Din oras

Parc fotovoltaic și eolian experimental de 1,2 MILIOANE EURO, pe Dealul Lomb, lângă clădirile Cluj Innovation Park

Pe Dealul Lomb, lângă clădirile Centrului de Sprijinire a Afacerilor TEAM va fi construit un parc eolian și fotovoltaic de testare a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene moderne. Pe lângă activitatea de cercetare, o parte din clădirile din Cluj Innovation Park vor fi alimentate cu această sursă de energie alternativă.

Proiectul are valoarea de 6 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) și este derulat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca. Potrivit caietului de sarcini, în cadrul acestui proiect va fi construit un parc fotovoltaic și eolian pentru crearea unui laborator de cercetare pilot pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și instalații eoliene moderne.

Parcul fotovoltaic și eolian, cu o capacitate totală instalată de de 1000 kW, are rolul de a testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și instalațiilor eoliene moderne, precum și maximizarea acestei eficiențe în funcție de caracteristicile consumatorului.

Sursa alternativă de energie va fi utilizată în vederea asigurării consumului parțial de energie electrică a clădirilor din cadrul Cluj Innovation Park, doar în scopuri necomerciale. Vor fi alimentate cu energie sistemele IT, sistemele de aer condiționat

Implicit, acest proiect va contribui la dezvoltarea unei microrețele inteligente de distribuție, producție și stocare de energie electrică, constituindu-se într-un demonstrator de soluții upgradabile la nivelul tehnic de permanentă actualitate în domeniul energiilor alternative.

Termenul de punere în funcțiune este de 10 luni.

Pe Dealul Lomb, funcționează Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM. Ambele clădiri fac parte din Cluj Innovation Park. De-a lungul anilor, au apărut numeroase probleme legate de investițiile din Lomb, ca urmare a alunecărilor de teren: întârzieri foarte mari la finalizarea clădirilor, alunecări de teren, clădiri degradate din cauza alunecărilor de teren. Cea mai mare problemă este la construirea drumului de acces cu patru benzi, care nici acum nu este gata tot din cauza alunecărilor de teren. Doar o parte din Buftea de Cluj și TEAM sunt ocupate în prezent. Investitorii evită zona tocmai din cauză că accesul se face pe un drum alternativ cu o singură bandă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *