Din oras

Parcul Farmec, modernizat și nu prea: „Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea este de o calitate proastă!”

Scris de 159

Amenajarea și modernizarea Parcului Farmec, devenit între timp o ruină, a ajuns și în atenția activiștilor de mediu, după ce administrația locală, în persoana viceprimarului Dan Tarcea ar fi propus o „calitate proastă” a acestui proiect. În fond, Primăria este preocupată de „proiecte” mai degrabă în spațiul virtual, iar asta întrucât în atenția publicului sunt aduse doar proiectele reușite, iar Clujul „verde” pare să fi devenit o himeră: principiul „calității vieții”, vehiculat intens de Emil Boc și implicit a calității urbane au fost schimbate cu o reamenajare a parcului în funcție de cantitățile de materiale. 

Recent, printr-o hotărâre de Consiliu local a fost decisă reabilitarea și modernizarea parcului care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite preocupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare pentru joacă copii, păstrând de asemenea intactă biodiversitatea Canalului Morii „Wild Chanel” și cadrul natural, crearea/amenajarea unei zone verzi de recreere, dotarea cu mobilier urban nou, precum și alte lucrări adiacente.

CITEȘTE ȘI: Parcul Farmec intră în reparații. Anul trecut, Primăria se spăla pe mâini și spunea că e teren privat

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca se deziceau anul trecut de Parcul Farmec, după ce Ziar de Cluj le-a arătat cum se prezintă incompetența administrației în cartiere.

Plin de gunoaie, cu balustrade rupte, cu bănci care abia se mai țin, parcul este o ruină. Abia acum, la mai bine de un an de la sesizarea noastră, Primăria și-a amintit că totuși Parcul Farmec îi aparține și ar trebui modernizat.

Acum, reamenajarea parcului Farmec a intrat și în atenția activiștilor de mediu, care solicită municpalității clujene să-și ia promisiunile privind modernizarea în serios. 

„Vrem amenajări de calitate pentru Parcul Farmec și un master plan coerent pe tot Canalul Morii!

Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea pentru Parcul Farmec (zona blocului ‘Spray’) este de o calitate proastă! Este un proiect fără viziune și fără strop de creativitate dictat de Serviciul de Spații Verzi al Primăriei în funcție de cantități de materiale și nu ține cont de crearea de calități urbane.

Modelul de bune practici “Verde pe Canalul Morii” care activează zona începând din 2017 este ignorat total în proiectul propus. Direcțiile și Serviciile din subordinea primarului una zic și alta fac sau nu vorbesc între ele: pe de-o parte se laudă că inovează spațiul verde clujean și deschid orașul spre apă și, pe de altă parte, aruncă bani (32.000 lei) pe proiecte care opresc accesul la Canalul Morii prin garduri vii demodate, ziduri de beton și stâlpi de iluminat din altă epocă.

Canalul Morii nu este deloc scos în evidență și va rămâne o groapă de gunoi (cum este acum). Sprijinim campania „Verde pe Canalul Morii” care propune gradene de acces la apă, toalete accesibile pentru diverse categorii de utilizatori, renunțarea la gardurile vii care nu mai au niciun rol funcțional și estetic în secolul XXI, regândirea iluminatului, relocarea parcărilor care ocupă și acum spațiu verde, o legătură între maluri mai bine studiată.

Asociația Societatea Organizată Sustenabil – SOS Cluj propune ca:

1. Primăria să își ia în serios declarațiile că “înverzește” Clujul cu proiecte de calitate care scot în evidență natura din oraș (Someșul, Canalul Morii, lacurile din Parcul Est etc) și să comunice acest lucru tuturor funcționarilor, inclusiv Serviciului de Spații Verzi care au scris tema de proiectare pentru Parcul Farmec. 

2. Să se dezbată transparent toate proiectele care privesc amenajarea de spații verzi în cadrul CIIC (nu doar cele reușite). Deci așteptăm o prezentare a proiectului Parcului Farmec de către firma care l-a propus și integrarea dezbaterii în discuția despre un master plan pentru întreaga lungime a Canalului Morii. 

3. Cerem o strategie pe termen lung și mediu și o conducere competentă la Direcția Ecologie și Spații Verzi din subordinea Primăriei”, notează aceștia. 

CITEȘTE ȘIParcul din Cluj care nu mai are niciun farmec pentru că primești amendă în milioane de lei grei și ești întâmpinat cu un WC cu ușa larg deschisă – FOTOULTIMA ORĂ

 • Acum 57 mins PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
 • Acum 2 hours In vizor
  PE MINE M-AŢI OMORÂT, DAR CU PFA-UL CE-AŢI AVUT? Românii care desfășoară activități independente, cei mai expuși riscului de sărăcie din toată UE
 • Acum 3 hours Politica
  TREBUIA NORMALITATEA SĂ FIE REGLEMENTATĂ PRIN LEGE: Senatorii au decis să-i lase pe copii să se joace în curtea şcolilor după orele de curs
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Păi bine, măi, Maestrică, Şefu’, dacă ştiai că te apuci să desfiinţezi parcarea de pe Universităţii, la ce ai mai turnat asfalt peste ruinele romane?
 • Acum 4 hours Eveniment
  50 de magazine Auchan din țară au fost amendate de ANPC cu 750.000 lei/ 14 magazine au fost închise temporar
 • Acum 20 hours Politica
  GEOANĂ SAU CIUCĂ, aceasta-i întrebarea? Ciolacu: ”Puțin probabil să candidez la Președinție. Eu aș merge ca PSD să poată accepta o persoană care nu este din partid”
 • Acum 23 hours Din oras
  Alertă de incendiu la Colegiul George Coșbuc din Cluj-Napoca
 • Acum 23 hours PubliNews
  Street FOOD Festival revine în Iulius Parc: live cooking show-uri, delicii și concerte cu Vunk, Șuie Paparude, Taxi
 • Acum 23 hours Politica
  Vai, săracii bugetari! Cum, în marea mila sa, le mai împing parlamentarii niște majorare salarială de la bugețel
 • Acum 23 hours Politica
  ”CETĂȚEANUL CALAFAT”, se ascunde din nou în spatele DSU care ”latră” la Rafila: ”Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine, dai în fabrici și ogoare, dai în clasa muncitoare. Și ne doare”!
 • Acum 24 hours Editorial
  Amintiri din România. Dovezi ale faptului că este o țară locuită
 • Acum 1 day In vizor
  Ce spune rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu: ”Discuția să se mute în Comisiile de specialitate”. Ce zic ”comisiile”? Că OSĂ se mute. ”Dacă toată lumea este de acord”
 • Acum 1 day In vizor
  PERCHEZIȚII LA CLUJ în legătură cu o rețea națională de tăiere ilegală de arbori, spălare de bani şi evaziune fiscală
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE