Din oras

Parc-pericol public: În așteptarea modernizării, rămâne delăsarea

Parc-pericol public în centrul municipiului Cluj-Napoca. În așteptarea modernizării, parcul Ștefan cel Mare nu mai este îngrijit și întreținut. Clujenii par să se fi obișnuit cu urâtul: administrația locală le oferă un tur virtual prin viitorul parc Zorilor, în vreme ce zonele verzi existente sunt lăsate de izbeliște. Clujul verde – după cum clamează Primăria cu orice prilej – este proiectat exclusiv în viitor, iar aceasta întrucât parcurile existente din oraș nu par să trezească interesul autorităților locale. 

Un alt caz ilustrativ este starea deplorabilă a Parcului Detunata, defrișat fără milă, toaletat agresiv, definitiv. 

CITEȘTE ȘI„Să facem în România fain ca la Cluj!” Parcul Detunata rămâne fără arbori după toaletarea agresivă

Acestea fiind spuse, imaginile vorbesc de la sine.

Iar clujenii se mulțumesc cu promisiunile Primăriei de a face din municipiul Cluj-Napoca un oraș cu adevărat verde.

Într-un viitor incert. 

Câtă vreme alte orașe, precum Brașov ori Iași, beneficiază de spații verzi la care Clujul poate doar visa, amăgindu-se cu iluzia unui oraș verde răsărit din betoane, cele câteva zone verzi existente în oraș sunt pradă delăsării. 

Recent, Clujul „progresist” a aderat la Acordul Orașelor Verzi. 

Un motiv de mândrie ardelenească și orgoliu provincial. 

Clujul real, cel care poate fi surprins zi de zi de către clujeni, este departe de proiecțiile virtuale ale administrației locale. 

Iar lipsa de viziune și lentoarea implementării unor progamre funcționale de înverzire a orașului vin din lenea și urâtul cu care până și clujenii par să se fi obișnuit:

poți trece printr-un parc-pericol public fără să mai observi urâțenia acestuia. 

Odată cu anunțul că parcul Ștefan cel Mare va intra într-un program de modernizare, acesta a intrat în delăsare.

Grija pentru spațiile verzi existente nu pare să caracterizeze administrația locală a municipiului Cluj-Napoca. De aici și ușurința cu care se toaletează agresiv arborii. 

În așteptarea modernizării…

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor verzi din zona Teatrului Național – o suprafață de 12.000 metri pătrați este parte a unui proiect estimat la 13,5 milioane lei/ cca 2,8 milioane euro.

Licitația pentru modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor a fost lansată în luna martie 2020, fiind depuse oferte din partea a trei asocieri. Toți cei trei lideri ai asocierilor au la activ numeroase contracte atât cu Primăria Cluj-Napoca, cât și cu alte primării importante din țară.

Mai multe detalii AICI. 

Ulterior, în toamna anului trecut, Primăria aproba tăierea unor arbori din parcul Ștefan cel Mare din spatele Operei Cluj. 

Clujenii au inițiat o petiție pentru a bloca demersul Primăriei de a tăia arborii sănătoși din Parcul Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române, care prevedea tăierea a 30 de arbori maturi pentru a face loc și mai multor pavaje și betoane.

Inițiatorii solicitau municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”. 

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române.

Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați.

Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, arătau semnatarii petiției. 

CITEȘTE ȘIDupă ce Primăria a aprobat tăierea arborilor din Parcul Ștefan cel Mare, Emil Boc susține că nu s-a decis nimic: „Voi fi cu ochii ca pe butelie”

„Nu s-a decis nimic. Vă asigur.

Voi fi cu ochii ca pe butelie”, susținea primarul Emil Boc după intervenția comunității clujene. 

În așteptarea modernizării parcului și a plantării a 100.000 de arbori de către administrația locală într-un viitor îndepărtat prin cartierele Clujului, spațiile verzi rămân uitate în mizerie și delăsare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *