pentru nevoile cluburilor care activeaza in cadrul ei, arata directoarea Mihaela Tomus. Mai mult, adauga aceasta, sala de sport nu este data spre inchiriere.

„Copiii au acces la salile de sport daca sunt inscrisi in cluburile noastre. Noi avem echipa de majorete, avem echipele scolii de majorete, avem echipa scolii de dans popular, avem echipa de baschet, echipa de handbal si toate acestea isi fac activitatea in sala de sport. Nu am inchiriat sala de sport pentru ca aici au loc activitatile cluburilor echipelor noastre. De exemplu, la majorete suntem vicecampioni europeni de doi ani consecutivi. Si doar cu copiii scolii noastre”, a declarat pentru Ziar de Cluj, directoarea Scolii Liviu Rebreanu.

Nicolae Bele, directorul Asociatiei Parintilor din Scoala Gimnaziala Liviu Rebreanu confirma faptul ca sala nu este inchiriata. In plus, elevii n-ar trebui sa aiba acces in sala de sport decat sub supravegherea cadrelor didactice.

„Nu mi se pare normal ca sala sa fie accesibila in afara orelor de sport decat intr-un cadru organizat. Stiu ca sala de sport este folosita in mod normal. Stiu ca activeaza niste cluburi sportive si ca exista o lege, data de Consiliul Local prin care scolie, dar toate, care au sala de sport trebuie sa o puna la dispozitia cluburilor sportive inregistrate pentru activitati sportive”, a completat Bele.

Foto: clujulcopiilor.ro

Pe langa Scoala Liviu Rebreanu, o alta institutie acuzata de utilizarea neadecvata a salii este Scoala Ion Creanga. Cristian Munteanu, directorul scolii, sustine ca invinuirile sunt nefondate. Acesta afirma ca nu a primit niciodata solicitari din partea parintilor pentru utilizarea salii de sport. De altfel, sala este ocupata pentru activitatile Clubului Sportiv Scolar „Viitorul”. Ceea ce face, spune el, ca spatiul sa fie impartit intre orele de sport ale elevilor, care se desfasoara atat dimineata, cat si dupa-masa, si activitatile clubului sportiv.

„Noi avem sala ocupata: orele de curs sunt de dimineata pana dupa-masa. In afara de asta, avem clubul sportiv scolar „Viitorul”, care face parte din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Club caruia nu pot sa-i percep taxa de inchiriere si nici nu pot sa-i scot la licitatie. Ei intra si isi platesc toate taxele de utilitati: apa, caldura electrica si cam atat. Nu ai ce sa inchiriezi, pentru ca pozitiile lui „Viitorul” sunt vreo opt. Sunt rautati ale unor domni, probabil, care in momentul in care au venit la mine sa ma intrebe daca inchiriez sala le-am explicat ca „a inchiria sala nu este o actiune simpla”. A inchiria o sala, dupa noul regulament, inseamna cerere facuta de scoala catre Primarie , de aprobare, asa zice regulamentul. Dupa care urmeaza licitatia, iar licitatia se face pe partea actionata de catre Consiliul de Administratie al Scolii sau, daca nu, e pe parte continuata. In sensul ca zi de zi au nevoie de spatiul respectiv, atunci liciteaza Primaria. Oricum, n-am spatiu sa-l pot inchiria, n-am pozitii, „Viitorul” acopera tot pentru ca ei nu au baza materiala pentru a se pregati”, a incheiat directorul Scolii Ion Creanga din Cluj.

Cristian Munteanu este dispus sa permita accesul elevilor daca exista solicitari in acest sens din partea parintilor.

Foto: scoalacreanga.ro

In ceea ce priveste sala din cadrul Scolii Ion Agarbiceanu, scoala cu program sportiv, aceasta este accesibila elevilor indiferent daca fac sau nu parte din cluburi sportive. Conducerea scolii explica faptul ca sala este disponibila inclusiv in perioada vacantelor.

„Pe perioada anului scolar, elevii au acces nelimitat si in afara orelor de curs. Mai cu seama ca scoala Ion Agarbiceanu are filiera sportiva. Suntem o scoala cu invatamant sportiv integrat, iar la nivelul scolii functioneaza Asociatia de Fotbal/Baschet de fete/baieti, care este multipla campioana nationala. Inclusiv acum doi ani, am reprezentat Romania la campionatul mondial scolar de fotbal feminin. Iar in perioada vacantelor se realizeaza un grafic unde este sondata optiunea copiilor de a utiliza terenul sintetic al scolii, intreaga baza sportiva, si li se permite accesul fara nicio problema. Este exclus ca sala sa fie inchiriata altor activitati”, a informat Flavia Maria Iacovita, directoarea scolii.

Desi evenimentele care primeaza sunt legate de cluburile sportive ale scolii, spune directoarea, si la acestea participa elevi inscrisi la Ion Agarbiceanu. 

„Prima data, sala este inchiriata celor doua cluburi de juniori la U Mobitelco, la clubul de utilitate publica din care fac parte si elevii scolii noastre, si fetele care reprezinta scoala noastra fac parte si dintr-un club privat, MC sport. Dar sunt tot copiii nostri. Mai mult, daca elevii care fac parte din clubul sportiv Ardealul, si parintii doresc sa le ofere pregatire suplimentara, tot la noi vin, nu pleaca copiii pe alte baze sportive”, a conchis Iacovita.

Conform site-ului primariei Cluj-Napoca, in Cluj exista 37 de sali de sport aflate in gestiunea scolilor clujene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *