Focus

Oradea salută din mers Cluj-Napoca. În “orașul de cinci stele”, toate se mișcă în reluare

Cluj-Napoca a fost depășit de Oradea la investiții, reabilitare clădiri, parcări, absorbție fonduri europene, exproprieri. Dacă conducerea Primăriei Cluj-Napoca se chinuie de un an să preia o stradă de la Compania Națională de Drumuri și să facă exproprieri în vederea modernizării străzii, Primăria Oradea conduce detașat și la acest capitol. Un studiu privind eficiența administrațiilor publice locale plasează orașul de pe Someș la coada clasamentului.

Despre modernizarea străzii Bună Ziua se vorbește la nivel de Primărie de câțiva ani buni, dar nu s-a concretizat acest proiect din cauza problemelor juridice legate de teren. Primăria Cluj-Napoca trebuie să preia strada de la Compania Națională de Drumuri, dar nu a reușit să facă acest lucru în mai bine de un an. Este nevoie și de exproprieri, dar nici acest lucru nu a fost făcut.  În tot acest timp, Oradea a reușit să facă exproprieri numeroase încât se află în fruntea clasamentului la nivel național.

De exemplu, Primăria din Oradea a început procedurile de expropriere a unei străzi, cu tot cu clădiri, ca să poată moderniza o stradă. Se va lărgi partea carosabilă pentru a putea face legătura cu Podul Centenarului, aflat în construcție.

“Lucrarea se va derula în cursul anului 2019 și va consta în amenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistei de biciclete, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, refacerea iluminatului public, relocarea reţelelor aeriene în subteran. Se va proceda la lărgirea şi îndreptarea carosabilului existent, prin afectarea unui rând de case: pe sensul de mers dinspre strada Tudor Vladimirescu se va lărgi carosabilul pe partea cu numere impare (partea stângă), respectiv pe tronsonul dintre străzile Simion Ştefan şi Călăraşilor/Principatelor Unite se va lărgi carosabilul pe partea cu numere pare (partea dreaptă). În acest sens, Primăria Municipiului Oradea, prin structurile sale, începe inventarierea, măsurarea şi evaluarea imobilelor afectate de lucrările viitoare, în vederea declanşării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică şi despăgubirea proprietarilor afectaţi”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

În Cluj-Napoca, ar trebui expropriate terenuri pentru modernizarea străzii Bună Ziua. Dar nu se aude nimic de aproape un an. La începutul anului trecut a fost organizată dezbatere publică pe această temă, cetățenii exprimându-și punctul de vedere cu privire la numărul de benzi și la pistele pentru biciclete. Tot în acea perioadă, Primăria a cerut preluarea străzii din administrarea Companiei Naționale de Drumuri, după care ar urma să înceapă procedurile de expropriere a terenurilor care aparțin cetățenilor. În decembrie 2017, viceprimarul Dan Tarcea declara că la începutul acestui an ar urma să primească un răspuns de la Compania Națională de Drumuri, iar în februarie să fie emisă o Hotărâre de Guvern în acest sens. Deocamdată, nu a apărut niciun anunț din partea conducerii Primăriei Cluj-Napoca referitor la aprobarea preluării străzii Bună Ziua.

Că lucrurile se mișcă mult mai repede în Oradea o dovedește și un studiu realizat de organizația Urbanize Hub, referitor la cele mai eficiente administrații publice locale din țară, care au realizat cele mai multe investiții cu fonduri europene și fonduri de la stat. În stabilirea clasamentului, Urbanize Hub a ținut cont de trei indicatori (absorbția de fonduri europene și fonduri de la stat, cheltuielile de capital pe cap de locuitor și modul în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani).

Oradea se află pe locul I, în timp ce Cluj-Napoca ocupă doar locul 8 din 10, după orașe precum Timișoara, Sibiu, Brașov, Craiova, Iași, sectorul 3 București, Alba Iulia. Oradea a întrecut Clujul și la capitolul exproprieri, parcări și reabilitare a clădirilor istorice din oraș.

“La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 240,4 milioane euro în ultimii 8 ani, ceea ce înseamnă €1.225 pe cap de locuitor, iar la fonduri europene, a reușit să atragă proiecte în valoare de €140,6 milioane, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor”, arată realizatorii studiului.

Potrivit studiului, Primăria Oradea este una dintre puținele din țară cu o viziune clară și coerentă de dezvoltare.

“Oradea este probabil localitatea din România cu o performanță extraordinară nu numai în ceea ce privește absorbția de fonduri europene și cheltuielile de capital, ci și în ceea ce privește bunele practici într-o sumedenie de domenii. Primăria din Oradea este printre puținele din țară care au dus la bun sfârșit mai multe proceduri de expropriere pentru caz de utilitate publică; este printre puținele primării cu o politică coerentă în ceea ce privește parcările; are un program ambițios și eficient de reabilitare a clădirilor istorice din oraș; este cea mai eficientă primărie în ceea ce privește atragerea de investitori (parcurile industriale sunt de obicei administrate de consilii județene); este printre puținele primării cu o viziune clară și coerentă de dezvoltare”, se arată în studiu.

În Cluj-Napoca, valoarea investițiilor cu fonduri europene a fost mai mare decât în Oradea, dar ritmul de dezvoltare a fost foarte lent, ceea ce a făcut ca Oradea să depășească orașul condus de Emil Boc.

“Investițiile făcute din bani publici și fonduri europene pentru 2007-2016 au fost de 253,3 milioane euro, cu €781 pe cap de locuitor,  iar la nivel de absorbție de fonduri europene pe aceeași perioadă Clujul a reușit să atragă 121,7 milioane euro, iar pe cap de locuitor suma a ajuns la €375. Clujul este unul dintre cele mai atractive centre urbane din România. Chiar dacă ritmul de modernizare al infrastructurii urbane a fost de multe ori unul „ardelenesc”, Primăria a colaborat foarte bine cu societatea civilă și a ajutat la transformarea orașului într-un adevărat hub creativ”, se mai arată în studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *