Din oras

“Orar de gostat” in Panteonul Transilvaniei

Bloggerul clujean Andrei Aronet este revoltat de “orarul de gostat” al Cimitirului Central din Cluj-Napoca. Desi este inclus pe traseul turistic al Orasului Comoara, monumentele funerare ale personalitatilor clujene pot fi vizitate doar in intervalul orar 8 – 17. Municipalitatea se disculpa: “cine merge iarna dupa ora 17, in cimitir?”

Panteonul Transilvaniei, Cimitirul Central are orar de gostat. Cine doreste sa aprinda o lumanare pentru cei disparuti sau vizitatorii curiosi sa descopere monumentele funerare care apartin elitelor culturii din Cluj, in ultimele 4 secole, trebuie sa ajunga in cimitir inainte de ora 17.

“Azi as fi vrut sa ajung in Cimitirul Central, sa aprind niște lumanari. Am iesit de la lucru si am ajuns pana la o poarta bine ferecata cu un lacat. Dupa un moment de nedumerire am vazut o placuta. Vopsea alba, data cu pensula de mesterii locali pe un panou negru murdar (cum altfel?): 8-17. Asta-i programul celui mai mare cimitir din Cluj pana in 31 martie. La banca de la mine de pe strada e deschis pana la 17:30. Somerii, pensionarii si chiulangiii de la scoala sunt singurii care au dreptul sa mai duca vreo floare in cimitir cata vreme e program de iarna. Cei care muncesc sa faca bine sa se roage in memoria celor dragi si de acasa: oricum n-au timp”, scrie bloggerul Andrei Aronet, pe aronet.ro.

Cimitirul Central sau Hazsongard este unul din cele mai vechi cimitire din Cluj, infiintat in secolul al XVI-lea, iar astazi este inclus in lista obiectivelor turistice. Aici odihnesc o parte din elitele cuturii clujene: Ion Agarbiceanu, Apáczai Csere Janos , Sámuel Brassai, Constantin Daicoviciu, Gheorghe Dima, Jenő Janovics, Iuliu Hatieganu, Adrian Marino, Imre Mikó si Emil Racovita.

De cealalta parte, municipalitatea sustine ca acesta e un “orar de iarna”, care a fost aprobat in urma unei dezbateri publice.

“E orarul de iarna, care tine din 16 noiembrie pana in 31 martie. Din 1 aprilie pana in 15 noiembrie orarul e de la 8 la ora 21. Orarul s-a aprobat HCL 61 din 2013, in urma unor dezbateri publice”, au spus reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

In seria monumentelor de patrimoniu care se odihnesc in Hazsongard e si tancul Stalinist amplasat vreme de 50 de ani in Piata Avram Iancu, din Cluj-Napoca. Monumentul din bronz a fost ridicat de genistii Armatei Rosii la putine saptamani dupa ce Frontul II Ucrainean a eliberat Clujul, in 11 octombrie 1944.

Foto: aronet.ro, panoramio.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *