In vizor

Oradea a triplat tarifele pentru gunoaiele din Cluj

Oradea a aprobat tarife triplate pentru gunoiul străinilor, în condițiile în care în Bihor ajung gunoaie din Cluj, Alba, Sălaj și Maramureș.

Consiliul Local Oradea a hotărât joi cu unanimitate de voturi triplarea la 10 euro pe tonă/fără TVA a tarifului pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi a orașului. Noul tarif se va aplica din 1 ianuarie. Majorarea de tarif a fost hotărâtă pentru a evita migrarea către Oradea a deșeurilor provenind din județele limitrofe.

Ziar de Cluj semnala că Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj aloca anul trecut aproape 2 milioane de euro pentru închirierea unor basculante care să transporte deșeurile Clujului în Oradea și alte stații funcționale de prelucrare din țară. În vara anului trecut, RADP Cluj a întreprins demersuri pe lângă Primăria Oradea pentru continuarea depozitării finale a deșeurilor provenite de la Platfroma de stocare temporară în cantitate de cca 10.000 tone/lună pentru anul 2020.

CITEȘTE ȘI: Aproape 2 MILIOANE EURO costă închirierea basculantelor pentru transportul gunoaielor din capitala Ardealului în țară

Triplarea tarifelor pentru deșeuri descurajează transportul gunoaielor din Cluj

„Până acum le-am permis operatorilor din alte județe să vină și să își depună deșeurile în schimbul unei taxe suplimentare de 3,5 euro pe tonă. Între timp s-au deschis și alte gropi de gunoi în Cluj și Timiș, care au însă tarife mai mari. Operatorii vin în continuare la noi să depoziteze pentru că le este mai rentabil să plătească taxa plus transportul decât să depună gunoiul în județele lor”, a declarat primarul de Oradea, Florin Birta, în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi. 

Primarul a concluzionat că „dacă vor să depună în Oradea să plătească”, potrivit ebihoreanul.ro

Taxa de 10 euro pe tonă/fără TVA se va plăti suplimentar față de tariful de 20,51 euro datorat pentru depunerea fiecărei tone de deșeuri la groapa ecologică a orașului.

captură Proiect de Hotărâre/Consiliul local Oradea

sursa captură: oradea.ro

Astfel, tariful de depunere a gunoiului pe halda Eco Bihor crește, din acest an, de la 3,5 euro lei fără TVA, cât a fost până la finalul anului trecut, la 10 euro pe tonă/fără TVA. Majorarea se aplică strict pentru cantitățile aduse la deponeu din afara județului, și ca măsură de descurajare a cererilor venite din afara județului. În prezent, unica haldă din Bihor primește transporturi lunare din mai multe județe vecine.

În 2002, anul în care s-a deschis deponeul de lângă Oradea, a fost printre foarte puținele facilități noi, ecologice, din țară. Între timp, județele limitrofe și-au dezvotat acest tip de infrastructură, dar afluxul operatorilor de gunoi spre Oradea continuă.

În prezent, Eco Bihor are contracte de depunere pe haldă cu 16 firme sau autorități locale din afara Bihorului. De regulă, acestea se încheie pe perioadă determinată și se prelungesc ulterior, în funcție de nevoi și de disponibilitatea părților, potrivit reprezentanților Primăriei Oradea. 

Deșeurile din Cluj, transportate în Oradea

În vreme ce Oradea depune, în medie, 7.000 tone de gunoi pe haldă, cele mai mari cantități de deșeuri vin din Cluj și alte județe, potrivit bihon.ro

Recicling Prod SRL Mureș, pentru localități din Cluj și din Alba – 500 t/lună

RER Vest pentru Cluj – 300 t/lună

FCC Environment, care transportă deșeuri din Cluj, Alba, Sălaj și Maramureș – 600 t/lună

Salprest Rampă SRL Cluj – 1.500 t/lună

RDF Harghita SRL, pentru Cluj, zona Tureni – 1.800 tone/lună

Haceti Prest pentru Cluj – 25 t/lună

Maricris Impex pentru Cluj – 50 tone/lună

Luca Com Florești pentru Cluj – 1.200 t/lună

Compania de salubritate Bratner Veres – 900 t/lună

Municipalitatea orădeană a motivat majorarea taxei suplimentare prin necesitatea întârzierii umplerii gropii ecologice.

„Am ajuns la momentul la care nu mai trebuie să ne gândim doar la bani, ci și la faptul că avem o locație limitată în timp”, a susținut primarul Birta.

Primarul de Oradea a argumentat arătând că „în 2005, când s-a deschis groapa ecologică, aveam 6 celule, cu o suprafață de 4 hectare pentru fiecare celulă, la finalul lui 2019 a început închiderea celei de a treia celule, iar în decembrie 2020 a început depunerea în cea de-a patra celulă”.

În funcție de cantitatea de deșeuri depusă lunar, cea de-a patra celulă din Oradea ar putea fi umplută în următorii 3 – 5 ani. Celelalte două celule disponibile ar mai asigura o rezervă de până la 10 ani.

Costurile cu închiderea unei celule din groapa ecologică se ridică la circa 3 milioane euro.

Potrivit evidențelor municipalității, în prezent, groapa de gunoi a orașului preia deșeuri de la 16 operatori din județele Cluj, Caraș Severin, Alba, Maramureș.

Pentru comparație, dacă municipiul Oradea depune lunar la groapa de gunoi circa 7.000 tone de gunoi pe lună, acești operatori depun împreună lunar undeva la 11.800 tone pe lună.

După cum Ziar de Cluj semnala deja, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj aloca aproape 2 milioane de euro pentru închirierea unor basculante care să transporte deșeurile clujenilor la stațiile de prelucrare a gunoaielor din țară, inclusive Oradea. 

Astfel, stațiile de deșeuri din Oradea, Alesd, Târgu Mures, Campulung, Hoghiz preiau în continuare gunoaiele Clujului, pe care administrația smart nu reușește nicicum să le elimine prin intermediul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj. 

În Iunie 2020, RADP Cluj a întreprins demersuri pe lângă Primăria Oradea, în vederea continuării depozitării finale a deșeurilor provenite de la Platfroma de stocare temporară în cantitate de cca 10.000 tone/lună pentru anul 2020, până la operaționalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj. 

De asemenea în cursul lunii iunie a fost semnat actul adițional nr 7 la contractul nr 796/17 12 2018 cu SC Eco Bihor SRL referitor la modificarea tarifelor de depozitatre deșeuri, corelat cu reglementările autorităților locale din Oradea”.

CITEȘTE ȘI: Platforma RADP de stocare a deșeurilor, un coșmar urât mirositor: 10.000 de tone de gunoaie iau lunar drumul Bihorului din cauza „procentului ridicat al gradului de ocupare pe platformă”

Tot în vara anului trecut, RADP Cluj lansa un anunț de participare licitație pentru –„Servicii de inchiriere autobasculante cu semiremorca basculabila de minim 90 mc si podea autodescarcatoare pentru transport deseuri menajere (10 bucati) de la platforma de stocare temporara a deseurilor din Cluj-Napoca, pana la Centrele de Management Integrat a Deseurilor ( Oradea, Alesd, Târgu Mures, Campulung, Hoghiz)”, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

Valoarea totala a achizitiei (fara TVA) era de 8.664.000 lei, cca 1.800.000 euro. 

Durata contractului/acordului-cadru este de 12 luni. 

Tip de finantare: Fonduri bugetare.

Astfel, pentru a putea funcționa în baza autorizației de mediu, RADP Cluj a continuat pe parcursul anului 2020 transportul lunar a unei cantități considerabile de gunoaie de cca 10.000 tone, pentru a nu depăși nivelul de umplere/capacitatea maximă a platformei de stocare, situație „condiționată de procentul ridicat din gradul de ocupare pe platformă”. 

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj a fost doar parțial deschis, cu o primă celulă de prelucrare, în continuare având loc lucrări pentru operaționalizarea întregului centru de prelucrare a deșeurilor. 

CITEȘTE ȘIEco Smart Life din Dej și Dandan Tur Construct din Luduș au bătut palma cu RADP pentru două contracte grase în valoare de 250.000 euro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *