Vocea ta

„Oraşul beton” al lui Boc îi exasperează pe clujeni

Ştim că Emil Boc iubeşte betoanele cum iubeşte autorizaţiile de construcţie date pe fast-forward, pentru prieteni. Au început să se prindă şi clujenii că primarul lor e inamicul culorii verde şi mare fan al griului-beton.

Un clujean a scris pe grupul de facebook „Clujul Civic” despre opera de artă Bocciană de pe malurile Someşului:

„Ieri, de 0 mai, cum zicea un vecin din bula mea de Facebook, am ieșit la plimbare pe Someș, în sus pe malul drept până la podul nou pietonal și înapoi pe malul stâng prin Grigorescu spre centru.

Ca impresie generală, pe lângă ce au scris și comentat deja mulți pe net, și le dau dreptate, eu nu pot să înțeleg obsesia asta compulsivă de a fâșia spațiile/suprafețele, pana cand nu mai au aproape nicio valoare și devin spațiu rezidual!

Hai, ca pe malul drept mai închid un ochi ca le-a trebuit musai o fasiuta verde, fără o calitate anume, între drumul de pietoni și bici, dar la ce au distrus una din puținele suprafețe mai mari, de valoare recreativa, adică una din două, cu PATRU drumuri pentru pietoni? Dar ce vor să facă draga acolo? Bâlci? Street food? Pentru cine, că nu va mai fi loc pentru altceva de atâtea „pietonale”.

Un drum pentru pietoni în partea de sus, la șosea, langa cea de bici, ar fi ajuns bogat, iar de acolo puteau cobora cu 2, 3 raze/cărări spre apa, în adâncimea suprafeței. Așa avea o calitate recreativa, domnule Primar! Acuma au mai ras inutil cel puțin 3x2m, adică minim 6m din lățimea totală și au taiai, fasiat, rupt și suprafața asta cu asfalt și trafic inutil! Oare au planificat și semafoare la intersectii?

Asta pe lângă faptul că au ras aproape toate salciile vechi ca să planteze unele noi. Really? Oare au avut un expert (cu diplomă, că doar avem facultate în Cluj) care sa le spună că copacii trebuiau tăiați sau au ascultat aceiași „experți” care ciuntesc de ani de zile copacii din Parcul Central?”

Alţi clujeni au răbufnit în comentariile postării:

„E suficient sa fii cetățean simplu care vede ce se întâmplă, sa vezi că nu e funcțional un proiect. Din păcate, arhitecții și peisagiștii primariei se pare că și-au luat diplomele pe groștior, iar consilierii și restul care votează nu au minime cunoștințe gospodărești. Nu poți da vina pe cetățenii, care sesizează acum că sunt proiecte prost făcute, că nu au fost la ședințele consiliului primariei. Nu e vorba de 1 proiect, sunt prea multe. Multe zone betonate fara gândire logică. De exemplu, stiți ce se întâmplă acum in fața sălii sporturilor unde din 320 locuri de parcare au rămas doar 41? Primăria plătește polițist și blochează intrarea pentru cetățenii Clujului și unii sportivi când sunt evenimente sportive cum s-a întâmplat weekendul trecut începând de joi. Pai, asta este soluție?! Ce faci pe zona betonata din fata Sporturilor?! Te plimbi in zig zag pe platou și îți imaginezi că în jur sunt restaurante și muzee, că să aibă rost pietonala?! Sau îți imaginezi că este spectacol de la 7 dimineața la 12 noaptea în fiecare zi de-a lungul anului pt.ca nu e voie sa parchezi pe zona betonata oricum?!”, a scris o doamnă.

„Cineva aspira la Guiness book cu cel mai “betonat” oras… si cel mai poluat prin lipsa de spatii verzi… si cele mai nealiniate dale de pe terra… show must go on”, a fost ironia altui cetăţean.

„Cei de la spatii verzi propun cu insistenta betoane, pentru ca verdele le iese din ce in ce mai jenant”, a scris un alt clujean.

Felicitări, Maestre! Ţine-o tot aşa! Poate câştigăm premiul de „cel mai beton” oraş de pe planetă!