Afacerea zilei

Panetteria, povestea unei familii care isi traieste viata in miros de paine calda

Veti afla astazi o poveste frumoasa despre oameni buni si pasionati de ceea ce fac. Maria Jucan si sotul ei au terminat Facultatea de Industrie Alimentara, sectia Morarit-Panificatie, la Galati. In 1975, prin repartitie ministeriala, au ajuns la Cluj si au continuat sa lucreze in domeniu.

In anul 2002, fiul lor, Adrian, a absolvit si el Facultatea de Prelucrare a Produselor Alimentare, din cadrul USAMV si atunci familia a decis sa inceapa o afacere pe cont propriu, care sa ii permita tanarului sa profeseze meseria pentru care s-a pregatit. Adrian s-a implicat cu toate fortele, a fost si sofer, si brutar, si tot ce era necesar. Pasiunea pentru paine a fost ceva foarte natural, pentru el.

Au inceput cu un spatiu mic, pe care l-au extins apoi ca sa corespunda normelor europene ce trebuiau implementate. O investitie considerabila a fost necesara pentru dotarea fabricii de paine cu utilajele necesare: cuptor, malaxoare, masini de prelucrare a aluatului, linia de ambalare, mijloace de transport.

„Am inceput cu 3 angajati si produceam 200-300 de paini pe zi. Azi scoatem zilnic 1.200- 1.500 produse, cu ajutorul a 15 angajati harnici si inimoși”, spune Maria Jucan, fondatoarea afacerii.

Panetteria produce paine alba, neagra, graham, paine cu seminte, specialitati de panificatie (chifle, cornuri, batoane, baghete) si produse de patiserie (cornuri cu diferite umpluturi si foietaje simple si cu umpluturi).

Faptul ca ofera toata gama de sortimente este un atuu, pentru ca beneficiarilor le este mai usor sa se aprovizioneze dintr-un singur loc si prefera productia diversificata si flexibilitatea in livrarea comenzilor de care Panetteria da dovada.

„Clientii nostri sunt destul de stabili. Calitatea produselor este cea care ne-a mentinut pe piata, alaturi de seriozitatea si promptitudinea cu care ne onoram comenzile”, spune Maria Jucan.

Livrarile incep la 3 dimineata si se incheie pe la ora 14:00- 15:00. Cand sunt solicitari de suplimentare a comenzilor, Panetteria mai trimite marfa si dupa aceasta ora. Se lucreaza pe doua schimburi, dupa-masa si noaptea, pentru ca, in fiecare dimineata, clientii sa primeasca paine proaspata.

Majoritatea cererilor sunt pentru paine ambalata si feliata. Sub 1% e cererea de paine nefeliata, in special din partea firmelor de catering si a unor magazine satesti.

„Avem un sortiment de paine cu seminte de floarea-soarelui, in, soia, secara, porumb, orz si susan, atat in interior, cat si pe deasupra, care nu se mai gaseste la alti producatori. Nu ne zgarcim la seminte si de aceea painea are asa mare trecere”, precizeaza proprietara Panetteriei, Maria Jucan.

Un alt sortiment foarte cerut si apreciat este franzela cu seminte coapte, care are o aroma deosebita. Produsele fabricii Panetteria pot fi gasite in magazinele de cartier din toate zonele Clujului. In supermarket-uri nu au reusit sa patrunda, pentru ca acestea au propriile sortimente pe care le comercializeaza.

„Tot timpul cautam idei noi si vrem sa ne adaptam la cerintele pietei. Acum vreo 2 ani, in urma unei colaborari cu medici specialisti in bolile de nutritie, am scos un sortiment deosebit de paine hipoglicidica, pentru diabetici si persoanele aflate la regim. Cererea exista, dar administratorilor de magazine pretul li s-a parut prea mare. Ingredientele erau scumpe si nu puteam face rabat. La scurta vreme, am fost nevoiti sa renuntam la acest sortiment”, marturiseste Maria Jucan.

Panetteria este o afacere de familie, in care toata lumea se simte ca intr-o familie. Angajatii vin cu drag la munca si fluctuatia de personal este foarte mica.

„Cand avem comenzi urgente, venim noi si facem painea. De Craciun, de Revelion, in situatiile in care ni se cere suplimentarea livrarilor in zilele de sarbatoare, nu le stricam sarbatorile angajatilor, ci ne descurcam noi”, mai spune proprietara afacerii.

Le-am facut o vizita celor de la Panetteria putin dupa miezul noptii, cand se scoate painea din cuptor. Caldura din fabrica contrasta puternic cu gerul de afara. Mirosul apetisant de paine calda iti patrunde adanc in suflet. Poate de aceea oamenii de aici sunt mereu veseli si amabili. Sunt ca o familie in care fiecare isi face sarcina care ii revine cu drag si cu pasiune.

Pasiunea e ingredientul secret care lipseste de pe eticheta produselor Panetteria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *