In vizor

Orbecăială în cazul pestei porcine. Nu există măsuri concrete de prevenție, dar sunt cheltuiți totuși bani pentru asta. Nu sunt fonduri pentru despăgubirea fermierilor

În cazul pestei porcine, atât instituțiile de la guvernare cât și cele locale orbecăie și nu știu ce trebuie să facă. Guvernul nu are bani pentru despăgubirea fermierilor, DSV-urile și consiliile județene alocă bani pentru măsuri de prevenție, când de fapt nu există măsuri specifice de combatere. Cu alte cuvinte, sunt bani aruncați pe fereastră. Mai mult, în Cluj, un porc mort, plin cu pestă a fost plimbat de colo colo, iar autoritățile spun că totul este sub control și că nu s-a răspândit virusul. Să îi credem pe cuvânt, ce altceva putem să facem? 

Ieri, în ședința de Consiliu Județean a fost votată alocarea a 325.000 lei din bugetul județului pentru cumpărarea de covorașe rutiere, var nestins și sodă caustică pentru prevenirea pestei porcine africane în Cluj. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj spune că nu există măsuri specifice de combatere a pestei porcine, dar culmea tot conducerea DSVSA Cluj salută alocarea banilor respectivi și consideră că măsurile respective de prevenție sunt binevenite. Afirmațiile se cam bat cap în cap într-o oarecare măsură. Dacă nu există măsuri specifice de profilaxie, de unde știm că măsurile luate acum sunt eficiente? De unde știm că banii respectivi nu sunt cheltuiți degeaba? Și de unde știm că sunt de ajuns acei bani? 

“Având în vedere faptul că această boală nu are măsuri specifice de combatere, respectiv tratament și nu există o profilaxie specifică, respectiv vaccinarea, singura armă eficientă în momentul de față sunt măsurile preventive care trebuie să se aplice în teritoriu. Ceea ce s-a întâmplat ieri în Consiliul Județean este un lucru foarte bun pentru județul nostru. O să încercăm să facem tot posibilul, inclusiv prin această acțiune să menținem cât putem integritatea teritoriului județului Cluj față de această boală”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Ioan Oleleu, directorul executiv al DSVSA Cluj. 

Ce alte măsuri se mai iau în Cluj?

“Măsuri de profilaxie generală se iau la graniță, care se aplică la nivel național. O altă măsură este supravegherea circulației porcilor, animalelor și a produselor alimentare de origine animală, nu în ultimul rând supravegherea circulației persoanelor și a celorlalți vectori, inclusiv mijloacele de transport. Toate aceste măsuri se aplică la nivel național, avem un plan de măsuri în fiecare județ. Și în Cluj există un astfel de plan de măsuri, în ceea ce privește supravegherea circulației porcinelor în diferite zone, supravegherea stării de sănătate care se face de către medicii veterinari. Această acțiune este una concretă, de profilaxie generală și se va aplica în toate gospodăriile din județul Cluj. Este o acțiune de amploare, împreună cu Consiliul Județean, Prefectura și alte instituții vom face front comun ca să își atingă scopul”, a mai spus Oleleu.

Cât despre porcul mort care a fost plimbat prin tot județul, conducerea DSVSA Cluj este ferm convinsă că nu s-a răspândit virusul pestei porcine. Să îl credem pe cuvânt pe Ioan Oleleu și în acest caz. 

“În momentul de față se lucrează la ultimele proceduri stabilite în planul de măsuri la Protan Dej. Acest lucru ne face să credem că această situație nu va genera noi focare la nivelul județului Cluj. Noi suntem în alertă, suntem în ultima fază de finalizare a măsurilor acolo și în cel mai scurt timp, din punctul meu de vedere sanitar-veterinar, unitatea își va putea relua activitatea. 
Unitatea era sub supraveghere strictă sanitar-veterinar prin controale periodice vis a vis de respectartea condițiilor de biosecuritate, iar prin faptul că au respectat toate condițiile de biosecuritate în unitate s-a dovedit că virusul, cel puțin până în momentul de față, nu a ieșit din unitate”, a afirmat șeful DSVSA Cluj.

Că Guvernul este depășit de situație este clar. Deși au fost omorâți peste un sfert de milion de porci, 50.000 – din gospodăriile oamenilor și cea mai mare fermă de porci din România pusă la pământ practic odată cu eutanasirea a aproape 140.000 de animale, nu sunt bani pentru despăgubirea fermierilor. Petre Daea, ministrul Agriculturii declara ieri că vor veni despăgubiri. Când și de unde? Nu se știe. Din peste 1.600 de cereri de despăgubire, o parte infimă față de total, numai 80 au fost rezolvate. Motivul? Nu sunt bani. 

„Din 1603 dosare până la această dată, care au fost întocmite și solicitate, au fost plătite până la această dată 83 de dosare. Din discuțiile pe care le-am avut cu președintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul Agriculturii, se așteaptă rectificarea pentru a da poziție bugetară, pentru că nimeni nu a putut să prevadă în poziția bugetară, se așteaptă rectifcarea pentru alocarea sumelor și pentru a fi plătite. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubire. Despăgubirea se dă de la bugetul statului și apoi se folosește mecanismul prevăzut de regulamentul 652 al Comisiei Europene, care spune că banii vor veni de la UE”, a spus, ieri, Petre Daea, citat de Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version