Parcul 14 Iulie nu face cinste orașului. Este departe de a fi locul ideal de relaxare și distracție, mai ales pentru cei mici. Plin de mizerii și cu aparate de joacă ruginite Parcul 14 Iulie este în general ocolit de cei mici, dar și de cei mari.
În urmă cu câțiva ani, Primăria a cosmetizat parcul apoi l-a abandonat. Reabilitarea lui a însemnat de fapt vopsea peste rugină deoarece municipalitatea și firma privată care l-au amenajat, ulterior, s-au mulțumit cu investiții minime. Au mai pus câteva leagăne noi, aparate de sport și un foișor, apoi l-au lăsat în voia sorții. Prin urmare, degradarea a venit la pachet cu nepăsarea investitorilor.
Semnele degradării sunt peste tot. Băncile sunt uzate și murdare, toboganele mari și hintele sunt mâncate parțial de rugină, iarba e neîntreținută. De asemenea, terenul de baschet e crăpat și puțin denivelat. În aceste condiții nu e de mirare că nicio minge nu se ridică la coș, terenul fiind aproape tot timpul gol.
Pe lângă faptul că mobilierul urban este într-o stare proastă, parcul este și populat cu boschetari. Aceștia l-au transformat în casa lor de vară.
„În fiecare zi vin, și de dimineață. Nu poți sta de ei. Ce lasă în urmă….Fac mizerie peste tot”, a declarat un clujean care mai vine în parc să facă rebus.
Și alți clujeni care folosesc parcul se pare că mai au obiceiul să adauge ca niște “buni” gospodari diverse lucruri în decor: o haină veche pe post de covoraș la intrarea în parc, sticle de băutură, coji de semințe, hârtie igienică, pahare de cafea de unică folosință.
Părerile cetățenilor despre acest parc sunt împărțite. Unora le place, în ciuda aspectului ruginit și murdar, altora li se face scârbă de ce pot vedea în anumite zone periferice ale parcului.
„Ar fi loc de mai bine, să facă gărduleț, să nu intre toată lumea”, a spus o femeie.
„Eu cred că e și vina noastră că nu e destul de îngrijit”, a punctat o altă femeie care locuiește în zonă.
Oamenii mai spun că ar dori ca Primăria să suplimenteze aparatele de joacă. Din gură în gură umblă și vorba că în parc se intră cu animale de companie, deși este interzis. Se pare că nicio autoritate locală nu e curioasă să verifice acest aspect.
„Curățenia se poate face și mai bine și ar trebui să nu fie permis accesul cu câini și cu alte animale, nu știu dacă chestia asta se verifică”, a afirmat un clujean.
De obicei, clujenii care locuiesc în zonă vin în parc doar câteva minute pe zi, cu un scop precis: părinții cu copii mici să îi scoată puțin la aer și eventual să îi dea pe leagăne, pensionarii să se mai plimbe pe alei, să socializeze și poate să cocheteze cu un aparat de sport.
Cel mai frumos lucru din Parcul 14 Iulie e un locatar cu… blană care se cațără jucăuș într-un copac, sub privirile admirative ale trecătorilor. Veverița pare să se simtă acasă în acest loc, alături de porumbei, și nu o deranjează mizeria.