Din oras

Părinții din 5 cartiere își duc copiii la o singură grădiniță unde, din cauza traficului, parcarea este de coșmar: «Să încercăm să rezolvăm problema de fond: să avem grădinițe și școli în cartierele în care locuim»

Scris de 1260

„Ce aș dori, totuși, să tratăm de fapt, și din această cauză am intervenit – ceea ce se întâmplă acolo – cu accesul la grădinițe – este doar o consecință a faptului că, noi, părinții, ne ducem copiii la grădiniță din 5 cartiere: din cartierul Zorilor, Bună Ziua, Europa, Făget, o parte din Centru”, a fost intervenția unui părinte în fața consilierilor clujeni. Administrația Boc a oferit asigurări că lucrurile se rezolvă în viitor, în urma «măsurilor strategice» adoptate. Cât despre trafic – traficul din Cluj a revenit la valorile specifice, anterioare pandemiei.

Un părinte din Cluj s-a adresat consilierilor locali în numele părinților ai căror copii învață la grădinița Albă ca Zăpada de pe str Ion Creangă, situată în vecinătatea Spitalului Oncologic din Cluj-Napoca.

în imagine: capturăgrădinițaalbacazapada/facebook.com

Acesta a descris situația dificilă cu care se confruntă părinții atunci când vor să-și lase copiii la grădiniță – strada cu două sensuri este extrem de aglomerată, iar parcarea pentru câteva minute le-a fost refuzată de către polițiștii locali.

„Până acum aveam, oarecum, sprijinul poliției locale care ne permitea să parcăm pentru câteva minute pe prima bandă, să lăsăm sau să luăm copiii, de aproximativ o lună de zile însă, nu ni s-a mai permis acest lucru”, a explicat situația Ilinca Costișor.

Părinții au făcut petiții către Primărie, iar reprezentanții administrației Boc au oferit un răspuns „favorabil”, invitându-i pe părinți să parcheze în spațiile amenajate din vecinătate, contra cost.

Părinții s-au adresat și consilierilor clujeni în scris.

„Trei doamne, singurele de fapt, au răspuns în mod pozitiv inițiativei noastre și mă bucur să văd că, măcar doamnele sunt de acord să susțină inițiative ce au legătură cu educația sau familia, a fost nevoită să recunoască I. Costișor.

Totuși, directorul poliției locale, Marcel Bonțidean, a revenit ulterior cu un răspuns favorabil: permisiune de parcare în anumite intervale orare.

„Ce aș dori, totuși, să tratăm de fapt, și din această cauză am intervenit – ceea ce se întâmplă acolo – cu accesul la grădinițe – este doar o consecință a faptului că, noi, părinții, ne ducem copiii la grădiniță din 5 cartiere: din cartierul Zorilor, Bună Ziua, Europa, Făget, o parte din Centru.

Sunt două grădinițe în zonă.

Această grădiniță are 179 de locuri, 7 grupe.

Probabil, în cele 5 cartiere sunt 1000-2000 de copii, nu știu exact, probabil dumneavoastră știți mai bine”, a adăugat clujeanca.

Aceasta a oferit cazul unei singure grupe de copii mici unde sunt 25 de copii într-o sală de cca 20 mp.

„Și nu exagerez, acolo mănâncă, acolo se joacă, acolo dorm.

Și, dacă tot am ridicat această problemă, aș dori foarte tare să știu că încercăm să rezolvăm problema de fond, și anume să avem grădinițe, școli în cartierele în care locuim, nu ne face plăcere nici unuia dintre noi să stăm zeci de minute dimineața, pe kilometri, în trafic pentru a duce copiii la școală.

Știu că există unele inițiative, dar aș vrea să vedeți inclusiv din partea noastră, a părinților, dorința aceasta ca lucrurile să se rezolve într-un termen cât mai scurt, pentru că ceea ce am experimentat la creșă, s-a perpetuat la grădiniță, a fost intervenția părintelui.

Însă, după cum arată părinții în solicitarea adresată consiliului local, tema spațiului insuficient și a deficitului de locuri reprezintă o problemă ce se perpetuează și în celelalte cicluri școlare, nu doar în cazul creșelor.

De altfel, primarul Emil Boc a recunoscut că odată cu ridicarea stării de alertă, traficul din Cluj a devenit infernal.

„Aș vrea să știți fondul problemei: după ce s-a ieșit din starea de alertă, traficul în Cluj a revenit la valorile normale, dinainte de pandemie, poate chiar mai mari.

Cozile determinate de blocajul de la Oncologie se resimt până în centrul Clujului, de la Piața Blaga până în Piața Unirii”, a admis Emil Boc.

Acesta a mulțumit părintelui pentru intervenție și a oferit asigurări că „măsurile strategice” luate de administrația Boc reprezintă o soluție: măsuri unitare și valabile pentru toată lumea, precum parcarea de bun-simț pentru câteva minute pentru aparținătorii/însoțitorii pacienților de la Oncologie. Însă pacientul rămâne, iar autoturismul trebuie parcat ulterior în cel mai apropiat parking.

„Tema ridicată de dumneavoastră, subsecventă, colaterală, a apărut la scurt timp după această decizie. (…).

Avem angajamentul că, de luni, reprezentanții Spitalului Oncologic vor ridica containerele amplasate pentru triaj, în context covid-19, iar acolo, pe 2-3-4 locuri părinții pot veni să-și lase mașina pentru câteva clipe, pentru a-și lăsa sau lua copii de la grădiniță. Aceasta este soluția pe care ne-a comunicat-o și domnul director, ca să rezolvăm problema

Această problemă, acum, sper că va fi funcțională începând de săptămâna viitoare și putem să conviețuim în oraș toată lumea: dumneavoastră ajungeți cu copiii la grădiniță, bolnavii se duc la spital etc”, a rezolvat problema Emil Boc.

În privința celeilalte teme – numărul insuficient de unități de învățământ, de la creșe și grădinițe la școli generale – primarul a oferit asigurări că graficul stabilit de autorități este respectat: în viitor va fi mai bine.

„Trebuie să știți că grădinițele nu sunt în subordinea Primăriei, ci în a ministerului Educației.

Evident, legat de școli în cartiere, știți bine că e un proiect mai larg de dezvoltare, în toate cartierele orașului, astfel încât să facem față”, a mai adăugat primarul.

În februarie 2022, edilul Emil Boc susținea public faptul că deficitul în creșe a fost redus la 400 de locuri.

CITEȘTE ȘI: Primăria susține că deficitul în creșe a fost redus la 400 de locuri. Boc: Când vor fi gata, în orizontul anilor următori, voi scoate la mica publicitate locurile la creșă, pentru că avem mai multe locuri, decât cereri

În orizontul anilor următori, pot să mă apropii de acel obiectiv, când am spus că «voi scoate la mica publicitate locurile la creșă, pentru că avem mai multe locuri, decât cereri»”, declara Emil Boc în februarie 2022.ULTIMA ORĂ

 • Acum 55 mins In vizor
  Pe SEAP a apărut noul termen al licitației pentru metrou sub formă de ”erată”. Dar sumele de la vechiul termen, din cauza cărora s-a anulat licitația, nu au fost reactualizate
 • Acum 2 hours Justitie
  Clujeancă cu antecedente penale, angajată ca badantă în Italia, la un pas de a fi condamnată la închisoare pe viață, după ce ar fi ucis un bătrân
 • Acum 2 hours Eveniment
  CE MAI MĂNÂNCĂ CLUJENII. Gândaci la o brutărie din Cluj: Unitatea a fost închisă si amendată cu 20.000 de lei
 • Acum 3 hours Editorial
  Sas la sas nu scoate portofelul personal, ci cel al Patriei. Despre simplele coincidențe ale faptului că Michael Schmidt a câștigat peste 180 de milioane de euro numai de când e amicul său Președintele Patriei
 • Acum 4 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD și PNL domină autoritar clasamentul partidelor
 • Acum 5 hours Politica
  Nu se va ține școală online pe timpul iernii. Anunțul ministrului Educației
 • Acum 6 hours Eveniment
  ACCIDENT PE DRUMUL GROAZEI DIN CLUJ: TIR încărcat cu celuloză, răsturnat la ieșirea din Negreni. Sunt scurgeri de carburant pe carosabil
 • Acum 7 hours Straineze
  Alegeri în Italia: Pe fondul unui absenteism major la vot, extrema dreaptă revendică viitorul guvern. Pentru prima dată din 1945 un partid post-fascist se află în poziția de a conduce Italia: ”Vom guverna pentru toţi italienii”
 • Acum 17 hours Eveniment
  Bombă de aviație de 100 de kilograme, din Al Doilea Război Mondial, descoperită în Pădurea Făget
 • Acum 18 hours Eveniment
  Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy, retrase de la vânzare din magazinele din România, după detectarea bacteriei Listeria Monocytogenes
 • Acum 1 day In vizor
  Emil Boc a îngropat câinele de pază al democrației, iar la pomană ne dă metrou
 • Acum 1 day Din oras
  UN POTENȚIAL UCIGAȘ MAI PUȚIN. Un tânăr și-a pierdut viața intrând cu mașina într-un stâlp pe Calea Moților la o viteză estimată între 150 – 180 km/oră. Bine că n-a mai omorât și vreun nevinovat. În 2016 a fost arestat pentru deținerea unei culturi de canabis
 • Acum 2 days Din oras
  Un bărbat amenință că își dă foc la casă pe strada Orăștiei din Cluj-Napoca
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE