Politica

Pachetul de măsuri fiscale asumat de Ciolacu ar urma să fie modificat. 1% taxă pentru marile companii ar fi prea dureros

Pachetul de măsuri fiscale pe care care Guvernul Ciolacu şi l-a asumat şi care tocmai ce a trecut cu bine de Curtea Constituţională şi urma să fie promulgat decătre preşedintele Klaus IOhannis ar urma să fie modificat, conform unor surse oficiale, citatede hotnews.ro. În discuţie s-ar pune impoziul de 1% pentru marile companii. E prea dureros şi nu-şi pot permite taxe dure aşa cum şi-o poate permite „populimea” de la IMM-uri şi PFA-uri.

Potrivit surselor HotNews.ro, săptămâna viitoare va fi o întâlnire tehnică la Ministerul Finanțelor pentru a se discuta despre posibilele modificări. Motivul este legat de faptul că sunt multe probleme în ceea ce privește interpretarea pachetului de creșteri de taxe, iar prima zi de la publicarea în Monitorul oficial va fi începutul corecțiilor.

Una dintre propuneri va fi eliminarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri la companiile mari cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic. Momentan va fi doar o propunere și se va discuta pe temă, deoarece s-a constatat că ar fi „pedepsite” și companii naționale.

Propunerea ar fi ca această măsură să fie înlocuită de o alta, anume o inițiativă a cinci parlamentari PNL îndreptată direct către exportul profiturilor multinaționalelor. Unul dintre inițiatori este fostul ministru al Finanțelor, senatorul Alexandru Nazare.

„Nevoia de venituri suplimentare la buget este incontestabilă, dar cu toate aceastea având în vedere observațiile primite de Guvern în scurta perioadă de consultări în privinta pachetului fiscal, este rezonabil să ne așteptaăm, în perioada următoare la măsuri care să clarifice anumite măsuri, sintagme sau precizari pentru a le putea face aplicabile”, a afirmat Nazare.

Potrivit acestuia, în mod clar în perioada următoare vom vedea impactul real în raport cu cel estimat în pachet, ceea ce ar putea genera măsuri corective.

„E foarte posibil ca din prima zi de intrare în vigoare a pachetului fiscal Ciolacu 1 să fie nevoie de măsuri corective, dar și masuri suplimentare”, a explicat parlamentarul PNL.

Inițiativa legislativă propune introducerea unei nedeductibilități a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță prestate de către persoanele afiliate.