Analiza

ORBAN ÎL ȘANTAJEAZĂ pe Iohannis cu posibilitatea SUSPENDĂRII. Poate pricepe și-l numește pe el premier. Cioloș este dispus să refacă Alianța fără Cîțu, iar cu Orban s-a mai negociat prost pentru PNL

Scris de 519

MAI ÎNTÂI SE FLUTURĂ PE SUB NASUL LUI IOHANNIS POSIBILITATEA SUSPENDĂRII:

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, l-a atacat extrem de dur pe președintele Klaus Iohannis. Întrebat ce va spune Klaus Iohannis la declarația de la ora 18, Orban a reamintit că s-a dezis de președinte după alegerile de la șefia PNL. Orban a spus că mandatul președintelui e în pericol din cauza susținerii acestuia pentru guvern.

“Orice fel de înțelegere cu PSD va duce din punctul meu de vedere la o despărțire definitivă de cei care vor să facă înțelegere cu PSD.Eu nu voi susține nicio aventură politică în care să fie aruncată România. Am declarat la finalul congresului că parteneriatul meu cu Klaus Iohannis s-a încheiat. Din păcate, comportamentul președintelui în ultima perioadă a fost total diferit față de comportamentul în care am avut un parteneriat serios, care a dus la victoria partidului, din păcate în ultimele trei luni nu îl recunosc pe Iohannis. E de ajuns să ne uităm la ce se comentează pe pagina președintelui ca să ne dăm seama că e în mare pericol”, a comentat Orban despre suspendarea lui Iohannis.

DUPĂ CARE SE AUTO PROPUNE PREMIER:

„Eu nu am fugit niciodata de raspundere si intotdeauna sunt pregatit sa imi asum raspunderea sa dau tarii un Guvern responsabil, performant, rapid si eficient. Sigur, nu depinde numai de mine”, a zis Ludovic Orban. După care a adăugat: „E evident pentru toata lumea ca Florin Citu nu mai poate obtine votul de investitura al Guvernului”..

APOI CIOLOȘ ANUNȚĂ DISPONIBILITATEA USR DE A REFACE ALIANȚA FĂRĂ CÎȚU PREMIER:

Liderul USR Dacian Cioloș a declarat că partidul pe care îl conduce e pregătit să revină la guvernare însă doar dacă PNL dă dovadă că poate fi un partener serios, cu care USR să poată colabora.

“Încă o dată. Problemele PNL trebuie rezolvate de PNL. O propunere de premier trebuie să vină din partea PNL nu a unei tabere. Numărul de parlamentari USRPLUS e cunoscut, putem construi o majoritate, dar obiectivul nostru e un guvern, nu să le rezolvăm problemele interne. USRPLUS e un partid care a câștigat multă maturitate în ultimii ani. Noi suntem în Parlament pentru că am primit un mandat și putem pune în aplicare obiectivele noastre dacă avem parteneri de guvernare serioși”, a declarat Dacian Cioloș.

MAI MULT, PENTRU A PUNE CAPĂT SPECULAȚIILOR COLABORĂRII CU PSD ȘI CU AUR, CARE VORBESC DE GUVERNE DE UNIUNE NAȚIONALĂ ȘI TEHNOCRAȚI, CIOLOȘ LE TAIE ARIPILE: ”Un guvern de tehnocrați nu e pe radarul nostru”

”Pentru noi cel mai important lucru e programul de guvernare și cel de reforme. Un guvern de tehnocrați nu e pe radarul nostru, știți câte limitări am avut în decizii de reforme. Un guvern de tehnocrați nu e soluția de care e nevoie acum. Ar însemna eșecul politicienilor.”

VORBA LIDERULUI UDMR, KELEMEN HUNOR: ”Cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă. Să vedem dacă se reface coaliţia”

„În primul rând, este un rezultat aşteptat. Nu este nicio surpriză, fiindcă nu te cerţi cu matematica, nu te cerţi cu cifrele şi, după anunţurile făcute de colegii din PSD, USR PLUS, AUR înainte de moţiune, era clar că nimeni nu a lăsat niciun pic de loc de manevră şi toţi o să meargă spre a vota moţiunea de cenzură şi în condiţiile în care marea majoritate a moţiunii de cenzură îi critica pe colegii de la USR şi acest lucru s-a văzut şi la dezbaterea moţiunii. Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR. Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate. Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine. În aceste condiţii, trebuie să începem discuţiile cu foştii parteneri, în primul rând cu USR PLUS, să vedem dacă există posibilitatea de a reface coaliţia”, a afirmat liderul UDMR.

El a adăugat că este foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare.

„După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul ministru, care este şi preşedintele PNL-ului, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte”, a argumentat Kelemen Hunor.

O altă variantă care poate fi luată în considerare, în acest context, este aceea a unui guvern minoritar, a opinat liderul UDMR.

„Dar aici trebuie să găseşti un om care are capacitatea de a închega o majoritate parlamentară pentru un guvern minoritar şi pentru susţinere parlamentară, pentru o anumită perioadă – de jumătate de an, de un an, de trei ani, acum depinde. Şi această variantă cred că este o variantă absolut fezabilă, important este să găsim o soluţie cât de repede se poate, fiindcă suntem în valul 4 al pandemiei, plus celelalte chestiuni – inflaţia, preţurile la energie şi tot ce ţine de guvernarea ţării. Deci trebuie să ne mişcăm destul de repede”, a adăugat preşedintele UDMR.

Vedeți deci de ce, chiar și cu prețul unui șantaj, Ludovic Orban se oferă să refacă Coaliția de guvernare cerându-se premier. Știe că PSD nu se poate alia cu AUR pentru a guverna. Că, de fapt, PSD nu are nici o intenție de a guverna pe crizele economice și politice mondiale care sunt în derulare. Știe că USR și-a luat suficientă porție de colaborare cu AUR și că nu poate să se alieze cu PSD. Dar știe (ar face-o chiar el dacă ar fi în poziția lui Cîțu – președinte de partid, dar nu e) că se poate forma un guvern minoritar cu sprijin punctual cu PSD, cu USR șamd. Iar el e MORT POLITIC fără o șefie, orice șefie, numai să fie. Așa că a făcut ce n-a făcut până acum nici un fost lider de partid: și l-a sabotat din orice poziție, mai ceva ca teroriștii din decembrie 1989 ai lui Ion Iliescu. Dar, cu tupeu, se cere premier din partea partidului pe care tocmai l-a sabotat.

Și, SURPRIZĂ, nici nu s-a răcit bine șantajul lui Orban la președintele Iohannis și 41 de parlamentari PNL îi scriu acestuia o scrisorică deschisă în care îi cer numirea ca premier a celui care și-a batjocorit propriul partid la această moțiune și a declarat public că !a rupt pactul cu președintele”. Trădare să fie, dar să o semnăm și noi…

„Dragi români,

România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament. Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice.

Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești. România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului. Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare.

Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc: soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față conjuncturii extreme în care se află România! Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare. Orice actor politic sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României.

Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.

Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului. Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei.

Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice. Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca primministru”.

Dragi 41 de șparlamentari PNL, cu și fără Cîțu, românii sunt sătui și de Șică Mandolină al vostru. Cu și fără delimitările voastre, sunteți parte a acestei mizerii pe care de doi ani o numiți guvernare PNL. De hoțiile voastre, de numirile în funcții publice a curvelor voastre (indiferent de sex), de sfidarea cu care ați tratat poporul român din biroul lui Șică Orban, cu trabucul într-o mână și cu wiskanul în cealaltă. De stupizeniile pe care l-ați lăsat să le aplice românilor pe psihopatul medical Araft, acest Arhanghel al COVIDului. Șamd.

Sincer vă doresc ghena Istoriei” Abia aștept cearta voastră pe cheia de la sediul li ștampila PNL!

Ideea este că au dărâmat un guvern de dragul de a-și arăta mușchii politici, nu de dragul românilor și de a găsi un numitor comun pentru a rezolva problemele cu care se confruntă România în această criză și în cele care vor urma.

ÎNTRE TIMP AM AFLAT ȘI CARE ESTE PROPUNEREA DE PREMIER A PNL: O ȚIN GAIA-CÎȚU (nici nu pot altfel dacă mai vor să negocieze ceva):

La consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea unui nou prim-ministru, liberalii vor merge tot cu propunerea Florin Cîțu, premierul demis, a declarat marți, la Antena 3, Rareș Bogdan.

„Presedintele PNL e propunerea noastra de premier, nu avem alta propunere. Nu exista decizie CCR sa ne blocheze sa ne prezentam tot cu Citu premier. Propunerea noastra e Citu, nu avem alt nume de premier. Nu avem niciun motiv sa renuntam la Citu si nu o vom face”, a declarat Rareș Bogdan. „Nu e nici Ciuca, nici Bode, propunerea PNL, e Cîțu”. El a adăugat că „Guvernul de tehnocrati a fost un dezastru”.

UPDATE: DE FAPT, ORBAN UMBLĂ CU SCRISORICA VOPSITĂ

Unul din semnatari, Alexandru Popa, deputat PNL de Brăila, a declarat marți la Antena 3 că el nu a semnat așa ceva.

„Eu nu am semnat nicio lista, eu nici nu stiu exact despre ce e vorba. Eu l-am sustint pe dl Orban in campania interna, dar asta nu inseamna ca voi merge intr-o directie grsita, eu voi respecta deciziile PNL. Eu nu vad pe nimeni premier la momentul asa, eu ma supun deciziei partidului”, a declarat deputatul.

Fapt întărit și de către eruparlamentarul clujean Rareș Bogdan, primvicepreședinte al PNL. Acesta susține că spune că cel puțin 10 dintre semnatari nu și-au dat acordul să fie trecuți pe acea listă.

„Am vorbit cu 10 din cei de pe lista respectiva, mi-au zis ca nu li s-a cerut acordul”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE