In vizor

Pandemia a adus paguba și la Sala Polivalentă: minus de peste 50.000 lei și un profit modest estimat în 2021 de doar o mie de lei

Cu economia locală pe butuci Primăria trage tare să relanseze evenimentele de masă. Fără programe guvernamentale coerente și funcționale de susținere a sectorului economic unele dintre cele mai afectate entități de anul pandemic 2020 au fost chiar structurile din subordinea administrației locale. Sala Poliavlentă din Cluj a înregistrat pierderi de peste 50.000 lei anul precedent, iar profitul estimat pentru 2021 este unul modest de doar 1.000 lei. 

Guvernul PNL-ist a impus o serie de măsuri restrictive de la debutul pandemiei în martie 2020, care s-au tradus din starea de urgență într-o stare de alertă continuă. Sectoare economice întregi au fost strânse cu ușa. 

Primarul Emil Boc susținea că anumite domenii de activitate economică se află de-a dreptul „la Terapie Intensivă”. Sectoare precum horeca, hotelier, a evenimentelor de masă ori culturale, a competițiilor sportive și a organizatorilor de nunți.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cunoscută de la sfârșitul anului 2018 sub denumirea de BT Arena, obiectiv recunoscut la nivel național în ceea ce privește organizarea de evenimente cultural-artistice și a competițiilor sportive, cu o evoluție ascendentă până la finalului anului 2019, a înregistrat pierderi pe parcursul anului trecut din cauza situației dificile generate de pandemia de Sars-Cov-2 și de lipsa programelor guvernamentale de susținere în acest sens. 

În condițiile în care organizarea de evenimente în spațiile închise a fost complet interzisă de Guvernul PNL-ist, activitatea BT Arena a fost pusă pe butuci, iar indicatorii financiari au fost influențați în mod negativ. 

2020 pandemic pentru BT Arena – minus 52.000 lei

BT Arena a înregistrat pierderi de 52.000 lei în anul 2020.

Reprezentanții Sălii Polivalente speră să acopere aceste pierderi din „alte rezerve” constituite la încheierea exercițiului financiar încheiat în 2019.

Gradul de realizare a veniturilor totale este de 95,96% în anul 2019 și de 94,53% în anul 2020.

La sfârșitul anului 2020 realizările preliminate la indicatorul rezultatului brut sunt de minus – 52.000 lei.

Profit modest pentru 2021: o mie de lei

Veniturile estimate pentru anul 2021 sunt în sumă de 2.729.000 lei, acestea fiind la nivelul realizărilor din 2020. 

Cheltuielile estimate pentru anul 2021 sunt în sumă de 2.728.000 lei. 

Diferența dintre venituri și cheltuieli este de 1.000 lei. 

Potrivit reprezentanților Sălii Polivalente Cluj, cheltuielile de natură salarială pentru anul 2021 nu au fost majorate. Față de nivelul programat în ultimul buget aprobat în 2020, acestea au fost diminuate cu 7,27%.

Rezultatul brut estimat pentru anul 2021 este de 1.000 de lei, fără plăți restante programate. 

În urmă cu un an de zile, în mai 2020, autoritățile locale amenajau un spital de campanie în incinta Sălii Polivalente Cluj, în contextul pandemiei de coronavirus. 

Spitalul de carton nu a fost folosit nici pentru cazurile ușoare de infecție cu coronavirus, după cum prevedea protocolul inițial. 

De fapt, spitalul de carton din Sala Polivalentă nu a fost folosit niciodată. 

CITEȘTE ȘI: Spitalul de carton de la Polivalentă nu a fost folosit niciodată. Acum, Clujul medical improvizează: „Situația din spitale, din nefericire, se apropie de limită…”

În 2020, din cauza măsurilor restrictive impuse de Guvernul PNL-ist, Sala Polivalentă a fost pusă în situația să reprogrameze ori să anuleze evenimentele programate pentru anul 2020. 

În prezent, pentru anul 2021, obținerea veniturilor este estimată din activitățile pentru sport și parking. 

De asemenea, sunt planificate o serie de evenimente și competiții sportive de amploare, precum:

cupa mondială de gimnastică ritmică, campionatul mondial de karate, campionatul european de volei, campionatul european de tenis de masa. 

Sala Polivalentă estimează să obțină venituri și din organizarea evenimentelor de absolvire de studii universitare, examen de admitere UMF Cluj etc. 

„Având în vedere că nu se poate planifica organizarea de evenimente cultural artistice, veniturile estimate pentru anul 2021 sunt la un nivel scăzut, în timp ce cheltuielile totale se mențin la un nivel ridicat”, arată reprezentanții Sălii Polivalente Cluj-Napoca. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *