Din oras

Pădurea Făget se transformă în Pădure-Parc. Primăria a autorizat execuția lucrărilor de construire pentru 2 ani

După dezbaterea din iulie, din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Clujului privind amenajarea Pădurii Făget în pădure-parc, Primăria a eliberat autorizația de construire pentru Parcul Făget. Durata propriu-zisă a lucrărilor este de 2 ani de zile. Primarul Emil Boc a dat asigurări că „nici un copac nu va fi tăiat”, dar dezbaterea din vară privind intervenția în Pădurea Făget a stârnit reacții neașteptate din partea comunității: „Nu vă atingeți de Pădurea Făget!”, a fost mesajul clujenilor interesați de transformarea spațiului verde a Clujului. Chiar și așa, proiectul de amenajare a Pădurii Făget a obținut votul cetățenilor în cadrul proiectului de bugetare participativă. 

CITEȘTE ȘI: Primăria intră cu proiectele în cadru natural. Strategia orașului, văzută de clujeni, în comentarii: „Nu vă atingeți de Pădurea Făget!”

Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construire pentru Parcul Făget. Proiectul este elaborat de biroul de arhitectură Atelier Mass. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni. Lucrările de amenajare ar urma să înceapă în 2021. Iar în perspectivă, Primăria Cluj-Napoca îşi va îndrepta atenţia şi spre celelalte păduri din jurul oraşului. 

Valoarea totală a bugetului Municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este de 145.682 de euro, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR – asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829 euro.

De asemenea, cofinanțarea națională prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este în procent de 13% – 18.938,68 de euro, în timp ce contribuția proprie din bugetul local va fi în procent de 2% – 2.913,65 euro. 

Amenajarea pădurii-parc de peste 40 ha a fost tema unei dezbateri organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Proiectul face parte din rețeaua unor orașe care au reușit să realizeze asemenea programe de transformare a unei porțiuni din pădurile aflate la periferia zonelor urbane în spații amenajate sub formă de parc, orașe precum Ljubljana, Budapesta, Viena, Zagreb, Belgrad ori Ivano-Frankovsk.

„Cele două concepte, green și digital, merg foarte bine mână în mână.

Intrând direct la subiectul de astăzi, care vizează conceptul acesta nou de pădure-parc, nu-l veți întâlni în multe locuri din România, chiar din Europa, de aceea mă bucur că la Cluj a prins contur”, declara primarul Emil Boc cu prilejul dezbaterii din iulie din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU). 

Desfășurarea dezbaterii privind amenajarea pădurii Făget, din iulie 2020, poate fi urmărită aici, pe pagina de facebook a Primăriei Cluj-Napoca.  

Primăria deține 40 de hectare de pădure în Făget.

„Repet, niciun copac nu se taie în această amenajare”, Emil Boc

În planul de amenajare al Primăriei, suprafața foarte generoasă de teren apare ca o pădure-parc.

La finalul lunii februarie 2020, firma de proiectare Atelier Mass a fost contractată de muncipalitatea clujeană pentru suma de 135.000 lei pentru a realiza studiul de fezabilitate pentru transformarea pădurii din Făget într-un parc. Atelier Mass a fost desemnată câștigătoare pentru a realiza proiectul de revitalizare a Cetățuii la un concurs de soluții organizat de administrația locală în 2019. 

De această data, Atelier Mass propune un plan de amenajare pentru accesibilizarea pădurii Făget cu alei și spațiu amenajat pentru odihnă. 

Marius Moga, Arh, atelier Mass – 

„Ce apare în plus, ce poate veni cu o anumită presiune de dezvoltare și aici apare un pericol, probabil în viitor și trebuie manageruit foarte bine: păstrarea cadrului natural să nu se deterioreze prin aparițiile unor dotări, doar pentru că lumea începe să folosească aceste zone mai mult. Există și acest pericol. 

Există o legislație la nivel de regulament silvic și în acest amenajament din care face parte această zonă, e inclusiv reglementat pentru funcția de pădure-parc.

Posibilitățile de intervenție aici sunt succinte și limitate…”.

Radu Mititean (președinte Club CicloTurism Napoca) – 

„Se discută de mult de acest gen de păduri și, în concret, proiectul prezentat este bun în sensul că este răul cel mai mic. Dar este un rău pentru că, în mod fundamental, pădurea ar trebui să fie pădure. Și, eventual, zona care este foarte apropiată de oraș, ar putea fi, un pic, parc. 

Din păcate, aici vedem o răsturnare a acestei idei. 

Nu este vorba de acea pădure de lângă blocuri, ci este deplasată foarte puternic. Și dacă tot se dorește să se amenajeze ceva, atunci ar trebui să fie pădure și foarte puțin parc. 

Aici, urcăm urbanul undeva sus, în Feleac, și spunem că e o pădure urbană.

Pentru mine este un moment foarte trist. Și în sine, unde este amplasat proiectul și cum este văzut, pentru că este foarte intruziv”.

Obiectivele intervenției privind amenajarea Pădurii Făget:

– Accesibilitatea – dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea;

– Trasee marcate –  cele forestiere și cărările deja utilizate aici vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente; se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct;

– Signalistică – o parte va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității);

– Puncte de popas – vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual momente de odihnă și relaxare în șapte locuri; dimensiunea acestor popasuri este dată de prezența câtorva bănci și mese;

– Microintervenții – platforme cu suprafață maximă de 15 mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite cinci platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului (geologică), de protecție de ploaie (pergola), de informare despre ecosistem (educativă) și de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru).

Primăria a mai avut intenții de proiecte și amenajare de păduri-parc și în Hoia, însă acestea nu au reușit, iar clujenii au solicitat prin intermediul petițiilor stoparea tăierilor ilegale din Pădurea Hoia-Baciu. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *