Din oras

Pacientii clujeni au pierdut trenul. Laboratoarele nu mai fac analize, desi au bani

Laboratoarele de analize din Cluj-Napoca refuza atat investigatiile cat si programarile, desi au primit bani de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si pentru luna in curs. Pacientii clujeni sustin ca, la inceput de luna, sunt refuzati si la programarile pentru analize pentru ca nu sunt bani.

Desi este inceput de luna, zeci de laboratoare de analize din Cluj-Napoca nu mai fac analize decontate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS).

“Am primit bilet de la medicul de familie, joia trecuta, sa-mi fac 13 analize de sange. De dimineata, cand am sunat sa-mi fac o programare pentru luna in curs, mi s-a spus ca nu se mai fac nici analize nici programari in aceasta luna, pentru ca nu sunt fonduri. Am sunat la 10 laboratoare si la Medicala III, insa am fost refuzata, peste tot, din acelasi motiv, iar biletul de trimitere imi expira peste 5 zile”, ne-a declarat S.G., o pensionara din Cluj-Napoca.

Pentru cele 13 analize de sange femeia, desi este asigurata si are bilet de trimitere de la medicul de familie, trebuie sa scoata din buzunar 113 lei.

Reprezentantii laboratoarelor de analize sustin ca nu mai sunt bani, in vreme ce reprezentantii CAS Cluj arata ca banii au fost alocati, pentru analize, inclusiv pentru luna in curs.

“Noi le-am alocat sumele cuvenite pe lunile ianuarie, februrarie si martie. Laboratoarele gestioneaza listele de programari. Cererea e foarte mare, iar sumele alocate le acopera contravaloarea pentru cei programati pe liste pana in acest moment. Ca sa asiguram continuitatea serviciilor medicale paraclinice am rugat sa faca programari pentru analize si in continuare, urmand ca noi sa-i informam de indata ce atat contractul-cadru, cat si noile norme metodologice vor fi publicate in Monitorul Oficial”, a explicat Crina Grozav, purtatorul de cuvant al CAS Cluj.

In judetul Cluj, au fost semnate acte aditionale contractului-cadru pe 2013, cu 13 furnizori de servicii paraclinice, potrivit site-ului CAS Cluj, iar valoarea totala a investigatiilor contractate s-a ridicat, anul trecut, la 4 milioane de lei.

Medicii de familie din Cluj spun ca blocajul vine ca urmare a preferintei pacientilor pentru laboratoarele din centru, dar si din cauza fondurilor reduse.

“Fondurile pentru laborator sunt suficiente in primele 10 zile ale fiecarei luni. (…) Laboratoarele functioneaza pe actele aditionale semnate anul trecut, iar acum blocajul e la nivel central pentru ca nu s-a votat bugetul. (…) Un pacient are dreptul la 15 investigatii pe un bilet de trimitere. Daca programarea si analizele nu se fac in termen de 10 zile de la emiterea biletului, pacientii pierd trenul. Data nu se poate modifica, pentru ca biletul intra in sistemul electronic. Eventual, se poate anula si elibera alt bilet de trimitere”, a spus presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Cluj, doctorul Ion Muresan.

Blocajul investigatiilor paraclinice nu se opreste la analizele de sange. Medicii de familie arata ca Fondurile sunt insuficiente si pentru investigatiile radiologice, tomografii sau mamografii.

Foto: zch.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *