Din oras

Pârâurile Clujului, focar de infecție: „Nu cred ca dă bine la orașul de 5* să ajungem la UPU mușcați de șobolani”

Clujenii se plâng de faptul că pârâurile din municipiu sunt mizerabile, pline de șobolani și sunt un focar de infecție. Aceștia solicită Primăriei mai multă implicare pentru igienizarea acestor cursuri de apă.

Clujenii care locuiesc în apropierea pârâului Becaș susțin că acesta este adăpost pentru șobolani și șerpi și le este teamă să îi mai lase pe copii afară.

„S-au făcut nenumărate sesizări legate de albia pârâului Becaș de pe Aleea Nicolae Edroiu din cartierul Borhanci, fără a se lua nicio măsură. ESTE UN FOCAR DE INFECȚIE, PLIN DE BROAȘTE ȘI ȘOBOLANI. Efectiv ne este teamă să mai lăsăm copiii afară. Intră șobolanii în case. Înțeleg că nu este timp, fiind campanie electorală, dar nu cred ca dă bine la orașul de 5* să ajungem la UPU mușcați de șobolani. Degeaba se intervine pentru tăierea vegetației dacă nu se face decolmatarea pârâului. Urmează să avem și șerpi. Mizeria și nepăsarea autorităților a ajuns la un nivel record. Efectiv noi, locatarii, simțim că vă bateți joc de noi. Să știți că plătim taxe. Să știți că nu putem interveni noi că vin colegii dvs de la locală și ne amendează că facem lucrări fără autorizație. Poate vă aplecați și asupra acestei probleme dupa 1 an de sesizări. Sau așteptăm și apariția șerpilor să îi culegem și să îi lăsăm în fața Primăriei. Atunci sigur se va interveni. Să știți că orașul Cluj-Napoca nu e format doar din centru”, a transmis un clujean nemulțumit.

Însă situația pârâului Becaș nu este singulară. Clujenii au făcut sesizări și despre alte pârâuri din oraș.

„Vă rog să curățați canalul ‘Pârâul Țiganilor’ din Baza Sportivă „La Terenuri” (de la bază până la Cinema Dacia) care e un focar de infecție pentru că este lăsat în paragină. Vă rog să interveniți urgent pentru că este o necesitate pentru sănătatea și siguranța cetătenilor care tranzitează zona. Rog să fie curățat bine, monitorizat mai bine, să fie un pârâu cu apă curată și utilă pentru vară”.

„Pârâul Calvaria e constant plin de deșeuri, miroase când e cald, se pot observa și algele care s-au format ca răspuns la poluare (nivel ridicat de substanțe toxice în apă, și în pânza freatică). Aici se joacă mereu copiii, pârâul reprezintă habitat și pentru păsări care se adapă din pârâu. Pe lângă asta, sunt gunoaie și pe spațiile verzi din imprejurimea apei. Sunt de multe ori purtate de vânt pentru că nu există tomberoane cu capac, sau alte spații de depozitare acoperite. Dar și pentru că nu există reglementări (panouri informative referitoare la depozitarea deșeurilor și menținerea curățeniei), dar nici măsuri care să descurajeze astfel de comportamente (lipsa de implicare a autorităților locale)”, au mai sesizat clujenii.

Situația pârâurilor mizerabile nu este una nouă, însă autoritățile locale au ales adesea să o ignore și nici nu au reușit să găsească soluții care să rezolve problema pe termen lung. Situația acestor cursuri de apă devine critică odată ce cresc temperaturile deoarece mirosurile emanate sunt greu de suportat și mai apar și animale precum șobolanii sau șerpii.