De cartier

Pădurea clujenilor va fi recepționată odată cu cimitirul de pe Moș Ion Roată. Adică cândva

Parcul Tineretului este gata, dar nu prea. Deși autoritățile anunță finalizarea scriptică a lucrărilor, cetățenii nu se vor putea bucura de acest spațiu verde din zona Bulevardului Muncii decât în primăvară. Reprezentanții administrației locale nu au oferit încă un termen precis pentru deschiderea parcului. Cazul amintește de un alt proiect verde, cimitirul-parc Moș Ion Roată, unde lucrările au fost finalizate în vara lui 2020, dar așa-numitul cimitir-parc a rămas nefuncțional până în prezent. 

Trei obiective însemnate pentru municipiul Cluj-Napoca trebuiau finalizate în 2021: drumul de 1,6 din Lomb, modernizarea străzii Moș Ion Roată și Parcul Tineretului (numit și Pădurea clujenilor).

Ultimul dintre aceste trei obiective a fost finalizat, potrivit autorităților, însă rămâne în continuare inaccesibil cetățenilor, astfel că clujenii se vor putea bucura de parc abia din primăvară, din cauza procedurilor de recepție ce urmează să fie desfășuate de autorități. 

Deși reprezintă un obiectiv bifat de administrația locală ca realizat, proiectul Pădurea Clujenilor pare intre pe scenariul deja consacrat de autorități în cazul cimitirului Moș Ion Roată unde, în augut 2020 Primăria anunța finalizarea (și recepționarea!) lucrărilor, însă așa-numitul cimitir-parc a rămas nefuncțional până în prezent, întrucât lucrările de modernizare a străzii cu același nume, Moș Ion Roată, au fost demarate abia după anunțarea finalizării lucrărilor de realizare a cimitirului. 

Întrebat în privința proiectului Parcul Tineretului/Pădurea clujenilor, Emil Boc a susținut că proiectul este finalizat. 

„Toate sunt gata!

Pădurea clujenilor, la fel, este finalizată și este în faza procedurii de recepție finale, pentru că lucrările au fost terminate la timp”, a declarat edilul Emil Boc la un post local de radio. 

Mircea Crăciun, directorul general al companiei Eco Garden Construct, firma care se ocupă de partea verde a parcului a confirmat încheierea lucrărilor la cel mai mare parc din Cluj, însă a explicat că această oază verde va deveni accesibilă publicului abia din primăvară:

„Lucrările sunt finalizate, urmând ca municipalitatea să intre la partea de recepție.

Este cel mai mare parc din Cluj, cu cea mai mare suprafață, cu cele mai lungi alei.

Din această primăvară, clujenii îl vor putea folosi 100%, a declarat directorul Eco Garden Construct, Mircea Crăciun, la un post local de radio. 

În 19 iulie 2019, Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor.

Potrivit informațiilor de pe site-ul municipalității, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, a avut termen de proiectare 90 de zile și de execuţie 19 luni (noiembrie-decembrie 2021).

La finalul lunii august 2021, lucrările de execuție înregistrau un procent de 80%, urmând a fi finalizate în noiembrie anul trecut, potrivit autorităților. 

Însă în contextul lucrărilor de recepție ce trebuie derulate de Primărie, parcul va fi accesibil publicului abia din primăvară. De menționat că reprezentanții administrației locale nu au oferit un termen/dată limită privind recepția lucrărilor și deschiderea Parcului Tineretului. 

Autoritățile repetă scenariul de pe Moș Ion Roată

Așa-numitul cimitir-parc de pe strada Moș Ion Roată a fost inaugurat electoral în august 2020, când PNL-știi clujeni se pregăteau de alegerile locale. Cu toate acestea, cimitirul continuă să rămână nefuncțional.

Mai mult, modernizarea străzii Moș Ion Roată s-a realizat ulterior anunțului de încheiere a lucrărilor de execuție pentru cimitirul-parc. 

Abia la finalul anului 2021, autoritățile anunțau și încheierea lucrărilor de modernizare a străzii. 

Astfel, un obiectiv – Cimitirul-Parc Noș Ion Roată – inaugurat electoral în august 2020 – ar mai putea fi inaugurat odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare și a străzii cu același nume. 

CITEȘTE ȘI: Cimitirul fără stradă: „Probabil că la anul vom da drumul și la înmormântări”

Modul în care autoritățile inaugurează proiectele face ca finalizarea scriptică a lucrărilor de modernizare a unor proiecte, precum Parcul Tineretului ori cimitirul-parc Moș Ion Roată, să nu coincidă cu realitatea din teren. 

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, executantul lucrărilor este asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL.

Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei, din care 21.632.046,20 lei fonduri nerambursabile. Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul „Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *