Din oras

Parcuri înecate în birocrație. Orașul se sufocă din lipsa spațiilor verzi

Parcurile anunțate de Emil Boc și solicitate de clujeni s-au împotmolit în birocrația administrației locale. Chiar dacă au rămas înțepenite în timp, pentru început Primăria a semnat două contracte pentru elaborarea temelor de proiectare. Atât temele de concurs, cât și etapele de elaborare rămân în continuare două necunoscute. La începutul lunii iulie, edilul clujean anunța în mediul virtual amenajarea a două parcuri în municipiul Cluj-Napoca: în cartierul Bună Ziua și Parc Zorilor. La pachet, tot aici figurează și Parcul Est, un proiect tergiversat de peste 5 ani zile. 

CITEȘTE ȘICum explică specialiștii însemnătatea Parcului Est: „Este mai mult decât un petic de teren verde construibil” 

În acest răstimp, concursurile de soluții au intrat în stand by. 

„Primăria demarează procedurile legale pentru realizarea a 3 noi parcuri:

• Parc Bună Ziua – 7,8 ha

• Parc Zorilor – 1,2 ha

• Parc Est – 46,19 ha (inclusiv amenajarea malurilor pentru Lac 1, Lac 3, pârâu Becaș și legăturile aferente)”, anunța Emil Boc la începutul lunii iulie.

Ulterior, la aceste trei parcuri a mai fost adăugată și zona verde a Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor. 

Din aceste 4 proiecte, doar două au încăput în analiza specialiștilor din municipalitatea clujeană, Parcul Est și Parcul Bună Ziua, pentru care au fost semnate două contracte cu o valoare de peste 28.000 euro fiecare. Acești bani sunt destinați elaborării temelor de proiectare. 

Deocamdată nu a fost stabilit nici cine se va ocupa de cele două teme de concurs, nici calendarul acestor concursuri. Care vor fi arhitecții ce vor elabora temele de concurs, precum și calendarul desfășurării etapelor vor fi stabilite în viitor. 

Evident, chiar dacă a anunțat realizarea celor 4 parcuri, Emil Boc a omis să înainteze un termen, fie și estimativ, de realizare a acestor proiecte. 

Deocamdată se cunosc doar costurile orientative, aspect ce a permis administrației locale semnarea a două contracte pentru elaborarea temelor de concurs. 

Zona Becaș este recomandarea specialiștilor pentru cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de 7,8 ha care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Valoarea estimată a întregii investiții este de 29.564.000 lei (6,3 miliaane de euro) și cuprinde costurile de achiziție și amenajare.

În cartierul Zorilor, terenul recomandat este situat în zona Observator. Parcul ar urma să fie realizat pe o suprafață de 1,2 ha care deservește peste 20.000 de locuitori. Pentru Parcul Zorilor valoarea estimată a investiției este de 10.428.690 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare. 

Parcul Est (46,19 ha) și zona verde a Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor au fost introduse pe lista de investiții pentru anul 2019, urmând să fie organizate concursuri internaționale de soluții. 

Pentru început, municipalitatea clujeană a semnat două contracte pentru elaborarea temelor de concurs. Nimic despre termenii de realizare a acestora. 

Realizarea Parcului Est este tergiversată de aproape 5 ani. ONG-ul Societatea Organizată Sustenabil (SOS) din Cluj-Napoca insistă de mai bine de cinci ani ca Primăria să amenajeze Parcul Est, a identificat și proprietarii terenurilor cu probleme juridice, a cerut și fonduri de la Ministerul Mediului, a câștigat și finanțare de la bugetul local în cadrul programului de bugetare participativă, dar cu toate acestea administrația publică locală tergiversează lucrurile.

Oficialii din Primărie declarau la începutul anului că se află la faza de identificare a proprietarilor terenurilor. În 2013, într-o declarație video, primarul Emil Boc promitea realizarea parcului, care ar fi cel mai mare din oraș. 

CITEȘTE ȘIDupă două ore de dezbateri, Boc & Co. au decis în ciuda opoziției cetățenilor: vom avea aquapark în Gheorgheni. Mănășturenii vor veni pe centura metropolitană, iar Armin van Buuren va mixa de pe King Cobra – VIDEO

Proiectul Parcul Est a câștigat locul trei în cadrul concursului de bugetare participativă. Acest lucru, obligă Primăria să finanțeze acest proiect. În schimb, edilul clujean anunța în luna martie a acestui an amenajarea unui AquaPark, argumentând prin faptul că proiectul unui Aqua Park a fost solicitat de către cetățeni prin intermediul bugetării participative. În ciuda opoziției cetățenilor, acest proiect a fost votat de consilierii locali. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *