Analiza

Paradoxurile pieței imobiliare din Cluj-Napoca – Apartamente un pic mai mari decât o cutie de chibrituri costă cât o vilă

Piața imobiliară din Cluj-Napoca este deja cunoscută în toată România din cauza prețurilor exagerate atât la chirii cât și la vânzare de apartamente și case. Cu toate acestea, continuă să ne uimească zi de zi din cauza tupeului proprietarilor care solicită sume enorme pentru apartamente cât o cutie de chibrituri.

De ce ar cumpăra cineva un apartament cu două camere pentru suma de 500.000 euro sau o casă cu opt camere pentru aproape 1 milion euro?

De multe ori situațiile sunt atât de lipsite de logică încât o persoană care are „niște” bani în cont și este în căutarea unei locuințe, mai bine face un efort financiar considerabil pentru a cumpăra o vilă de 500 mp cu teren de 2500 mp decât un apartament al cărui preț sare de o jumătate de milion de euro.

Una din aberațiile pieței imobiliare din Cluj-Napoca arată astfel: Casa de Licitații Sotheby’s International Realty are la vânzare o vilă în zona Borhanci din Cluj-Napoca la prețul de 985.000 euro. Vila este construită în 2011, dispune de 8 camere, 4 băi, o suprafață construită de 505 mp, teren de 2.521 mp, livadă cu peste 100 pomi fructiferi în rod și 120 mesteceni.

„Vila este dispusă pe 2 niveluri, demisol și parter. La demisol găsim crama , sala de audiție izolată fonic, 2 camere tehnice și un grup sanitar. Parterul oferă o bucătărie complet mobilată și echipată, un living cu șemineu si ieșire directă pe terasă, 3 dormitoare si 2 băi. Vila și curtea sunt conectate la sisteme smart, controlul realizându-se direct de pe telefonul mobil”, scrie în prezentare.

Spre comparație, un apartament cu cinci camere, în Mănăștur, suprafața de 220 mp, trei băi, costă 582.000 euro. Apartamentul este semifinisat.

Un apartament elegant, cu suprafața de 100 mp, cu trei camere, două băi, situat lângă Parcul Central, costă 530.000 euro.

Un alt apartament cu patru camere, două băi, situat în zona ultracentrală, suprafața 129 mp, este scos la vânzare pentru 450.000 euro.

O casă exclusivistă, cu suprafața de 390 mp, cu teren de 900 mp, cinci camere, în cartierul Iris, costă 690.000 euro.

O casă cu cinci camere, trei băi, suprafața de 300 mp, siuată în cartierul Andrei Mureșanu costă 590.000 euro. O casă cu cinci camere în Iris, suprafața de 240 mp costă 495.000 euro.

Ziar de Cluj v-a arătat ieri prețurile exorbitante la garsoniere. Garsonierele în Cluj-Napoca au ajuns să coste în prezent peste 60.000 euro, sumă cu care acum câțiva ani se vindea un apartament de 2 camere.

Citește și:

Clujul revine la „normalitate”. Garsonierele s-au scumpit din nou, ajungând să coste peste 60 000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *