In vizor

Orban i-a dat liber lui Boc să-și „mituiască” angajații: salariile regiilor din subordinea Primăriei pot fi majorate fără să se țină cont de performanță

Salariile angajaților din companiile de stat ori din subordinea consiliilor locale, precum Compania de Transport Public Cluj-Napoca ori Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, vor putea fi majorate, iar societățile din subordinea administrației locale vor avea libertatea de a majora cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, fără respectarea indicilor de performanță stabiliți prin legea bugetului de stat pe anul în curs. La propunerea PNL, Parlamentul a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care a fost realizată, în luna aprilie, prima rectificare bugetară, notează profit.ro

„La determinarea sumelor cu care pot fi majorate cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, operatorii economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014 cu modificările și completările ulterioare, nu sunt condiționați de îmbunătățirea/menținerea rezultatului brut realizat în anul 2019, prevăzută la art. 48 alin. (1), lit. a)-d) din Legea bugetului de stat nr.5/2020, cu modificările ulterioare”, se arată în amendamentul propus de Partidul Național Liberal și aprobat prin vot de Parlament.

În acest fel, regiile și entitățile aflate în subordinea consiliilor locale vor putea să majoreze veniturile salariale ale angajaților fără a ține cont de performanța și rezultatele acestor structuri. 

Astfel, în contextul în care Guvernul liberal-militar Orban a refuzat să adopte majorarea alocațiilor pentru copii ori să ofere până în prezent o grilă de majorare a pensiilor cu 40%, după cum era prevăzut initial în buget, la propunerea PNL, Parlamentul a adoptat modificarea Ordonanței de Urgență printr-un amendament ce permite companiilor naționale, dar și entităților aflate în subordinea consiliilor locale, o majorare salarială fără argumente bazate pe performanță.

După cum semnalează profit.ro, amendamentul este susținut de un argument care contrazice regula economică și care s-ar putea traduce prin ”pentru că nu sunt venituri, trebuie majorate salariile”, dar este avansat în contextul pandemiei de coronavirus, care a afectat numeroase sectoare economice.

Concret, aceste modificări operate de Guvernul Orban vor permite unor companii aflate în subordinea administrației clujene, precum Cluj Innovation Park, Direcția de Asistență Socială și Medicală, Sala Polivalentă, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj să realizeze majorări salariale fără a respecta principiul performanței. 

Astfel, Cluj Innovation Park, societatea înființată în 2013, pentru gestionarea celor două mari proiecte din Dealul Lomb – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM – a funcționat pe pierdere până în 2019, când a obținut primele venituri de la înființare. 

CITEȘTE ȘIBuftea de Cluj, tot pe pierdere. Din cei 50 de investitori promiși, nu au ajuns nici jumătate. Domnule manager Alexandru Coroian, s-ar impune o demisie cumva?

Cluj Innovation Park, cu un capital social de 8.168.580 lei, înregistra datorii de 55.530 lei, cifra de afaceri zero, venituri totale de 70.672 lei, cheltuieli de 328.935 lei și pierderi de 258.263 lei. Atât a produs Cluj Innovation Park în primele luni ale lui 2018.

De asemenea, în 2017 Sala Polivalentă înregistra pierderi de 750.000 lei, iar pentru 2018, pierderi de 650.000 lei.

CITEȘTE ȘI: Tot pe minus, tot pe pierdere, prăduitorilor de la Polivalentă? De ce Consiliul de Administrație raportează “producție la hectar” de 120%?

În contextul crizei provocate de coronavirus, în care cca 1 milion de angajați și-au pierdut locurile de muncă ori au intrat în șomaj, Guvernul Orban a majorat numărul de angajați din sectorul de stat cu 5.300 de posturi în plus. 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

CITEȘTE ȘI: Numărul angajaților la stat, în creștere: 5.300 posturi în plus în Guvernul Orban, în condițiile reducerii angajaților din sectorul privat. În spitale, numărul de posturi a fost diminuat cu peste 1.000

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *