Din oras

Parinti nemultumiti: "La bazinul de inot de la Palatul Copiilor, copiii se schimba in acelasi spatiu cu adultii"

Clujenii care isi duc copiii la cursul de inot de la Palatul Copiilor Cluj sunt nemultumiti de conditiile oferite de institutie. Mai exact, de faptul ca cei mici isi schimba echipamentul intr-un spatiu in care sunt si adulti, „indiferent de varsta si de sex, si cei care intra, si cei care ies din bazin”. Oficialii institutiei sustin ca vinovati de toata harababura sunt tocmai parintii. 

Este vorba de un spatiu pe care scrie „Sala de asteptare”, imortalizat intr-o fotografie de mama unui copil inscris la aceste cursuri. 

„E normal ca acesti copii sa se schimbe in sala de asteptare cu adultii la un loc? Nu conteaza varsta copiilor si nici sexul. Nu conteaza ca in acelasi spatiu, in acelasi timp se schimba cei care ies din bazin si cei care intra. Pentru mine e un paradox”, spune ea.

De asemenea, mai sunt reclamate  „vestiare unde parintii nu sunt lasati sa-si insoteasca copii pentru confortul sanitar al copiilor”. 

„Oare confortul sanitar e mai mare in sala de asteptare? Si inca ceva: nu exista uscatoare de par decat unul pentru maini, montat la aproximativ 1,60 de metri de la sol. Cum ai putea sa usuci parul unui copil de 6 ani?! Nu exista toaleta pentru insotitori si nici indicator spre toaleta copiilor. Nu poti observa copii in bazin pentru ca jaluzelele sunt permanent trase si deci habar nu ai ce fac in bazin”, a spus ea. 

Conducerea Palatului Copiilor Cluj sustine ca sunt respectate toate normele in vigoare si ca tocmai parintii ar fi raspunzatori pentru lipsa de disciplina la vestiare. 

„Noi avem doua vestiare, de baieti si de fete separat. Totul este gandit, conform normelor sanitare, pe circuitul pasilor uscati, deci copii intra pe la vestiare, se schimba, trec apoi pe la dusuri, ajung la bazin, iar la intoarcere revin pe acelasi circuit. Fiecare parinte ar vrea sa intre el pentru copilul lui, dar altii sa aiba accesul interzis. Le spunem mereu sa nu intre acolo incaltati, de afara, sa lase copiii sa intre singuri si vor fi preluati de profesor. Parintii insa nu vor sa faca acest lucru. Fiecare vrea sa il mosmondeasca pe copilul lui, ca si cum la 9 ani nu isi poate inchide singur pantofii. Din cauza asta ei tot ii imbraca si ii dezbraca acolo in camera de asteptare care ar trebui sa fie doar numai pentru parinti, sa fie zona in care ii preiau pe copii dupa ce vin de la inot”, a precizat Mona Horodinca, directoarea institutiei. 

In privinta vestiarelor in care parintii nu au voie, directoarea invoca normele sanitare.

„Ei ar trebui sa vina cu copiii cat de cat pregatiti, chiar daca nu stiu sa se imbrace bine, sa ii lase la vestiar si apoi sunt preluati de profesor. Am mai facut cate o exceptie, mai intra din cand in cand un parinte care isi supravegheaza copiii, dar acela intra doar in slapi, nu in pantofii de strada. Asa insa nu vor. Mai vor si pungi peste pantofi. In momentul in care intra parinti la vestiare scade igiena si petru noi aceasta e foarte importanta”, a adaugat Horodinca. 

In acest moment , la cursul de inot merg cam 7-8 copii la un profesor pe ora, deci un total cam la 200 de copii. 

„Mai mult de 20 de copii o data in bazin nu sunt niciodata”, asigura directoarea. 

Pentru 10 ore de curs, taxa este de 170 de lei. Cei care vin cu clasa platesc 150 de lei de persoana pe 10 ore. Institutia organizeaza si cursuri pentru adulti, insa pana acum nu au fost inscrieri.

„Activitatea bazinului de inot nu este sustinuta de catre MECS, bazinul functioneaza in regim de autofinantare. Nici unui parinte nu i s-a cerut sa inscrie copilul/achite cursul „on blind”, toti au putut sa vada conditiile… Ba mai mult, pentru cei mici cursul putea fi achitat si dupa prima sedinta (ca sa se vada daca se acomodeaza copilul)”, a conchis directoarea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *