Din oras

Pacea romano-maghiara de la Enigma

In jur de 20 de fani ai blogului MaghiaRomania au venit ieri din toate colturile tarii la Cluj pentru a se intalni cu Olahus si BurePista, cei doi lideri ai miscarii. Terasa Enigma a gazduit discutii in romana si maghiara, s-au facut glumite, s-au legat prietenii interetnice si nu a fost evitat din conversatie subiectul autonomiei.

Intalnirea a avut loc chiar in centrul terasei Enigma si fiecare nou-venit a fost intampinat cu o palarie din care trebuia sa extraga un bilet. Era numarul locului pe care urma sa stea, ca sa se evite gruparea oamenilor in “bisericute”.

Au venit doi oameni de la Oradea, cativa din Bucuresti, din Cluj si din Secuime.

“Imi doream de mult sa ma intalnesc cu voi. Acum aveam teambuilding la Cluj si am profitat de asta ca sa vin la intalnire”, a spus Monica, una dintre participantele de la Oradea.

Fiecare si-a luat locul harazit de soarta si conversatiile au inceput sa curga, incurajate, pe alocuri, de Olahus si de BurePista.

“Avem si un fost coleg care acum e in Belgia, Calin Bretea, care acum a ajuns la Cluj si a nimerit la intalnirea noastra”, a precizat Olahus.

Pe numele sau adevarat Sever Ioan Miu, Olahus e bucurestean si are o adevarata pasiune pentru tot ce inseamna minoritati, mai ales cea maghiara. Stie si cateva cuvinte in aceasta limba.

“Inainte de MaghiaRomania eu lucrasem la alt blog, Limba Cailor, dar am plecat din cauza unor divergente pe tema convingerilor religioase ale fiecaruia. Am tinut apoi un blog personal, insa m-am plictisit. Am vrut atunci sa fac un blog pentru maghiari si romani, o stiam pe Csilla Nelli Gyongyosi care scria pe tema asta si am lansat MaghiaRomania. Ea a fost mama si eu am fost tatal blogului si a trebuit sa ne ocupam o vreme doar de copil. Usor-usor, am adunat in jurul nostru si alti colegi. Acum, maghiarul este Istvan Szillagy, zis BurePista”, a relatat Olahus.

Primul eveniment creat de ei a fost Petrecerea MaghiaRomania din Bucuresti, in august, 2013, la Dianei 4, “unul din localurile alternative ale Capitalei”. Au avut loc prezentari, o expozitie despre Castelele Transilvaniei, precum si o proiectie a unui film pe aceeasi tema si, la final, o petrecere cu DJ Vasile.

“Lumea a reactionat foarte bine la initiativa noastra. Stateau la masa romani si maghiari laolalta, se vorbeau ambele limbi si cineva  a remarcat ca asta e spiritul MaghiaRomania. Am avut si reactii extremiste pe blog, cineva m-a intrebat daca stiu cum se pronunta o injuratura de mama in maghiara. Am moderat intotdeauna asemenea iesiri, dar, in ultimul timp, nu am mai avut ce sa moderam”, a povestit bucuresteanul.

In prezent, blogul are 15 utilizatori activi, care posteaza articole, plus altii care se implica ocazional. Intre titluri se afla “Suntem prieteni pana la istorie. Dar odata ajunsi acolo, ce?, “Cea mai buna comunicare se face prin arta – Interviu cu Carmencita Brojboiu, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj”, “De ce isi pun ungurii numele de familie inaintea prenumelui”, “Bisericile unguresti – noii stapani ai Ardealului! (NOT)”, “Ce intrebare i-ai pune lui Matia Corvinul?”, “Apropo de Jobbik in Ardeal: Goana dup pasrea Turul”, “Ce cred maghiaromanii despre 1 decembrie”, sau “Romanul care mi-a salvat viata”.

Pagina de Facebook a grupului e, insa, mult mai activa decat blogul, cu peste 3.500 de membri.

“Postam saptamanal, in romana si maghiara, uneori si in engleza. Insistam pe chestii culturale din Ardeal, literatura maghiara din zona, arhitectura nobiliara, insa am extins temele. De pilda, recent, a avut mare succes o postare cu o traducere in maghiara a unei scrieri a lui Arghezi. Vizavi de scandalul cu placutele bilingve de la Cluj, am facut un album cu tablite facute in Photoshop cu nume de strazi in cele doua limbi. De exemplu Strada Padurii – Verestoy Utca, taietura Turcului – Jatagan Utca. Am avut si postari despre fotbal. Recent, am republicat un articol despre ce preferinte ar trebui sa tina maghiarii cand joaca Romania cu Ungaria”, a dezvaluit Olahus.

Ideea intalnirii cu cititorii blogului i-a apartinut lui BurePista. Primele doua editii au avut loc in martie si aprilie, la Bucuresti, iar cea de la Cluj a fost a treia din serie.

“Ideea e sa consolidam aceste intalniri informale, ca sa putem continua cu evenimente si ocazii mai formale. E un proiect pe termen lung”, a punctat acesta.

A venit in mijlocul tinerilor si Bakk Miklos, conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), primit cu entuzism de catre participanti.

Nu au lipsit din polemicile de la Enigma si cele care au in centru subiectul autonomiei Tinutului Secuiesc, mereu de actualitate in acest mediu.

“Trebuie sa se inteleaga clar ca noi, cei de la MaghiaRomania, nu avem avem nici o parere despre autonomie, insa incurajam dialogul”, a punctat Olahus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *