Politica

Oros contrazice Comisia Europeană, care a respins planul insuficient de verde pentru irigații al ministerului Agriculturii: „Continui să spun că era suficient de verde. Am venit cu o soluție inovativă: putem să producem energie verde”

România nu va primi nici un ban pentru irigații prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) întrucât Comisia Europeană a respins acest proiect pe motiv că nu este suficient de verde. Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, susține exact contrariul: draftul transmis Comisiei în noiembrie era „cel mai verde”, iar echipa sa și-a făcut treaba, potrivit ministrului. 

CITEȘTE ȘI: Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, despre excluderea proiectului de irigații din PNRR: „Problema este, în primul rând, la Comisia Europeană”

Oros a afirmat că reprezentanții Comisiei au comunicat în noiembrie 2020, când România a transmis primul draft, care a fost analizat de European Institut of Public Administration, că este „cel mai verde draft”.

„România avea 64,8% verde în draftul de proiect PNRR trimis, care conținea 6,5 miliarde euro tot ceea ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei. Și aici nu ne referim doar la irigații.

Anul acesta, când s-au regândit modalitățile de analiză a draft-urilor nouă ni s-a spus că nu au fost acceptate irigatiile, doar partea de desecare-drenaj.

Componentă de irigații nu a fost admisă pentru că nu a fost considerată suficient de verde.

Continui să spun că era suficient de verde. Mai mult, noi am venit cu o soluție inovativă. Putem să producem energie verde în cantitate mare și foarte ieftină”, a declarat ministrul într-o intervenție la digi24.ro

Adrian Oros a subliniat că dialogul cu Comisia a fost prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și că reprezentanții Ministerului Agriculturii au participat doar la întâlnirile tehnice când explicau celor din partea comisiei care sunt propunerile de modernizare.

„Anul trecut în decembrie prin MFE am primit și am publicat acel grafic prin care programul de irigații conținea 64,8% verde, iar acum motivația comisiei, cel puțin așa ne spun colegii de la Fonduri Europene, a fost că irigațiile nu sunt verzi. Și acum a rămas doar componentă de desecare-drenaj.
Dar strategia trebuie să meargă mai departe.

Eu nu doresc să atac pe nimeni. Cei din Ministerul Agriculturii și-au făcut treaba, am fundamentat foarte bine programul, iar anul trecut când l-am trimis era foarte verde. 

Comisia mie personal nu mi-a trimis niciun material în care să-mi spună că programul cu irigațiile nu era suficient de verde. 

Noi doar reabilităm infrastructură veche, nu făceam alte canale. Puteam foarte ușor să ne încadrăm”, a explicat ministrul Agriculturii.

Proiectele României pentru irigații nu au primit finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Finanțarea cu peste 3 miliarde de euro a sistemului de irigații nu a fost susținută de CE. 

CITEȘTE ȘI: Fermierii vorbesc despre cea mai proastă conducere de la Ministerul Agriculturii de după 1990! Lui Adrian Oros i se cere demisia: nu cunoaște „ABC-ul agriculturii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *