În Cluj-Napoca sunt disponibile doar 3 stații de încărcare a autoturismelor electrice. Cât timp Emil Boc doar vorbește despre calitatea vieții și alte găselnițe de acest fel, în Oradea vor fi amplasate 16 stații de încărcare a vehiculelor electrice. Proiectul depus de Municipiul Oradea pentru instalarea în oraș a 16 stații de încărcare a vehiculelor electrice a fost avizat joi de către Comitetul de Avizare al Administrației Fondului pentru Mediu. Suma aprobată este de 2,4 milioane de lei (fără TVA) reprezentând 86,85% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Cele 16 stații sunt de încărcare rapidă și respectă standardele impuse prin programul de finanțare. Stațiile vor acoperi zona arterelor principale de intrare și ieșire din oraș, precum zona gării, zona Universității Oradea, zona Aquaparkului Nymphaea, zona cartierului Ioșia, Rogerius și Nufărul, precum și zona centrală.
Săptămâna viitoare urmează să fie semnat contractul de finanțare în acest sens, iar până la finalul lunii octombrie urmează să fie publicat și anunțul de licitație pentru achiziția acestor stații.
„Mulțumim conducerii Administrației Fondului pentru Mediu pentru sprijinul pe care ni l-a acordat pentru semnarea acestui contract de finanțare”, a declarat primarul Ilie Bolojan, citat de presa locală.
În municipiul Cluj-Napoca sunt disponibile doar 3 stații publice de încărcare pentru mașinile electrice: în parcarea din Piața Unirii, una la parkingul de pe Moților și o alta la Univers T. Primele 2 stații au fost amplasate în noiembrie 2018 și pot alimenta simultan 4 mașini.
Din păcate, orașul de pe Someș a rămas în urmă la capitolul tehnologie, contrar reclamei virtuale constante pe care o face edilul Emil Boc.
Aici se cade să amintim și faptul că Alba Iulia deține locul 1 în clasamentul orașelor inteligente care au dezvoltat aplicații pentru îmbunătățirea serviciilor, a vieții în comunitate, devenind astfel un adevărat laborator de inovare.
De altfel, la capitolul salubrizare și prelucrare a deșeurilor, județul Bihor este pe cale de a transforma Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor într-unul operational chiar de anul viitor, din 2020.
CITEȘTE ȘI: Sătenii din Bihor care adună deșeurile pe 5 fracții reciclabile, un exemplu pentru Cluj
featured image: oradeaindirect