Sanatate

Paradoxurile medicinei – Concentrație mare de medici în Cluj. Cum se explică faptul că deși suntem pe locul 3 în țară, avem deficit de personal în spitale

Scris de 179

O treime din medicii din România profesează în Cluj, București și Timiș. Capitala este pe locul I cu 12.500 de medici, urmată de Timiș cu peste 3.900 de medici și Cluj cu aproximativ 3.500 de medici, potrivit datelor pe 2016 publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Chiar dacă suntem în Top 3 pe țară, în spitalele din Cluj încă există deficit de personal și anumite specialități nu pot fi acoperite. Cum se explică numărul mare de medici din Cluj și lipsa de personal.

Clujul se află în fruntea unor diverse clasamente: orașul cu cele mai scumpe apartamente, orașul cu viteză foarte mare la internet, orașul cu o calitate a aerului foarte bună și enumerările ar putea comenta. Potrivit datelor INS valabile pe anul trecut, cei mai mulți medici din România lucrează în București (12.500), Timiș (3.900) și Cluj (3.500). O treime din totalul celor 57.300 de medici, cu excepţia dentiştilor sunt concentrați în cele trei zone. La polul opus, în Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa sunt numai 986 de medici, câte 300 în fiecare judeţ.

Cel mai probabil, medicii sunt atrași de Cluj datorită condițiilor de muncă mult mai bune decât în alte județe și a faptului că într-un centru universitar cum este Cluj-Napoca sunt tratate cazuri mai dificile, care sunt considerate o provocare pentru specialiștii dornici de afirmare.

“Probabil că în centrele mari medicale și universitare, multe din cazurile complexe din județele din regiune sunt deferite în aceste centre, adică Clujul cred că primește 40% pacienți din afara Clujului pentru că sunt cazuri de complexitate crescută și depășesc competența și aparatura spitalelor din jur. Atunci, sigur că este necesară și prezența și pregătirea medicilor. Cred că din toate punctele de vedere se ajunge la o acoperire mai bună ca procent cu medicii în județele mari. Consider că aceasta este explicația pentru că, până la urmă, nivelul de salarizare este reglementar, școlarizarea este reglementată, condițiile de muncă sunt și ele reglementate cu plus, minus”, afirmă Sanda Patrichi, mangerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

Datorită condițiilor mai bune de muncă din Cluj-Napoca au de pierdut orașele mici, cu spitale care sunt mai prost pregătite din punct de vedere al aparaturii.

Este firesc ca în Cluj să fie densitatea de medici mai mare pentru că este centru universitar și aici au condiții mai bune pentru desfășurarea activității. Sunt mai motivați aici și atunci medicii din orașele mici vin în orașele mari, cum este Clujul. Plus că în centrele universitare mari au alte posibilități de promovare, au condiții de muncă mai bune și atunci satisfacțiile sunt mai mari dacă poți să investighezi  pacientul, să îl monitorizezi. În aceste condiții, în orașele mici este deficit de personal mult mai pronunțat decât în orașele mari”, declară Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca.

În ciuda faptului că în Cluj este una dintre cele mai mari densități de medici din țară, spitalele duc lipsă de personal, în mod special asistente și infirmiere.

Sunt anumite specialități care au un deficit mai mare de personal – terapie intensivă, radiologie, anumite specialități chirurgicale. La nivelul județului Cluj, total personal deficitar (medici, asistente medicale, infirmiere) se situează în jurul a 800. Este în scădere față de anul trecut, când a fost undeva la 1.000 deficitul de personal. La nivel național, deficitul de personal medical depășește 30.000 deficitul”, precizează Ștefan Roman, președintele sindicatului SANITAS Cluj.

La Spitalul Clinic de Recuperare, de exemplu, posturile de medici sunt acoperite în procent de 80%. Cele mai mari probleme sunt la personalul auxiliar.

“Cel mai mare deficit noi îl avem la personal auxiliar – infirmiere, îngrijitoare. Medicii sunt acoperiți în proporție de 80%, din statul de funcții aprobat. Aici sunt două discuții: este un stat de funcții aprobat și există un normativ prevăzut de lege și nu întotdeauna se suprapun cele două. Există un normativ care spune că poți avea un medic la trei paturi, dar statul de funcții aprobat este un medic la cinci paturi.  Anestezia-terapia intensivă este un domeniu mai greu de acoperit, iar la noi medicii de medicină sportivă sunt foarte greu de adus pentru că specialitatea a fost foarte greu de acoperit în ultimii zece ani”, spune Sanda Patrichi, managerul spitalului.

Motivele deficitului de personal sunt variate. Se menține în continuare trendul plecărilor în străinătate din cauza salariilor mici din țară.

“Se pleacă în continuare din țară. Pe de altă parte, au fost posturi care s-au scos greu la concurs și au fost perioade când posturile respective nu s-au ocupat prin concurs plus că sunt ieșirile în mod natural din sistem (pensionări, decese). Din fericire, de mai bine de doi ani s-a scos legea care permitea angajarea unei singure persoane doar dacă pleacă șapte din sistem. Altfel deficitul de personal s-ar fi accentuat nepermis de mult”, declară Ștefan Roman.

Potrivit liderilor de sindicate din sănătate, ca să se reducă deficitul de personal și pentru a stopa fenomenul migrației peste hotare, ar fi nevoie de o salarizare adecvată și de condiții de muncă mai bune.

sursa foto AICI



ULTIMA ORĂ

  • Acum 1 hour In vizor
    Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
  • Acum 2 hours Politica
    Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
  • Acum 2 hours PubliNews
    Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
  • Acum 2 hours Eveniment
    POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
  • Acum 2 hours In vizor
    Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
  • Acum 3 hours Vocea ta
    #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
  • Acum 3 hours Eveniment
    Blue Air intră în insolvenţă
  • Acum 3 hours In vizor
    PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
  • Acum 4 hours Politica
    Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
  • Acum 4 hours In vizor
    Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
  • Acum 4 hours Eveniment
    Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
  • Acum 5 hours Straineze
    CU BĂŢUL PRIN GARDUL NAŢIONALISMULUI DE JOASĂ SPEŢĂ: Federația de Fotbal de la Budapesta susține că a primit permisiune de la UEFA de a folosi pe drapeluri simbolul Ungariei Mari la partidele naționalei maghiare
  • Acum 5 hours In vizor
    Federația națională a părinților cere măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor: Ministerul de Interne și Agenția Antidrog să își regândească sistemul de combatere, prevenție, intervenție și consiliere
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE