In vizor

Pacienții NU sunt mulțumiți de serviciile medicale și de curățenia din SPITALELE CLUJENE

Scris de 357

În ciuda investițiilor majore făcute de autorități în spitalele clujene, acestea nu se află în top în ceea ce privește satisfacția pacienților. Niciun spital clujean nu se află în top 10 spitale din România în ceea ce privește curățenia și un singur spital este apreciat pentru serviciile medicale. 

Observatorul Român de Sănătate (O.R.S.) a publicat astăzi topul spitalelor din România din punctul de vedere al satisfacției pacienților, indicator în funcție de care poate fi apreciată performanța unui spital. O.R.S. a analizat cele 224.480 de chestionare de satisfacție completate de pacienți în anul 2019, sondaje realizate în cele nu mai puțin de 102 spitale publice din România care au avut minim 500 de chestionare completate.

Începând cu anul 2016, în România colectarea informațiile referitoare la satsifacția pacienților se face în mod electronic, dar numărul de chestionare completat depinde în mare măsură de transparența spitalului. Deși respectarea transparenței este obligatorie prin lege, de multe ori acest lucru nu se întâmplă.

Spitalul Clinic Municipal (37%) și Spitalul de Boli Infecțioase (33%) sunt singurele două spitale clujene care au intrat în topul transparenței. Procentul reprezintă numărul de chestionare completate raportat la numărul de externări. Celelalte spitale clujene au un procent de sub 25%, ceea ce înseamnă că sunt prea puțin interesate de gradul de satisfacere al pacienților. 

3 din 5 spitale au sub 5% chestionare completate, iar 1 din 5 spitale are zero chestionare completate. 

Un singur spital clujean în topul spitalelor apreciate pentru serviciile medicale

În ciuda faptului că sectorul medical este unul dintre motoarele orașului, unul dintre sectoarele cele mai apreciate și un motiv de mândrie pentru oraș, iată că doar un singur spital a reușit să se situeze în primele 10 în ceea ce privește serviciile medicale. Insitutul de Gastroenterologie-Hepatologie din Cluj-Napoca ocupă locul 9 cu un procent de 86,20%. Institutul Inimii se regăsește printre spitalele care nu a mai reușit să prindă top 10 în ceea ce privește serviciile medicale.

Spitalele clujene nu se regăsesc printre primele 10 spitale din țară, despre care pacienții au declarat că sunt mulțumiți de curățenie. Sunt trei spitale clujene care s-au aflat în top, însă în 2019 acestea nu au mai ocupat primele pozitii: Institutul Inimii, Institutul de Gastroenterologie și Spitalul Municipal.

În ciuda faptului că rezultatele acestui studiu nu sunt deloc un motiv de mândrie, Consilul Județean Cluj nu a pierdut ocazia să se laude cu faptul că Spitalul de Boli Infecțioase a ocupat locul 4 în ceea ce privește transparența.

”După cum ne-a obișnuit în fiecare an, sistemul medical clujean este, și de această dată, reprezentat în Top 5 Spitale din România din punctul de vedere al transparenței! Astfel, alături de Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, în clasamentul celor mai apreciate spitale clujene se situează și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, avanpostul sanitar clujean nr. 1 în lupta cu pandemia Covid-19. În urma analizării răspunsurilor la chestionare, acesta s-a situat pe locul la nivel național la capitolul transparență”, potrivit Consiliului Județean Cluj. 

Economia Clujului se bazează în principal pe trei piloni importanți: industria IT, educația în special prin universități și sectorul medical așa cum a ținut să precizeze adesea primarul Emil Boc. Atât Primăria cât și Consiliul Județean Cluj pompează anual zeci de milioane de lei în spitalele clujene. Primăria a alocat recent 16 milioane de lei pentru Spitalul Clujana și 10.000 milioane de lei pentru celelalte spitale. Toate acestea fonduri nu se regăsesc însă în gradul de satisfacere al pacienților care ajung în spitalele din Cluj-Napoca. Aceste cifre au două cauze, amblele la fel de grave: fie pacienții chiar nu sunt foarte mulțumiți de condițiile din spitale, fie spitalele clujene nu le dau pacienților să completeze chestionare, astfel încât acestea să poată fi evaluate. Doar două spitale clujene se află în top în ceea ce privește transparența, celelalte spitale nu alocă importanță gradului se satisfacere al pacienților. 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 mins In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 28 mins Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 3 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 4 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 5 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 6 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 6 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 7 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 7 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 7 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 9 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 10 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE