Rautacisme

Până și machetele dezvelite de Emil Boc sunt artificiale. Ca administrația sa

Scris de 438

Fericirea i se citește pe chip. Fiecare clipă dedicată unei inaugurări reprezintă și un moment electoral: panglicile zboară în aer, iar orașul se transformă într-un loc al inovației, tot mai accesibil, cu politici sociale incluzive. Totul prin intermediul unei machete de bronz amplasate în Piața Unirii: zona centrală este reprezentată în punctul 0 al orașului. 

Ce-i drept, această găselniță nu i-a fost solicitată edilului clujean nici prin intermediul bugetării participative, nici în ședințele de Consiliu local, ședințe prea puțin obișnuite pentru cetățenii municipiului. Dar Emil Boc a reușit să-și surprindă publicul printr-o machetă de bronz curat în care zona centrală a municipiului poate fi admirată și pipăită: aici este reprezentată și băncuța smart de pe Bdul Eroilor, cu tot cu porumbeii ce-și încarcă bateriile pe ea. Până și chioșcurile alea multifuncționale, rămase în paragină, și-au găsit loc în macheta dezvelită de Boc.

sursă capturi: emilboc/facbook

Macheta de bronz amplasată în colțul sud-vestic al Pieței Unirii este inscripționată în limbajul Braille, fiind accesibilă pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Ăsta pare a fi trendul în materie de inovație la capitolul politici inclusive și integrare a persoanelor cu nevoi speciale. 

Dar, cum era de așteptat, două obiective turistice nu au fost reprezentate pe macheta dezvelită de Emil Boc: Piața Muzeului și Biserica Bob, prima biserică greco-catolică construită în Cluj. 

Acest aspect a fost semnalat de către un clujean pe pagina sa personală de socializare. Explicații există: pentru a eficientiza mobilitatea acestei machete, administrația locală a decis să șteargă două obiective ce nu ar fi trezit, oricum, interes în rândul turiștilor. 

„Din nou, NU STII și NU PRICEPI (sau te faci ca nu stii și ca nu pricepi!)… și o și arati cu “mândrie” local-patriotica.

In imagine, macheta “orașului” Cluj(-Napoca) sau cum ne prezentam noi, pentru noi înșine și pentru altii!

Fiecare cu părerea lui despre noua masa din bronz plantata in Piata Unirii, in legatura cu care, personal, as aminti DOAR doua chestiuni:

1. Din macheta lipseste Centrul Vechi al Clujului, adică VATRA IN CARE S-A NĂSCUT AȘEZAREA (zona Pieței Muzeului, in limbaj comun)… dar nu lipseste UN TEREN DE FOTBAL ȘI UNUL DE BASCHET (marcate ca atare, cu toate detaliile!), localizate in curtea Liceului Gheorghe Șincai.

2. Din macheta nu lipseste noua Catedrala greco-catolica din Piata Cipariu (o “MĂREAȚĂ” REALIZARE… începută in 1992 și încă NETERMINATA!)… dar lipseste Biserica greco-catolica “Bob”, printre altele, CEA MAI VECHE BISERICA ROMANEASCA DIN ORAȘUL CLUJ, aflată in proximitatea Pieței Unirii.

PS1 Clubul acela cu roata (care se considera respectabil și prestigios) ar trebui sa nu se străduiască sa reinventeze roata, ci măcar sa încerce sa înțeleagă cum funcționează una.

PS2 Săracul Cluj”, a notat un clujean pe pagina sa de socializare.

sursa captură: cosmincrusu/facebook

Clujenii s-au grăbit să-l felicite pentru mega-realizare pe Emil Boc, mai ales că pe machetă nu este reprezentat și traficul din oraș, centrul paralizat de autoturismele parcate aiurea. Aglomerația auto nu și-a găsit loc aici. Măcar pe machetele artificale dezvelite de edil, orașul își păstrează ceva din partea sa umană.

Nu doar că cetățenii s-au arătat încântați de imaginea Clujului reflectată într-o machetă, dar aceștia au decis să realizeze una nouă, completă, în care să fie cuprinse toate obiectivele din centrul orașului, dar din care să lipsească Emil Boc.

Până atunci însă, edilul clujean va rezolva cele mai însemnate probleme cu care se confruntă comunitatea, dezvelind noi machete cu parkinguri, cartiere noi construite și terenuri verzi…

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 10 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 11 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 11 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 12 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 13 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 13 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 13 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 14 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 15 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 15 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE