Din oras

Parcul Farmec, modernizat și nu prea: „Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea este de o calitate proastă!”

Scris de 159

Amenajarea și modernizarea Parcului Farmec, devenit între timp o ruină, a ajuns și în atenția activiștilor de mediu, după ce administrația locală, în persoana viceprimarului Dan Tarcea ar fi propus o „calitate proastă” a acestui proiect. În fond, Primăria este preocupată de „proiecte” mai degrabă în spațiul virtual, iar asta întrucât în atenția publicului sunt aduse doar proiectele reușite, iar Clujul „verde” pare să fi devenit o himeră: principiul „calității vieții”, vehiculat intens de Emil Boc și implicit a calității urbane au fost schimbate cu o reamenajare a parcului în funcție de cantitățile de materiale. 

Recent, printr-o hotărâre de Consiliu local a fost decisă reabilitarea și modernizarea parcului care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite preocupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare pentru joacă copii, păstrând de asemenea intactă biodiversitatea Canalului Morii „Wild Chanel” și cadrul natural, crearea/amenajarea unei zone verzi de recreere, dotarea cu mobilier urban nou, precum și alte lucrări adiacente.

CITEȘTE ȘI: Parcul Farmec intră în reparații. Anul trecut, Primăria se spăla pe mâini și spunea că e teren privat

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca se deziceau anul trecut de Parcul Farmec, după ce Ziar de Cluj le-a arătat cum se prezintă incompetența administrației în cartiere.

Plin de gunoaie, cu balustrade rupte, cu bănci care abia se mai țin, parcul este o ruină. Abia acum, la mai bine de un an de la sesizarea noastră, Primăria și-a amintit că totuși Parcul Farmec îi aparține și ar trebui modernizat.

Acum, reamenajarea parcului Farmec a intrat și în atenția activiștilor de mediu, care solicită municpalității clujene să-și ia promisiunile privind modernizarea în serios. 

„Vrem amenajări de calitate pentru Parcul Farmec și un master plan coerent pe tot Canalul Morii!

Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea pentru Parcul Farmec (zona blocului ‘Spray’) este de o calitate proastă! Este un proiect fără viziune și fără strop de creativitate dictat de Serviciul de Spații Verzi al Primăriei în funcție de cantități de materiale și nu ține cont de crearea de calități urbane.

Modelul de bune practici “Verde pe Canalul Morii” care activează zona începând din 2017 este ignorat total în proiectul propus. Direcțiile și Serviciile din subordinea primarului una zic și alta fac sau nu vorbesc între ele: pe de-o parte se laudă că inovează spațiul verde clujean și deschid orașul spre apă și, pe de altă parte, aruncă bani (32.000 lei) pe proiecte care opresc accesul la Canalul Morii prin garduri vii demodate, ziduri de beton și stâlpi de iluminat din altă epocă.

Canalul Morii nu este deloc scos în evidență și va rămâne o groapă de gunoi (cum este acum). Sprijinim campania „Verde pe Canalul Morii” care propune gradene de acces la apă, toalete accesibile pentru diverse categorii de utilizatori, renunțarea la gardurile vii care nu mai au niciun rol funcțional și estetic în secolul XXI, regândirea iluminatului, relocarea parcărilor care ocupă și acum spațiu verde, o legătură între maluri mai bine studiată.

Asociația Societatea Organizată Sustenabil – SOS Cluj propune ca:

1. Primăria să își ia în serios declarațiile că “înverzește” Clujul cu proiecte de calitate care scot în evidență natura din oraș (Someșul, Canalul Morii, lacurile din Parcul Est etc) și să comunice acest lucru tuturor funcționarilor, inclusiv Serviciului de Spații Verzi care au scris tema de proiectare pentru Parcul Farmec. 

2. Să se dezbată transparent toate proiectele care privesc amenajarea de spații verzi în cadrul CIIC (nu doar cele reușite). Deci așteptăm o prezentare a proiectului Parcului Farmec de către firma care l-a propus și integrarea dezbaterii în discuția despre un master plan pentru întreaga lungime a Canalului Morii. 

3. Cerem o strategie pe termen lung și mediu și o conducere competentă la Direcția Ecologie și Spații Verzi din subordinea Primăriei”, notează aceștia. 

CITEȘTE ȘIParcul din Cluj care nu mai are niciun farmec pentru că primești amendă în milioane de lei grei și ești întâmpinat cu un WC cu ușa larg deschisă – FOTOULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 15 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 20 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 21 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 22 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 2 days In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE