In vizor

Până să ajungi în audiență la Emil Boc, îl înjuri de toți sfinții din subordine! După care ești nevoit să renunți

Adriana Turc, un producător agricol din comuna Mihai Viteazu, din județul Cluj, a fost de acord să dezvăluie pentru Ziar de Cluj toate neregulile din piețele Primăriei, felul în care Primăria Municipiului Cluj-Napoca vrea să facă protecție socială pe spatele producătorilor, impunând în piețele proprii un fel de mercurial care, într-un final, duce la prețuri mai mici, dar la produse de calitate proastă, care îi alungă pe cumpărători din aceste piețe și care riscă să îi falimenteze pe producători.

În cadrul unui interviu video de o oră și jumătate, Adriana Turc a devoalat întreaga încrengătură de interese din piețele clujene și a indicat, cu nume și prenume, persoane care abuzează de funcția pe care o ocupă, în încercarea de a îi intimida pe producătorii locali care îndrăznesc să vorbească și să critice politica de sprijinire a bișnițarilor și de distrugere a producătorilor, pe care o practică municipalitatea, cu structurile din subordine. 

Adriana Turc și-a exprimat dorința de a obține o audiență la primarul Emil Boc, singurul din partea căruia mai nutrea speranța că ar mai putea face curățenie în piețele Primăriei, din subordinea sa. Pentru că, și în 2013, fără succes, a încercat să ajungă în audiență la Emil Boc și nu a reușit, ajunsă la capătul puterilor și sătulă de atâtea șicanări, doamna AdrianaTurc ne-a rugat să îi solicităm noi primarului, în numele dânsei, o audiență, pentru a îi comunica dumneaei personal toate problemele pe care ni le-a dezvăluit și nouă:

„Eu tot așa zic, că singurul care ar putea, într-un fel sau altul, să rezolve situația, este domnul Boc. Pentru că eu m-am străduit foarte mult, v-am spus, nu am avut decât necazuri. Am spus prima dată administratorului, că am avut încredere că va face ceva, nu a făcut nimic, dimpotrivă, a reușit să ațâțe toată piața, după ce dânsul a fost la mine în control acasă! 

Sper să se ajungă la domnul Boc. Din toată inima. Și sper că măcar dânsul, poate, nu știu, întâmplarea să facă, măcar să mă cheme să îmi spună: «Uite, măi femeie, peste 3 luni, 6 luni, o audiență, nu știu, 5 minute, i le scriu pe o hârtie pe toate și îi dau hârtia scrisă dacă nu are timp de mine!”

Primăria răspunde că nu se poate. La Emil Boc nu ajunge oricine și oricum

În 29 august am trimis o solicitare de audiență către Primăria Cluj-Napoca, în atenția domnului Emil Boc, prin care i-am comunicat primarului în integralitate declarațiile doamnei Adriana Turc, precum și dorința acestei de a fi primită în audiență. Două zile mai târziu, am primit următorul răspuns, semnat „Centrul de Informare pentru Cetățeni”:

„Conform procedurii legale înscrierea în audiență se poate realiza exclusiv de către persoana care are problema pentru rezolvarea căreia dorește această procedură și în următoarele condiții: cetățeanul a solicitat în scris obținerea unor informații referitoare la problema sa departamentului de specialitate din primărie și fie nu a primit răspuns în termenul legal, fie conținutul acestui răspuns îl nemulțumește. 

În baza acestui răspuns, la orice primărie de cartier sau la sediul registraturii instituției pe str. Moților nr. 7 se poate înscrie în audiență la directorul în subordinea căruia se află departamentul de specialitate căruia i-a adresat cererea.

Dacă după obținerea răspunsului la audiența respectivului director, în continuare nu este mulțumit de răspuns sau problema sa nu s-a rezolvat, cetățeanul poate solicita, în baza notei de audiență de la director, o audiență la viceprimarul care are atribuțiile delegate pe acest domeniu.

In eventualitatea în care problema nu se rezolvă nici în urma acestei audiențe (cea mai mare parte din problemele adresate de cetățeni în audiențe se soluționează la acest nivel), atunci, în baza notei de audiență, se poate solicita înscrierea în audiență la primarul municipiului. Acești pași ierarhici de soluționare a problemelor se referă la fiecare problema în parte.”

Până să ajungi la Emil Boc, îl înjuri de toți sfinții din subordine. După care ești nevoit să renunți

I-am comunicat doamnei Adriana Turc răspunsul Primăriei, iar aceasta ne-a declarat:

„Și, cam când îmi ajunge vremea? După Anul Nou! Sau în 2017! Eu nu am mai făcut aceste demersuri din 2013, când v-am spus că am făcut și am ajuns numai până la directorul Poruțiu. De acolo nu am mai ajuns nicăieri! Pentru că te întorc înapoi! Nu te lasă să mergi mai departe, te trimit înapoi tot la directorul tehnic! Deci, te trimit înapoi! Asta e doar pe hârtie, asta e filosofia lor, că în realitate nu e deloc așa! 

În 2013, de la domnul Poruțiu am încercat să ajung mai departe la domnul viceprimar, era Șurubaru pe vremea aia! Dar ne-a întors înapoi! Haideți înapoi iar, era domnul Micle sub Poruțiu, administratorul piețelor! Înainte de a ajunge la domnul Poruțiu este domnul Micle, care e și acum. Și, de acolo, nu mai… A promis că rezolvă, nu a mai rezolvat nici în ziua de astăzi! 

Dacă vezi că nu se mai rezolvă, după ce să te mai zbați?! Eu în 2013 aveam o doamnă de la ziar care m-a însoțit, la domnul Șurubaru nu am mai făcut cerere scrisă că am dat telefon, am vorbit cu secretara dânsului. Și a zis că o să ne anunțe și o să ne primească. După aceea s-a stabilit o zi în care ar fi urmat să ne primească, însă, în ziua respectivă, când să ne ducem la domnul Șurubaru, ni s-a spus că domnul Șurubaru… între timp au intervenit alte probleme și nu a mai putut să ne primească! Și atunci ne-au spus: întoarceți-vă iar înapoi la ceilalți! Deci iar la domnul Micle, la domnul Poruțiu. Păi, la ăștia am fost! Pentru ce să mă mai duc?! Și atunci am renunțat noi! Am renunțat, că nu mai avea niciun rost! Ce rost mai avea?! 

În 2013 a durat mult, de când te înscrii, până primești un răspuns, până te programează, durează mai mult! Durează vreo 30 de zile, la fiecare durează atâta până primești un răspuns! Deci, te adresezi prima dată domnului Micle, durează până îți dă un răspuns, pe urmă te adresezi la celălalt, iar mai durează! În orice caz, ei încearcă să se încadreze în cele 30 de zile. Dar durează, în cel mai fericit caz durează o lună de zile! Ei nu respectă termenele! Asta este filosofic, verbal spunând, că se respectă termenele! Nu se respectă! Niciun termen nu se respectă! 

Acum ce rost are să mă mai duc la ăștia de jos? Pentru că ăștia cunosc situația! Ce rost are să mă mai duc? Deci cunoaște administratorul piețelor, știe domnul Micle, știe domnul Poruțiu! Are vreun rost să te mai duci la ei?!

Iar să o iau de la început? Pentru ce? Ca să mă mai apuce 2017? Nu! De aceea am solicitat direct la domnul Boc, că probabil, dânsul, mă gândesc, că poate, știu eu, ne va asculta, va fi disponibil să ne asculte! Deși, mă îndoiesc! 

În 2013 am mai avut noroc că am mers cât de cât mai repede datorită faptului că am fost însoțită de o jurnalistă, care acum s-a pensionat, Carmen Fărcașiu, de la Agerpres. Deci, am avut noroc că am fost însoțită de dânsa și atunci, cât de cât, am mai avut ușile deschise! Nu m-am dus singură, m-am dus tot cu dânsa. Și atunci cred că de groaza dânsei mi-au mai deschis ușile, nu că eram eu primită! Stați liniștit! Și, după aceea, doamna s-a pensionat și salut! Nu a mai avut cine să mă însoțească pe nicăieri și gata! Asta e treaba! Deci, nu este așa cum spun ei!

V-au dat un răspuns dumneavoastră, așa cum i-au dat și domnului Vakar, un răspuns aiurea, ambiguu! Nu este așa absolut deloc! Pentru că, v-am spus, ei cunosc situația asta, eu personal am făcut demersuri! Eu cu doamna Carmen Fărcașiu tot așa am ajuns în audiență și la domnul Vakar; și i-au răspuns la domnul Vakar, nu mie, că după aceea domnul Vakar mi-a trimis. Mi-au spus că, într-adevăr, eu sunt un pic vocală, dar ei au fost în control la mine și eu am fost sancționată datorită faptului că, v-am spus, odată să-mi oprească gura, în al doilea rând pentru că eu am fost suspectă că vând și cumpăr, că am fost văzută la Dezmir! La domnul Vakar i-au trimis ceva scris, iar el mi-a trimis mie acasă oficial răspunsul de la Primărie, și așa au avut tupeul să-i spună domnului Vakar, care era vicepreședinte de Consiliu Județean! Că, degeaba mă tot zbat eu să umblu în audiențe, că de fapt eu nu am dreptate! Deci, tot eu am căzut pe locul II, nu ei! Deși, domnul Vakar știa, pentru că eu, la începutul fondurilor europene, am accesat măsura 141 și această măsură nu puteai să o accesezi fără să ai un anumit punctaj, să fii verificată, și eu am fost înscrisă pentru că domnul Vakar pe vremea aia avea o cooperativă, un fel de asociație, iar noi în măsura 141 nu ne puteam înscrie dacă nu eram înscriși în acea asociație. Deci, oamenii ăștia te verificau! Nu erau puși așa, acolo, doar de formă! Și domnul Vakar știa, pentru că am fost verificată tocmai de oamenii din subordinea lui! Și dânsul s-a distrat când a citit răspunsul!”

Emil Boc s-a închis într-un turn de fildeș din care iese doar în preajma alegerilor

În concluzie, la primarul municipiului Cluj-Napoca un cetățean poate ajunge cu o problemă doar după ce parcurge alți pași, la structurile din subordine, pași care durează luni de zile și care, după ce sunt parcurși, se blochează la ușa primarului, unde cetățeanul este nevoit să facă alți pași de rac, înapoi la structurile din subordine. O birocrație dezarmantă care îl închide pe primarul Emil Boc într-un impenetrabil turn de fildeș. Doar o dată la 4 ani, înainte de alegeri, Emil Boc se deschide, și atunci doar formal, către oameni, cu promisiuni electorale, solicitându-le să-l realeagă în funcția din care, mai apoi, se închide față de oameni.

Pentru că doamna Adriana Turc a făcut deja acești pași în anul 2013 și a constatat că ei nu duc nicăieri, și-a pierdut acum și ultima speranță de a se mai rezolva problemele stringente din piețele Primăriei. Cu toate că neregulile pe care ea le-a expus public sunt cunoscute și arhicunoscute de către autoritățile publice, ele au toate șansele să rămână fără rezolvare, iar mafia din piețe poate, în consecință, să existe și să se dezvolte în continuare, netulburată în vreun fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *