Din oras

Parcul din Cluj care te transpune într-o altă lume

Parcul Colina din cartierul Mănăștur este o adevărată junglă urbană. Din cauză că terenul nu este al Primăriei, vegetația crește în voie, este plin de gunoaie și iluminatul public lipsește cu desăvârșire. Zona este atât de părăsită încât uneori apar și animale sălbatice. 

Parcul Colina este o oază de liniște pentru locuitorii cartierului Mănăștur. În zilele călduroase de vară, mănășturenii se adună cu mic cu mare în parc pentru a se bucura de verdeață. Fac plajă, stau la umbra unui copac sau se plimbă. Dacă intrarea în parc este îngrijită, pe măsură ce înaintezi pe potecă, parcă intri într-o altă lume. Te afunzi în iarbă înaltă de peste un metru, iar băncile și coșurile de gunoi dispar. Despre iluminat public nici nu poate fi vorba. Pe-nserate, șansele să te rătăcești printre bălării cresc pe măsură ce se întunecă. 

Parc Colina Gunoaie

Dacă te împinge curiozitatea să mergi dincolo de bănci și de iarba proaspăt cosită, dezamăgirea va fi foarte mare. După zona îngrijită se deschide o altă lume, spre o adevărată junglă cu buruieni înalte de un metru, gunoaiele adunate sub câte un copac și băncuțe improvizate. Lângă ele se văd urme de foc, probabil ale unor tineri care au pus de un grătar. 

Mănășturenii își iubesc parcul, iar cei care se plimbă zilnic sunt dezamăgiți de imaginea dezolantă care se ivește îndată ce te îndepărtezi de intrarea în parc. 

„Nu-i o părere foarte bună. Aici nu s-a mai interesat nimeni. Doar acolo pe unde circulă oamenii au tăiat iarba. Restul, e lăsat de izbeliște”, a spus un clujean. 

Cei mai fideli vizitatori ai Parcului Colina spun că, de-a lungul timpului, au văzut numeroase animale sălbatice, care nu se ascund când văd oameni și se apropie nestingherite, încurajate de simțul proprietății, într-o zonă care este mai mult pădure decât parc, în inima Mănășturului. 

„Am văzut un lup. Aici, nu departe. Sunt și fazani mulți. Când câinele se bagă în tufișuri, toți fazanii sar pe drum”, a mărturisit un domn în vârstă, care și-a lăsat câinele să se plimbe prin iarba înaltă. 

Parc Colina

Unii mănăștureni și-ar dori ca Parcul Colina să fie amenajat, însă nu sunt siguri sub administrarea cui se află. Din vorbă-n vorbă, s-a auzit că acea zonă, de fapt ar fi una privată, iar proprietarii abia așteaptă să-și construiască locuințe acolo, printre copaci. 

„Nu-i a Primăriei, că e a oamenilor și nu se ocupă Primăria. Ar trebui asfaltat aici, că vin cu cărucioare, cu copii. Dar așa am auzit eu, că nu e a Primăriei”, a mărturisit un mănășturean. 

Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca spun că Parcul Colina nu este de fapt al municipalității, ci este un spațiu privat, împărțit între mai mulți proprietari. Cu toate acestea, autoritățile locale nu s-au ferit să planteze copaci în cadrul acțiunii „Un copil, un arbore”. Copacii au fost lăsați apoi de izbeliște, iar acum sunt doar niște vreascuri uscate, care stau să se rupă la prima adiere de vânt. 

Parc Colina

În urmă cu aproape 30 de ani, Consiliul Județean a retrocedat terenuri din zona Colina, fără să țină cont că este un parc constituit al Clujului. În situația în care în Cluj-Napoca există un mare deficit de spații verzi, Primăria nu pare să dorească să revendice terenul pentru a crea un parc în cele mai bune condiții, în cel mai mare cartier al Clujului, care să satisfacă nevoile celor aproape 120.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *