In vizor

Organizația de tineri hipsteri, JCI Cluj, îi promovează pe politicienii Cristian Bușoi și Gabriel Petrea drept modele de competență, muncă, seriozitate, pregătire temeinică și rezultate

JCI TOYP se definește drept un proiect internațional care are ca scop „recunoașterea tinerilor între 18 și 40 de ani care excelează în domeniile lor de activitate și care creează schimbări pozitive în comunitate”. Prin promovarea acestor tineri, JCI își propune să amplifice importanța liderilor responsabili social. 

„Poveștile lor de succes, care implică cercetare, determinare și ingeniozitate, servesc drept modele tinerilor, inspiră spre crearea de lideri mai buni și spre dezvoltarea societății”, scriu reprezentanții JCI pe site-ul oficial.

Pentru proiectul lor de promovare, membrii JCI caută „persoane cu rezultate remarcabile” într-un anumit domeniu de activitate. Pentru nominalizarea în această competiție, candidatul trebuie să exemplifice valorile JCI, realizările acestuia trebuie să fie în beneficiul comunității, națiunii sau lumii și, prin realizările și modul său de acțiune, candidatul trebuie să devină un model pentru alții.

Filiala clujeană a JCI, condusă de către Corina Brândușan (actual PR manager, fostă jurnalistă), a nominalizat pentru această competiție a „valorilor” un număr de 13 „personalități”, considerate drept modele de către tinerii membri ai JCI Cluj: Alin Vaida (fondator și Director General al festivalului „Jazz in the Park”/Director Executiv al Asociației Fapte), Andrei Kovari (Robotics Trainer, Embedded systems developer & Student), Andrei Mutu (Antreprenor/ Marketer – I Love Cluj & Inside Cluj & Nautia), Bogdan-Alexandru Mugescu (Economist, Director de Dezvoltare), Călin Ioan Biriș (Online Marketer, Trainer, Trainer Voluntar), Cornel Marian Hoza (președinte Beard Brothers), Cristian Coman (Cercetător științific Grad II  – Lider Laborator de Microbiologie Ambientală, Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca), Cristian Silviu Bușoi (politician PNL, deputat în Parlamentul European), Doru Alexandru Miravițchi (antreprenor, investitor, trainer,  business coach, speaker), Gabriel Petrea (politician PSD, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social), Nora Niculescu (Educator Prenatal, Doula, Psiholog), Tică Darie (antreprenor social), Vlad Gliga (manager Lagom Agency, Curator Global Shapers Cluj Hub, proaspătul director al festivalului Comedy Cluj).

Posibil, pentru că le-au murit unora, din alte județe, lăudătorii, tinerii membri clujeni ai JCI au simțit nevoia să nominalizeze drept modele pentru colegii lor de generație și personalități din alte județe, nu doar din Cluj, anumiți lideri politici care sunt, în opinia acestora, demni de urmat. 

Cristian Bușoi, model pentru tinerii clujeni

Politicianul liberal Cristian Bușoi a fost propus drept model de către tinerii membri ai JCI Cluj pentru că, printre altele, a absolvit în anul 2013 Colegiul Național de Informații București, iar în anul 2008 Institutul Diplomatic Român (pare, așadar, uns cu toate alifiile muncii de informații), a fost propus pentru că a publicat o serie de lucrări și articole, pentru că a apărut în sute de emisiuni televizate și i s-au luat zeci de interviuri, pentru că a avut o „carieră politică remarcabilă”.

„Încă din liceu și-a descoperit pasiunea pentru a schimba în bine societatea și a ales să intre în politică, pentru a avea un impact semnificativ. A devenit membru în Partidul Național Liberal de la 18 ani, deoarece crede în principiile liberale – libertate individuală şi liberă iniţiativă – ca fiind calea optimă de a progresa”, au scris pe pagina de candidatură reprezentanții clujeni ai JCI.

Lui Cristian Bușoi, membrii JCI Cluj i-au alocat o amplă descriere a activității politice și profesionale, semn al deosebitei considerații pe care i-o poartă. Colegii lor de generație nu par însă a fi de acord cu această nominalizare, acordându-i lui Cristian Bușoi doar 11 like-uri.

Reprezentanții JCI Cluj explică și modul în care cel nominalizat exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci”:

„Cristian Bușoi este un politician tânăr și congruent, un om modest și foarte respectat de echipele cu care a lucrat sau încă lucrează. Crede în competență, seriozitate, pregătire temeinică și rezultate.”

„De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

În 2016 am avut șansa de a-l întâlni personal pe Cristi Bușoi, în Parlamentul Europei, prin programul de shaddowing, organizat anual de JCI. Gradul meu de încredere în clasa noastră politică era destul de scăzut. Nu mă așteptam ca el să fie diferit. Spre surpriza mea, însă, am descoperit acolo un om deosebit! E un om foarte apreciat de către colegii săi din Parlamentul European și de colegii din delegația română. Membrii echipei sale îl admiră și îl respectă foarte mult. (…) 

Cred că avem nevoie să promovăm astfel de modele pentru tânăra generație, care au realizări deosebite și creează un impact constructiv pentru sute de milioane de oameni. Cred că România are oameni valoroși și îmi doresc să văd că tot mai mulți politicieni investesc în munca lor calități ca și ale lui Cristian Bușoi: profesionalism, calm, diplomație, răbdare, perseverență, transparență, simplitate, bun-simț, dăruire, viziune, curaj, respect și dorință de a face bine! Cred că un asemenea om ar trebui să fie printre cei 10 tineri cetățeni remarcabili ai României, care ne reprezintă la competiția internațională TOYP din India-2018!”, au scris, cu naivitate, membrii JCI Cluj pe pagina de candidatură a lui Cristian Bușoi.

Gabriel Petrea, fostul președinte al tinerilor pesediști, un model pentru tinerii clujeni

Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, a fost desemnat în această funcție pe când îi conducea, la nivel național, pe tinerii pesediști. De ce consideră tineri clujeni, membri ai JCI, că acesta este un model demn de urmat și de promovat?

„Suntem de părere că Ministrul Gabriel Petrea este un model de urmat pentru tinerii din România, un om care prin muncă și perseverență a reușit să reprezinte generația tânără la cel mai înalt nivel.

Pe parcursul evoluției sale, dânsul s-a confruntat cu multe provocări, câteodată la nivel de idei sau de viziune, dar cel mai important este faptul că a reușit să depășească toate obstacolele și să-și atingă idealul pentru care și-a dedicat întreaga carieră, acela de a construi o generație de oameni implicați și profesioniști care, într-o zi, va schimba destinul României.

Din momentul în care a ocupat funcția de Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, domnul Gabriel Petrea se implică și își dorește dezvoltarea unui dialog social constructiv și eficient la nivelul administrației publice centrale și locale, astfel încât cetățenii să devină parteneri de dialog și consultare, iar nevoile lor să fie luate în considerare. Ministrul Gabriel Petrea, prin măsurile adoptate și instrumentele de consultare create, crede într-o colaborare reală între cetățean și administrație și sprijină puternic sectorul neguvernamental, din dorința de a-i implica într-un mod practic în crearea politicilor publice”, au scris reprezentanții JCI Cluj.

Modelul tinerilor clujeni este, așadar, o personalitate care sprijină ONG-urile, iar JCI Cluj este un ONG. Această nominalizare, prin atragerea simpatiei ministrului către organizația care l-a propus, ar putea însemna, pe viitor, un sprijin suplimentar.

„Pentru activitatea desfășurată în sprijinirea ONG-urilor, dar și pentru îmbunătățirea dialogului social, domnul Ministru Gabriel Petrea a primit o serie de aprecieri din partea partenerilor sociali și a sectorului neguvernamental”, au explicat membrii JCI Cluj.

„Din dorința de a sprijini tinerii și de a-i implica în mod direct în dezvoltarea României, Ministrul Gabriel Petrea promovează valorile de stânga, în calitate de lider al Tineretului Social Democrat din România. Prin toate acțiunile și proiectele destinate tinerilor, Ministrul Gabriel Petrea dorește să clădească o viziune în jurul dialogului și a implicării, astfel încât noi, tinerii, să identificăm soluțiile pentru provocările țării noastre. Împărtășind aceleași idealuri, Ministrul Gabriel Petrea reprezintă un etalon de profesionalism, implicare civică și un suflu nou la actuala clasă politică și în partidul său”, consideră JCI Cluj.

Tică Darie, suceveanul propus ca model de clujeni

Tică Darie s-a făcut cunoscut în principal pentru implicarea sa în campania ”Salvați Roșia Montană”. Acesta a candidat ulterior, fără succes, pentru funcția de primar al comunei pe care și-a dorit să o salveze.

De ce îl consideră JCI Cluj drept un model demn de promovat și de urmat? Aceștia precizează că „Tică nu a scris articole, ci a documentat video cazul «Roșia Montană»”, JCI Cluj argumentând nominalizarea lui Tică Darie prin articole din presa scrisă și prin apariții tv despre afacerea lui socială din Roșia Montană și despre candidatura la Primăria comunei.

„Pentru a da un exemplu, el a ales să se mute într-o casă veche din localitate, pe care a renovat-o. După un an s-a mutat în altă căsuță veche din localitate, care nu a mai fost locuită de 10 ani și își aduce contribuția la restaurarea ei. E mândru de el pentru că a reușit să cumpere o jumate de casă monument istoric din Centrul Roșiei Montane”, spicuim din lunga expunere de motive realizată de către JCI Cluj.

„A primit o felicitare de la Președintele României, Klaus Iohannis, în care scrie că Președintele: «Vă transmite felicitări pentru spiritul dumneavoastră civic și salută inițiativa dumneavoastră curajoasă de a contribui la dezvoltarea comunității»”, este un alt argument.

Vlad Gliga, c’este fini la comedie

Vlad Gliga, un alt model al tinerilor clujeni, membri ai JCI, este cel care a preluat managementul festivalul Comedy Cluj, un festival care, după 8 ediții de succes, manageriat de către Vlad Gliga, a luat anul acesta o pauză.  Vlad Gliga a promis că va reînvia festivalul la anul. 

Așadar, realizările unora dintre cei propuși de către JCI Cluj pot fi definite ca penibile, iar unele nominalizări par a purta un ușor iz de interes. Dacă aceste „personalități” sunt promovate ca modele ale actualei și următoarei generații, s-ar putea ca viitorul României să devină, în curând, un grotesc spectacol de comedie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *