In vizor

Primăria continuă să desființeze parcări în cartiere, fără să ofere alternative

Primăria Cluj-Napoca vrea cu orice preț să descurajeze folosirea mașinilor, astfel că numărul parcărilor a tot fost redus. Consecința este că s-au umplut de mașini trotuarele și spațiile verzi. Numărul mașinilor nu a scăzut, dimpotrivă, însă zecile de parkinguri din cartiere, anunțate la începutul mandatului, se lasă încă așteptate.

O astfel de situație a fost semnalată de un clujean pe o străduță micuță, strada Spitalului. Primăria a desființat parcările existente pentru a desfășura o serie de lucrări, fără a mai fi amenajate la finalizarea acestora.

„Cu ceva timp în urmă ați scos un rând întreg de parcări de pe str Spitalului, din cauza unor lucrări. Lucrările s-au terminat dar tot nu este permisă parcarea. Este o stradă nu foarte circulată, nu trece autobuz, dar se construiește un bloc în apropiere. Aceste parcări sunt atât de folositoare și, după cum se observă, există tot mai puține parcări în timp ce sunt tot mai multe mașini. Unde să ne ținem mașinile? Nu avem dreptul să deținem mașini? În centru mergem cu mijloace de transport, dar în rest vă rugăm să aveți în calcul și faptul că trebuie să avem parcări. Nu le puteți elimina pe toate, mai ales de pe unele străzi unde chiar nu încurcă pe nimeni un rând de mașini, ba mai mult aducea un beneficiu”, sesizează un clujean.

În 2021, Primăria Cluj-Napoca anunța un parking nou în Grigorescu și nu mai puțin de 18 parkinguri în Gheorgheni. De asemenea, tot la început de mandat Boc se lăuda că vor fi construite parkinguri pe Azuga, Trotușului și Gheorghe Dima. Toate aceste declarații erau susținute cu mult entuziasm de viceprimarul Dan Tarcea. La sfârșit de mandat, Tarcea recunoaște însă că nu sunt nici terenuri, nici bani pentru asemenea investiții. Cu alte cuvinte erau clar doar proiecte pe hârtie care dădeau bine, fără niciun fundament.

„Identificarea terenurilor pentru parkinguri s-a cam terminat.În plus, terenurile care trebuie să fie disponibile pentru parkinguri nu mai sunt. Acolo unde am identificat terenuri, am construit parkinguri, spre exemplu în cartierul Mănăștur.  Parkingurile nu sunt finanțate pe fonduri europene, astfel că orice ban îl punem pentru construirea de parkinguri îl punem din bugetul local, din banii cluenilor. Și de aceea este și puțin mai grea această componentă de finanțare pentru parkinguri”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, al începutul anului.

Dragi clujeni, ați fost încă odată păcăliți. Situația parcărilor din cartiere nu pare să fie rezolvată prea curând. Municipalitatea recunoaște în sfârșit că nu are soluții. Dar, avem în față un an electoral plin. cCine știe ce proiecte miraculoase mai scoate Emil Boc de prin sertare.