Din oras

Parcul industrial Tetarom IV a ajuns sa fie construit din banii clujenilor

Constructia parcului industrial Tetarom IV a pierdut finantarea europeana in valoare de peste 17 milioane de lei, dupa ce consilierii au votat incetarea contractului de finantare, motivand ca proiectul nu putea fi implementat pana la data impusa, decembrie 2015. Din aceasta cauza reprezentantii Consiliului Judetean Cluj au decis sa etapizeze investitia pentru care s-au cheltuit deja 2,5 milioane de lei din bugetul judetean din cei aproximativ 4 milioane de euro. 

Toate proiectele de investitie ale judetului, multe  incepute inca din 2008  nu au fost finalizate. De la Centrul de Management Integrat al Deseurilor (CMID) si pana la extinderea parcurilor  industriale, Clujul a pierdut milioane de euro nerambusabili. Nicio demisie in randurile functionarilor judeteni nu a fost inregistrata in urma acestor esecuri iar, mai mult decat atat, pierderea finantarilor europene nerambursabile a determinat ca o parte din investitii sa fie facute din banii clujenilor.

Valoarea eligibila a contractului privind construirea  Parcului Industrial Tetarom IV era de aproximativ 35 milioane de lei, din care contributia Consiliului Judetean si a Uniunii Europene ar fi fost de cate 50 la suta. In urma numeroaselor sesizari ale antreprenorului si a problemelor ridicate in cadrul sedintelor de comandament privind omisiunile proiectului, au aparut premisele revizuirii acestuia. Proiectul revizuit a fost predat la registratura CJ de catre proiectant la data de 25 martie 2015 si s-a constatat faptul ca actiunea de revizuire a acestuia a generat o majorare a valorii lucrarilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fara TVA, reprezentand un procent de 37% din valoarea contractului de lucrari si, implicit, genereaza majorarea corespunzatoare a contributiei judetului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. Prin urmare forul deliberativ a decis in unanimitate renuntarea la finantarea nerambursabila europeana.

“Aceasta decizie de renuntare la finantarea europeana e cea mai buna solutie. Noi am cheltuit pana acum aproximativ 2,5 milioane de lei pentru ridicarea unei hale, pentru turnarea fundatiei la cladirea de birouri, precum si pentru organizarea de santier. Deci, practic, noi nu trebuie sa inapoiem niciun ban catre Uniunea Europeana, ci doar am renuntat sa mai primim acei bani. Lucrarea nu are cum sa fie finalizata in termenele impuse, pentru ca proiectarea a fost gresita din start, iar noi ar fi trebuit sa platim 50 de mililoane de lei ca sa putem respecta acele termene. Bani pe care nu ii avem”, a afirmat vicepresedintele Vakar Istvan in aprilie 2015.

Astazi, noul presedinte al Cj Cluj a afirmat ca finalizarea Tetarom IV va fi etapizata iar toata investitia, de aproximativ 4 milioane de euro, va fi suportata din bugetul CJ Cluj.     

“Tetarom IV care este in Feleac, in momentul de fata este un proiect inceput tot pe bani europeni in mandatul 2008 – 2012. Intre timp, avand in vedere problemele care au aparut acolo, s-a renuntat la finantarea europeana. In acest moment proiectul este in faza de etapizare, mai exact doua etape. Am dispus legat de acest parc urmatoarea chestiune. Odata cu redimensionarea investitiilor, adica reducerea investitiilor in acel parc s-a diminuat parcul Tetarom IV. Trebuie sa ne lamurim din punct de vedere al titlului de parc industrial pentru ca el are o avizare din 2013 insa va trebui sa vedem daca astazi el indeplineste aceste conditii avand in vedere dimensionarea pe care i-am dat-o. Am dispus sa se realizeze in prima etapa trei chestiuni. O hala pentru IMM-uri, un drum de acces care sa permita folosirea acestei hale si echipamentele pentru partea de energie, partea de curent astfel incat in prima faza sa se poata folosi aceasta constructie. Tetarom IV e un parc industrial mai mic decat initial gadit de noi pentru ca el acum se face din resursele CJ. In etapa a doua, pentru ca si acolo exista interes pentru ca e in apropierea centurii, vom decide in ce masura continuam extinderea. In functie de resursele financiare pe care le vom avea vom continua cu celelalte lucrari. CJ face toata investitia de aproximativ 4 milioane de euro”, a afirmat Alin Tise. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *